Po menšom výpadku sa vraciam späť. Možno niekoho poteším, ale určite nájdem aj takých, ktorých zase „naseriem“. Tak sa ukáž, kam patríš ty. Dnes to bude o krave, Zichovci a potešíš aj tých, čo majú radi dezerty a predovšetkým brownies. Takže Byby Revolution, brownies, lesné ovocie, zemiaky a poriadny bôčik z kravy.
Potrebuješ
- Hovädzí bôčik: 2 kg (fakt si to kúp u dobrého mäsiara lebo určite ti budú chcieť nanútiť pupok (flank steak ) a to ty nechceš, lebo pri tomto postupe by sa mal s toho mäsa hnusobu)
- Červená cibuľa: 150 g
- Bobkový list: 2 ks
- Škorica: 1 ks
- Čučoriedky: 50 g
- Maliny: 50 g (teraz sa nebavíme o tých fajnových, čo v Tescu kúpiš, ale tých, ktoré si zbieral a natlačil ich do mrazáku presne pre takéto chvíle. A áno platí to aj na tie čučoriedky. Verím, že aspoň tvoja babka má zásoby, keď ty si bol lenivý.)
- Cesnak: 50 g
- Klinčeky: 5 g
- Soľ: 10 g
- Zelené korenie: 5 g
- Borievky: 5 g
- Zázvor: 10 g
- Pivo: 100 ml Zichovec – Baby Revolution
- Zemiaky: 2 kg
- Červená cibuľa: 100 g
- Kyslá kapusta: 0,5 kg
- Maslo: 100 g
- Mlieko: 300 ml
- Soľ: 10 g
- Pivo: 300 ml – Zichovec – Baby Revolution
- Čokoláda horká: 200 g
- Chilli: 2 g (zase je na tebe, čo znesieš)
- Čučoriedky: 100 g
- Maliny: 100 g (áno, stále používaš tie čo si si nazbieral )
- Maslo: 50 g
- Cukor hnedý: 50 g
- Vajcia: 4 ks
- Cukor práškový: 300 g
- Maslo: 250 g
- Čokoláda horká: 200 g
- Kakao holandské: 80 g
- Múka hladká: 190 g
- Múka hladká: 680 g
- Droždie: 42 g (jedna kocka, bavíme sa o čerstvom. Pri suchom by to bolo podstatne menej )
- Maslo: 50 g
- Mlieko: 0,2 l
- Voda: 0,2 l
- Soľ: 5 g
- Vajce: 2 ks (no ty použiješ iba žĺtok )
- Slanina: 200 g
- Kyslá kapusta: 200 g
- Jarná cibuľa: 200 g
- Mix zelených šalátov: 100 g (skús poľníček, rukolu, alebo dubový list)
Postup
Poď hneď zhurta na mäso. Viem, že ťa to baví najviac. Mäso odblaň, no nezrezávaj tuk (v ňom sa totiž ukrýva chuť). Z ovocia, zázvoru, cesnaku, klinčekov, korenia, borievok a soli v mažiari vybúchaj hladkú zmes. Touto zmesou potri mäso.
Pod mäso do pekáča nasekaj cibuľu, pridaj škoricu a bobkový list. Podlej pivom prikry alobalom a peč v rúre dve hodiny pri 110°C. Potom zníž teplotu na 90° C a peč ďalšiu hodinu a pol. Následne pekáč odokry a pri 180°C peč pol hodiny. Potom mäso zabaľ do papiera na pečenie a nechaj postáť aspoň pol hodiny. Tak, prvý krok máš za tebou.
Teraz dáš prvú prílohu. Zemiaky očisti a uvar v osolenej vode do mäkka na pyré. Mlieko zohrej spolu s maslom a pridaj scedené zemiaky. Teraz stačí vymiešať hladké pyré (je na tebe ako to dáš, ide to aj ručne, ale aj mixérom).
Červenú cibuľu nasekaj na pásiky a orestuj, pridaj kapustu a vyrestuj do bledo hneda. Toto celé vmiešaj do pyré a dochuť šťavou z kapusty a soľou. Medzi týmto všetkým pokojne môžeš buchnúť brownies.
Teraz potešíš aj babku za tie čučoriedky a maliny, ktoré zbierala keď si lenivo sedel na pive. Vajcia vyšľahaj s cukrom do bielej peny (toto už daj mixérom). Pridaj roztopené maslo s čokoládou (no nie teplé, lebo čokoládovú praženicu určite budeš jesť prvý. A to asi nechceš!).
Vmiešaj múku s kakaom a môžeš preliať do pekáča. Peč v rúre pri 180°C 13 minút. Vieš ako ma vyzerať brownies nie? Tak až by ti to nevyšlo za tých 13 minút (lebo neviem, aký veľký pekáč používaš), pridávaj po dvoch minútach.
Tak tu máš predposlednú zastávku v kuchyni až vypukne obžerstvo! Na masle orestuj jemne chilli a zasyp cukrom. Nechaj skaramelizovať do bledého karamelu a pridaj ovocie. Nechaj povariť asi pol minúty a zalej pivom. Následne nechaj povariť minútu a pridaj čokoládu.
Ak sa ti čokoláda rozpustí, dochuť omáčku soľou a máš koniec. Popri tomto všetkom si určite dávno stihol už aj žemle. V tomto „burger storočí“ nemôžeš nedať burger. Tak čo dal si brioše?
Z mlieka, vody, cukru a droždia vytvoríš kvások. Tekutinu zahrej, ale opatrne, aby si ju neuvaril. Pridaj cukor premiešaj a natrús droždie. Zamiešaj a nechaj pracovať na teplom mieste. Múku zmiešaj so soľou a zalej kváskom. Pridaj roztopené maslo a dobre vymiešaj do vláčneho cesta.
Rozdeľ cesto na 10 rovnakých dielov a vymasíruj brioše. Ulož na plech a nechaj podkysnúť asi pol hodiny. Peč v rozohriatej rúre na 180° C cca 10 – 12 minút. Už vieš kedy sú hotové (musia znieť duto). Bingo!
Teraz môžeš dať aj panáčika, ale nekaz si to pivo. Ešte poteš všetkých okolo. Poď potešiť hlavne tých hladných a daj im jedlo na tanier. Zemiakovú kašu daj buď do stredu alebo vytvor tri kôpky na tanier. Ako si sa rozhodol je iba na tebe. Na vrch pyré ulož mäso (je na tebe, či plátky alebo kocky, bôčik s kravy je akokoľvek dobrý ). Toto celé zalej omáčkou a môžeš kŕmiť všetkých ostatných.
Tak poďme na ten „fást fúd“. Šak je to móda! Briošu rozkroj priečne a o peč na sucho. Vnútrom ju potom vymáčaj vo výpeku v pekáči. Potom nalož na plátky nakrájané mäso, zalej omáčkou, zasyp šalátom, jarnou cibuľou, kyslou kapustou a nezabudni opečenou slaninou. Priklop briošou a môžeš kŕmiť!
A poď na tú čokoládovú bombu pre radosť. Brownies nakrájaj na kocky a zalej omáčkou, ktorú dnes leješ všade. Najuniverzálnejšia omáčka , ktorú si dnes navaríš. Chutí úplne zo všetkým. Snáď mi dáš vedieť tak ako všetko doteraz!
Odporúčané pivo: Zichovec – Baby Revolution
Juro
POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.