Chyby piva č.8: Oxidácia, oxidačná pachuť

Kde ich môžete pozorovať:
Vo vôni, v chuti.

Ako môžeme vôňu pomenovať:
Zatuchlosť, zastaralosť, vôňa po guľôčkovom pere, lepenka, cherry, papier, kovový a korenistý pocit v ústach.

Dôvody vzniku:
Chyba a prítomnosť v pive vznikajú pri procese výroby a najčastejšie môže byť odrazom starnutia a zlého skladovania piva.

Ako vzniká chyba:
Oxidácia vzniká interakciou kyslíka s inými chemickými zlúčeninami v pive. Je to hlavný dôvod nestabilnej kondície piva počas skladovania. Portál Pivnírecenze.cz poukazuje na to, že pokiaľ sa teplá mladina alebo pivo po prvotnom kvasení dostane do styku s vyšším obsahom kyslíku, môžu vzniknúť papierové alebo cherry chute. Vo fľaškovom alebo plechovkovom pive môže táto chyba vzniknúť ponechaním voľného miesta v nádobe. Oxidácia je príznakom staršieho piva, ktoré mohlo byť zlé skladované, alebo ponechané pri vyšších teplotách. Tu je zaujímavé to, že pri teplote okolo 25 stupňov produkuje pivo karamelové tóny, pri teplotách od 30 do 37 stupňov zase papierové.

Ako sa vyhnúť tejto chybe:
V prvom rade by ste mali zabrániť kontaktu piva s kyslíkom. Neplatí to však pri prevzdušňovaní mladiny s cieľom zlepšenia produkcie kvasiniek. Základom je správna manipulácia piva. To by ste po prvotnom kvasení nemali prelievať napriamo, ale používali skôr hadice na prelievanie. V tomto prípade by ste hadicu mali držať čo najbližšie hladine, aby ste zamedzili vzniku vzduchových bublín. Dôležitá je aj otázka skladovania. Prieskumy zistili, že ak pivo skladujete pri teplote 0 až 4 °C nevykazuje žiadne znaky oxidácie. Pri teplote okolo 20 °C vydrží pivo bez chýb asi 100 dní. Skladovanie pri vyšších teplotách znásobuje starnutie.

Kedy je oxidácia v pive vítaná:
Vždy ide o chybu piva.

PREČÍTAJTE SI AJ ĎALŠIE DIELY SERIÁLU

——————————————————————————–

Chyby piva

Je seriál, ktorého ambíciou je predstaviť najčastejšie chyby piva. Postupne by sme chceli predstaviť ich základné charakteristiky aj príčiny ich vzniku. Vychádzame z viacerých zdrojov, primárnym je publikácia The Complete Beer Fault Guide od Thomasa Barnsa.

Snímka: Designed by Rawpixel.com