Keď sa povie meno Dávid Hargaš, v domovaričskom svete ide o do dobre známu persónu. A nielen v ňom. Dávid sa totiž nezviditeľnil len ako propagátor domáceho varenia piva, ale aj akýsi „pivovarnícky Edison“. Je totiž známy ako vynálezca či technológ pivovarníckych technológií, ktoré používajú aj samotné pivovary.
Popíjanie doma
Dávidovu cestu k pivu výrazným spôsobom ovplyvnili životné udalosti. „Všetko to začalo dvomi ľuďmi, mojou manželkou a mojím dobrým priateľom, ktorý ako prvý z našej partie mal dieťa. V tej dobe bolo veľmi obmedzené, kde sa dalo ísť von na pivo, lebo okolo roku 2008 bolo v Bratislave veľmi málo nefajčiarskych podnikov,“ približuje Dávid.
V tomto smere pomohlo zaujímavé riešenie jeho nežnejšej polovičky. „Moja manželka sa rozhodla zakúpiť mi výčapné zariadenie, aby sme sa mohli stretávať na dome u priateľa a nemuseli chodiť po podnikoch. Pípa bola darček na tridsiate narodeniny s dvojročným predstihom a mám ju dodnes,“ spomína s úsmevom Dávid.
Pípa by bola, bolo ju potrebné na niečo napojiť. „Rozhodne som nechcel „zlatý bažant“ a jeho deriváty, tak som hľadal a narazil som na Čiernu horu, neskôr Janáček a iné „malé“ české pivovary,“ vysvetľuje Dávid.
Odtiaľto to bol už len malý krok k vareniu piva. „Keďže veľmi rád varím aj jedlo a experimentujem s chuťami, tak zakúpiť si začiatočnícku sadu na varenie bolo ľahké. Prvá várka sa vypila, nebolo to nič svetoborné (Jizirská 11), mladinový koncentrát,“ hovorí domovarič.
Aj vynálezca
A ktoré pivo varí najradšej? „Nemám preferenciu, prvotne som varil výhradne ležiak plzenského typu, ale momentálne varím všetko, na čo príde chuť. Každý pivný štýl má svoje čaro,“ presvedčia Dávid.
Komunita však Dávida nepozná len ako domovariča, ale aj vynálezcu či technológa. Jeho „vylepšováky“ používajú aj viaceré pivovary. „Keď rátam správne, tak protitlaková plnička je momentálne v piatich pivovaroch, umývačka na tri sudy v jednom, tak isto ako CIP na tanky,“ prezrádza Dávid a dodáva, že jeho posledným počinom je Hop Gun.
Jeho ciele do budúcna sú jasné. „Všetko má svoj čas, mám určité plány a môj cieľ je mať pivovar, ale trošku iného charakteru. Rád by som sa venoval čisto bezlepkovému pivu z bezlepkových surovín (cirok), v systéme udržateľného hospodárstva. Čiže sám by som cirok pestoval a sladoval, tak isto ako chmeľ,“ prezrádza Dávid.
Ten pri pohľade na slovenský pivovarnícky sektor rozlišuje dva druhy pivovarov. „Tie, ktoré to robia pre pivo, a tie, ktoré sú tu kvôli peniazom. Od obidvoch sa dá niečo naučiť, lebo na pivo treba aj srdce, aj investície. Ale pomáham tým, ktorí to robia kvôli pivu,“ uzatvára David Hargaš.
Prečítajte si aj
Snímka: archív D.H.