Pýtaš sa prečo kebab? Trošku sa pohraješ s cestom a zaručene si dáš lepší kebab ako zmrazenú kopu odpadu niekde v podchode o štvrtej ráno s troma promile v krvi. A aj to je street food. Tak vyspi opičku a poď na to! Je to ľahké, to dá každý.
Potrebuješ
- Hovädzí krk: 0,5 kg (pomeľ si ho alebo už kúp mletý, ale nezabúdaj krk nie je suchý)
- Slanina: 100 g
- Cibuľa žltá: 100 g
- Cesnak: 50 g
- Údená paprika: 5 g
- Čerstvé chilli: záleží pre koho to robíš alebo ako si na tom s chilli
- BBQ omáčka: 50 g (zase môj produkt, stačí iba napísať )
- Pivo: 0,2l (najlepšie ležiak a mne v tomto prípade vyšiel Nobell – Berhnhard)
- Bravčová masť: 20 g
- Droždie: 2 g
- Soľ: 10 g
- Korenie: 3 g
- Múka hladká: 200 g
- Červená cibuľa: 100 g
- Baby špenát: 50 g
- Kyslé uhorky: 100 g
- Feta syr: 300 g
- Badián: 2 g
Postup:
Tak a sme v tej najlepšej časti (aspoň pre mňa teda). Za pár chvíľ potešíš koho len chceš. Začni najprv pita chlebom, ten potrebuje najviac času.
Droždie rozpusti v teplej vode (120 ml). Múku zmiešaj so soľou (4g), vmiešaj do kvasnicového roztoku a vypracuj cesto. Cesto prikry a nechaj odpočinúť 10 minút. Následne ho prelož trikrát z kraja do stredu na striedačku. Nechaj postáť ďalších 10 minút.
Toto cele zopakuj ešte päťkrát a nechaj prikryté podkysnúť cca jednu hodinu. Potom rozdeľ cesto na šesť rovnakých častí a vytvaruj z nich guľky. Tie následne rozvaľkaj a nechaj prikryté kysnúť pokiaľ sa nenafúknu.
Medzitým rozohrej rúru na 240° C. Ak je všetko ako má, chleby popráš múkou a daj piecť. Chleby musíš sledovať, každý sa pečie úplne inak. Ale čas je okolo piatich minút. Keď máš upečené, daj chleby vychladnúť na kovovú mriežku.
Žltú cibuľu očisti a nakrájaj na pásiky, slaninu nakrájaj a pásiky a cesnak nasekaj. Na masti orestuj cibuľu do zlata a pridaj slaninu s badiánom. Keď začne práskať, pridaj cesnak, nasekané chilli a restuj pol minúty.
Potom pridaj mäso a všetko dobre zatiahni. Ak máš, pridaj údenú papriku, osoľ, okoreň dobre premiešaj a podlej pivom. Nechaj vyredukovať (no skoro celú dobu miešaj, lebo tekutina vystúpi hore a môže ti to všetko prihorievať a to nechceš! ). Keď máš, pridaj BBQ a nechaj prevrieť (hlavne nezabudni vytiahnuť badián, nechceš do neho kúsnuť v jedle).
Áno, páve teraz sa môžeš začať zalizovať. Už stačí iba skompletizovať a začať tlačiť!
Chlieb rozrež tak, aby si vytvoril kapsu, nie že to rozkrojíš ako burger. Chlieb naplň mäsom prelož feta syrom, pokračuj baby špenátom a nakoniec to zabi plátkami červenej cibule. Už chýba iba hlad a dobre vychladené pivo!
Odporúčané pivo: Nobell – Bernhard
Na chuť!
Juro
POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.