Prvý nástrel: Aj pivo môže byť sezónna záležitosť. Stačí sa pozrieť na špeciály, ktoré pivovary zaplavujú trh v jednotlivých ročných obdobiach. Iné budú v jari, iné na jeseň. Dnes si otestujeme kúsok, ktorý vznikol z tekvice. Má ho na svedomí Kočovný pivovar Hellstork a nesie názov Pumpkin Ale. Samotní autori ho charakterizovali na svojich stránkach takto: „Polotmavé dyňové pivo vyrobené z dužiny dyne od regionálnych pestovateľov, plnené fajnovým korením je ako koláč od babičky. Pumpkin Ale sa vyrábal už v prvých dňoch amerických kolónií. Toto pivo bolo však iné ako ho poznáme dnes. Pre nedostatok sladu, ktorý bol vzácny, používali ako základ robustného piva dyne. Akonáhle sa stal slad opäť dostupným, začal sa zase používať, ale dyňová dužina ostala ako základ chuti tohto piva.“
Názov piva: Pumpkin Ale
Pivovar: Kočovný pivovar Hellstork (navarené v Jama Craft Brewery)
Druh piva: Spice/Herb/Vegetable
Krajina: Slovensko
Stupňovitosť: 16°
Obsah alkoholu: 6,5 %
Zloženie: Voda, jačmenný slad, chmeľ, dyňová dužina, škorica, klinčeky, muškátový orech, zázvor, nové korenie, klinčeky, kvasinky.
Miesto nákupu: Pivo sme dostali na otestovanie priamo od pivovaru.
Farba: Tmavo – hnedá. Pivo je kalné ako močiar.
Vôňa: Nádherná. Dominuje tu škorica, klinček, muškátový orech a tekvica.
Pena: Smotanová hutná konzistencia si držala tvar.
Chuť: Už úvod je divoký a divoký je aj ďalší priebeh. Zaskočí vás kyslosť, ktorá má hlavné slovo. V jej pozadí nájdete škoricu i korenisté tóny. Koncovka je chmeľová len platonicky.
Zhrnutie
Tak toto nebola láska na prvý pohľad. Keď som sa ho prvýkrát napil, trochu som váhal. Každým ďalším dúškom som však prichádzal tomuto kúsku na chuť. Nie je to typické pivo a určite si ho buď zaľúbite, alebo sa k nemu nevrátite. Najsilnejšie je brucho. V ňom bojuje ovocná kyslosť s koreninami. Je to taký ohňostroj chutí. Koncovka je chmeľová len platonicky. Pivu dávam slabšiu osmičku. Treba vyskúšať, ale varujem „ležiakových“ kráľov, že toto je divoká tekvica, ktorú vyhnali z domu.