Chyby piva č.1: Nemocničné tóny (Chlorfenol)

chyby piva, pivo, vady

Kde ich môžete pozorovať:
Vo vôni, v chuti, pocit v ústach.

Ako môžeme vôňu pomenovať:
Lepiaca páska, antiseptická, dezinfekčný prostriedok, nemocničná, liečivá, ústna voda, plast.

Dôvody vzniku:
Chyby pri procese výroby, zariadení či kontaminácia.

Ako vzniká chyba:
Ide o reakciu medzi alkoholom a dezinfekčným prostriedkom na báze chlóru, chlórom alebo chloramínom. Ak dané látky dostanú do piva, majú tendenciu v ňom zostať.

Ako sa vyhnúť tejto chybe:
Pivovarníci piva by mali používať dezinfekčné prostriedky na báze chlóru v správnych koncentráciách (viac neznamená lepšie). Varné zariadenie (či obal) by malo byť po dezinfekcii či očistení dôkladne opláchnuté, aby sa odstránil chlór. Vhodné je používanie uhlíkových filtrov na odstránenie chlóru či chlóraminov. Jednoduchou radou je nechať vodu z vodovodu cez noc nechať odstáť či povariť vodu 15 minút a potom ju schladiť. Ak je voda ošetrená chloramínom (čo môžu vodárne robiť), nepomôže ani varenie či odstátie. Vhodné je použiť tablety či špeciálne prostriedky.

Kedy je chlorfenol v pive vítaný:
Nikdy. Vždy ide o chybu piva.

Prečítajte si aj ďalšie diely seriálu

——————————————————————————–

Chyby piva

Je seriál, ktorého ambíciou je predstaviť najčastejšie chyby piva. Postupne by sme chceli predstaviť ich základné charakteristiky aj príčiny ich vzniku. Vychádzame z viacerých zdrojov, primárnym je publikácia The Complete Beer Fault Guide od Thomasa Barnsa.

Snímka: Designed by Rawpixel.com