Kde ich môžete pozorovať:
Vo vôni, v chuti.
Ako môžeme vôňu pomenovať:
Obilniny, čerstvá pšenica alebo jačmeň, zelený slad, surové obilie, suchosť.
Dôvody vzniku:
Chyba a prítomnosť v pive vznikajú pri procese výroby piva.
Ako vzniká chyba:
Obilninová pachuť sa v pive vyskytuje v dôsledku zlej práce so sladom. Základom je zložka izobutyraldehyd, ktorá sa prirodzene nachádza v šupkách zŕn. Táto zlúčenina sa do piva dostáva v dôsledku príliš najemno našrotovaného sladu, pri vysladzovaní nad 80 °C, pri použití vody s obsahom železa či vody s vyššou pH (nad 6). Príčinou vzniku môže byť aj zle spracovaný, čerstvý slad, ktorý nestal tak dlho ako mal.
Ako sa vyhnúť tejto chybe:
V prvom rade by ste mali dávať pozor pri šrotovaní sladu. Ten by nemal byť najemno našrotovaný či rozdrvený. Čerstvo pražený slad by ste mali nechať odpočinúť, ideálne pár dní. Dôležité je udržať ph sladiny na úrovni od 5,2 do 5,6. Teplota pri vysladzovaní by mala byť do 75 °C. Mali by ste sa tiež vyhnúť vareniu zŕn či šupiek.
Kedy je obilnina v pive vítaná:
Obilné tóny sú pri nízkych hladinách prijateľné v sladovo orientovaných ležiakoch, najmä tých s nižším obsahom alkoholu.
PREČÍTAJTE SI AJ ĎALŠIE DIELY SERIÁLU
——————————————————————————–
Chyby piva
Je seriál, ktorého ambíciou je predstaviť najčastejšie chyby piva. Postupne by sme chceli predstaviť ich základné charakteristiky aj príčiny ich vzniku. Vychádzame z viacerých zdrojov, primárnym je publikácia The Complete Beer Fault Guide od Thomasa Barnsa.
Snímka: Designed by Rawpixel.com