O varení piva v domácich podmienkach uvažujú stovky až tisícky fanúšikov zlatistého moku. Len malá časť sa však odhodlá k tomuto kroku. Niekedy pritom stačí len málo. Stačí len malý impulz a koleso sa rozbehne. Svoje by o tom vedel rozprávať domovarič Radoslav Dohnal. Jeho dráhu domovariča ovplyvnila akcia v obchode.
Rozhodla zvedavosť
Ale začnime úplne na začiatku. Radoslav vyrastal v Partizánskom. „Vtedy mal každý región svoj „regionálny“ pivovar. U nás sa predával Topvar. Pamätám si, že sem-tam nám otec po obede dovolil uchlipnúť trochu piva z pohára. Topvar bol dlho mojim obľúbeným pivom v dobách, keď už som na pitie piva mal dosť rokov a pivovar nebol súčasťou globálnej siete,“ približuje domovarič.
Kým niekoho k vareniu privedie kontakt s remeselným pivom, v prípade Radoslava to bola zvedavosť. „Bolo to koncom roka 2012, keď v jednom z hypermarketov začali predávať sety na výrobu domáceho piva a mladinové koncentráty. Nikdy predtým som nepočul o tom, že by sa pivo dalo variť doma. Nevedel som si to predstaviť,“ približuje.
Nakoniec neodolal a set kúpil. „Bol som veľmi zvedavý, čo sa môže nachádzať v tej veľkej krabici s nápisom sľubujúcim, že keď si ju kúpim, tak si môžem doma uvariť svoje pivo. Keď krabice zlacnili o 50 percent, prišla moja chvíľa. Krabicu sme spolu s bratom kúpili a potom začalo to veľké dobrodružstvo,“ prezrádza.
A ako dopadla prvá várka? „Bol to ležiak, ale pribalené kvasinky boli pre vrchné kvasenie. „Varil“ som ho z bratom. Postupovali sme podľa priloženého návodu a pivo dopadlo veľmi slušne. Žiadna kontaminácia, pivo malo peknú farbu, malo peknú penu, sýtenie vo fľašiach dopadlo tiež dobre, takže sa nekonali ani gejzíry ani pivné bomby. Samozrejme, že pivo malo vady spojené z nesprávnymi technikami fermentácie, ale bolo naše prvé a to prebilo všetky vady,“ smeje sa dnes.
Reakcia u Jakuba
Už prvá várka rozhodla o tom, že Radoslav prepadol domácemu vareniu piva. Neuspokojil sa však s tým, že pivo rodina bez „reptania“ vypila. „Po prvých várkach uvarených zo surovín som hľadal objektívnu spätnú väzbu. Kamaráti vám nepovedia, či má pivo vadu a ako jej nabudúce predísť. Kamaráti a rodina vám pochvália všetko, lebo sa to patrí,“ priznáva.
Tak si to namieril do Richtára Jakuba, kde sa stretol s Janom Tribulíkom. „Počas nášho rozhovoru sa objavil veľký chlap z hrubým hlasom a Janko mi ho predstavil ako Imra Nógella a že on sem chodí s partiou a venujú sa ochutnávkam piva. A tak som sa zoznámil so skvelými ľuďmi, ktorí žijú remeselným pivom,“ hovorí Radoslav a dodáva, že takýmto spôsobom sa spoznal aj s ďalšími ľuďmi točiacimi sa okolo piva.
„S Petrom Chňupom, Mirom Bandžuchom, Mišom Pápešom, Mišom Wagnerom, občas zavítal aj Bobo, ale aj Matt Wirtz a mnoho ďalších,“ vymenúva známych od piva. Okrem spätnej väzby sa snaží neustále vzdelávať. „Čítam veľa kníh a časopisov venujúcich sa vareniu piva a to je pre mňa zdroj inšpirácie. Rád skúšam nové veci, ale vždy si rád navarím dobrú, ľahkú, sviežu APA. Je to vďačný štýl na spoznávanie chmeľov,“ naznačuje.
Aktuálne sníva o varení v remeselnom pivovare. Pohráva sa však aj s myšlienkou variť vo „svojom“. „Aktuálne študujem externe odbor „Biochemik – Výroba sladu a piva“ na strednej odbornej skole v Banskej Bystrici. Výučný list v odbore je tiež krôčikom v tomto smere. Som rozumový typ a tým všetko trvá o čosi dlhšie. Môj obdiv patri srdciarom, ktorí nečakajú na to „až“…,“ hovorí s úsmevom.
Búrlivé obdobie
Radoslav sa tento rok stal víťazom domovaričskej súťaže Biela Vrana 2018. Aj ona ukázala, že domovaričská scéna sa posúva a zlepšuje. Aj z tohto pohľadu Radoslava teší, že sa pivovarské scéna posúva správnym smerom. „V deväťdesiatych rokoch prebehla podobná revolúcia v oblasti vína. V osemdesiatych rokoch sme tu mali Venušino čaro, Kláštornú sviečku v litrovkách a červené sa pilo s colou. Dnes ľudia vínu rozumejú, vedia ho oceniť, vhodne kombinovať s jedlom. V obchodoch si môžete vyberať medzi desiatkami dobrých vín,“ porovnáva.
Podľa jeho slov podobným obrodením prechádza aj pivovarská scéna. „Toto obdobie je búrlivé a tak občas kvalita pokrivkáva, ale trend je naštartovaný a kvalita sa bude len zlepšovať,“ uzatvára domovarič Radoslav Dohnal.
Snímky: archív R.D.