Dokázal to. Po piatich rokoch otvoril pivovar

Ak by sme robili rebríček najinšpiratívnejších pivných príbehov, príbeh Jaroslava Harvánka by v ňom nesmel chýbať. Ba čo viac, inšpiroval by na najvyššie pozície. Bývalý domovarič sa pred piatimi rokmi rozhodol otvoriť si vlastný pivovar. Dnes môže povedať, že všetko je vybavené. „Som šťastný. Prevádzku sme spustili 9. augusta,“ hovorí s úsmevom Jaroslav, majiteľ pivovar Harvanék, ktorý je najnovším prírastkom na pivovarskej mape Slovenska.

Bez investora i eurofondov

Keď sme sa s Jaroslavom rozprávali pred 2,5 rokom, situácia bola oveľa zložitejšia. „Teraz je to tvrdé, čakám na všetky povolenia,“ hovoril v máji 2015. Vtedy ešte netušil, že „boj“ s úradmi potrvá dlhé tri roky. „Tým, že chodím do práce a domov prichádzam až po piatej, bolo všetko zložitejšie,“ vysvetľuje dnes Jaroslav.

Tomu učarovalo varenie piva ešte v roku 2010, keď sa následne začal zúčastňovať rôznych súťaží. „Na domovaričskej úrovni som zažil nejaké úspechy a tak som sa chcel posúvať ďalej. Práve profesionálna úroveň je výzvou,“ hovoril pred dvoma rokmi. Kým niekto sa snaží skúsiť navariť pivo najprv kočovne, on sa rozhodol, že svoj pivovar si rovno postaví.

Na rozdiel od iných majiteľov sa nemohol spoľahnúť na eurofondy či investorov. Pred dvoma rokmi vyčíslil rozpočet celého projektu na 78-tisíc eur. „Nikto nám nedal eurofondy, do pivovaru sme investovali rodinné peniaze,“ vysvetľuje.  Svoj pivovar postavil v rodinnom dome, keď aktuálne disponuje 500 litrovou varňou.

Len na zákazky

Ak by ste ho chceli nájsť na reštauračnej mape, mali by ste smolu. Ide o produkčný pivovar. Stálu krčmu zatiaľ nemá a ani to neplánuje. „Varíme na zákazky asi raz za dva týždne,“ hovorí Jaroslav. Pivovar zatiaľ nemá oficiálnu ani facebookovskú stránku. „Hádam do dvoch týždňov by mala byť funkčná,“ naznačuje pivovarník a dodáva, že toho má v posledných týždňoch veľa.

Je však spokojný a priznáva, že si plní svoje sny. Zatiaľ varí hlavne spodne kvasené pivá. V jeho ponuke nájdete svetlý a polotmavý ležiak. „Určite chcem navariť aj štýl APA a postupne pridávať rôzne špeciály. Uvidíme, ako sa to bude vyvíjať,“ naznačuje.

A aké má plány do budúcna? „Určite by som sa chcel viac odprezentovať. Tento rok som Salón piva nestihol, v budúcom roku by som však rád obehal rôzne festivaly a podujatia,“ priznáva. Okrem sudovania chce pivo aj fľaškovať do 1,5, resp. do 0,7 litrových fliaš.

A čo by poradil domovaričom, ktorí snívajú o vlastnom pivovare? „Najlepšie sa tieto veci preberajú osobne. Stačí, keď za mnou prídu a v pivovare sa porozprávame. Nemám problém podeliť sa o svoje skúsenosti, všetko som to zažil a viem poradiť. Celý proces sa dá aj skrátiť, treba sa však tomu venovať naplno,“ uzatvára rozprávanie Jaroslav Harvánek, majiteľ žilinského Pivovaru Harvánek.

Snímka: archív J. H.