Nedeľa: Tak sa pochváľ, koľko kebabu si dal cez víkend

Pýtaš sa prečo kebab? Trošku sa pohraješ s cestom a zaručene si dáš lepší kebab ako zmrazenú kopu odpadu niekde v podchode o štvrtej ráno s troma promile v krvi. A aj to je street food. Tak vyspi opičku a poď na to! Je to ľahké, to dá každý.

Potrebuješ
  • Hovädzí krk: 0,5 kg (pomeľ si ho alebo už kúp mletý, ale nezabúdaj krk nie je suchý)
  • Slanina: 100 g
  • Cibuľa žltá: 100 g
  • Cesnak: 50 g
  • Údená paprika: 5 g
  • Čerstvé chilli: záleží pre koho to robíš alebo ako si na tom s chilli
  • BBQ omáčka: 50 g (zase môj produkt, stačí iba napísať )
  • Pivo: 0,2l (najlepšie ležiak a mne v tomto prípade vyšiel Nobell – Berhnhard)
  • Bravčová masť: 20 g
  • Droždie: 2 g
  • Soľ: 10 g
  • Korenie: 3 g
  • Múka hladká: 200 g
  • Červená cibuľa: 100 g
  • Baby špenát: 50 g
  • Kyslé uhorky: 100 g
  • Feta syr: 300 g
  • Badián: 2 g

Postup: 

Tak a sme v tej najlepšej časti (aspoň pre mňa teda). Za pár chvíľ potešíš koho len chceš. Začni najprv pita chlebom, ten potrebuje najviac času.

Droždie rozpusti v teplej vode (120 ml). Múku zmiešaj so soľou (4g), vmiešaj do kvasnicového roztoku a vypracuj cesto. Cesto prikry a nechaj odpočinúť 10 minút. Následne ho prelož trikrát z kraja do stredu na striedačku. Nechaj postáť ďalších 10 minút.

Toto cele zopakuj ešte päťkrát a nechaj prikryté  podkysnúť cca jednu hodinu. Potom rozdeľ cesto na šesť rovnakých častí a vytvaruj z nich guľky. Tie následne rozvaľkaj a nechaj prikryté kysnúť pokiaľ sa nenafúknu.

Medzitým rozohrej rúru na 240° C. Ak je všetko ako má, chleby popráš múkou a daj piecť. Chleby musíš sledovať, každý sa pečie úplne inak. Ale čas je okolo piatich  minút. Keď máš upečené, daj chleby vychladnúť na kovovú mriežku.

Žltú cibuľu očisti a nakrájaj na pásiky, slaninu nakrájaj a pásiky a cesnak nasekaj. Na masti orestuj cibuľu do zlata a pridaj slaninu s badiánom. Keď začne práskať, pridaj cesnak, nasekané chilli a restuj pol minúty.

Potom pridaj mäso a všetko dobre zatiahni. Ak máš, pridaj údenú papriku, osoľ, okoreň dobre premiešaj a podlej pivom. Nechaj vyredukovať (no skoro celú dobu miešaj, lebo tekutina vystúpi hore a môže ti to všetko prihorievať a to nechceš! ). Keď máš, pridaj BBQ a nechaj prevrieť (hlavne nezabudni vytiahnuť badián, nechceš do neho kúsnuť v jedle).

Áno, páve teraz sa môžeš začať zalizovať. Už stačí iba skompletizovať a začať tlačiť!

Chlieb rozrež tak, aby si vytvoril kapsu, nie že to rozkrojíš ako burger. Chlieb naplň mäsom prelož feta syrom, pokračuj baby špenátom a nakoniec to zabi plátkami červenej cibule. Už chýba iba hlad a dobre vychladené pivo!

Odporúčané pivo: Nobell – Bernhard

Na chuť!

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.

Článok bol aktualizovaný