Dva recepty v jednom. Bagety, muffiny, bôčik a SNP

SNP, muffiny, recept, Punková kuchyňa

Tak čo, páči sa ti dva v jednom? Tiež ma to baví, no ukážem ďalšiu možnosť. Ver, že to ocení každý návštevník (až nevaríš iba pre seba teda ). Už začína leto, tak výber zimné zásoby a daj si bôčik, nech si pekný do plaviek. Dnes budeš piecť tri razy. Bagety, muffiny, bôčik.

Potrebuješ

Prvé dáme hlavné! Takže muffiny.

  • Pivo: 0,25 l Stout SNP- Milan RastiSTOUT Štefánik
  • Maslo: 250 g
  • Cukor trstinový: 100 g
  • Kyslá smotana: 150 g
  • Soľ: 2 g
  • Kakao: 100 g
  • Hladká múka: 250 g
  • Cukor kryštál: 100 g
  • Vajcia: 2 ks
  • Kypriaci prášok do pečiva: 2 lyžičky

  • Smotana na šľahanie: 250 ml
  • Cukor kryštál: 50 g
  • Slanina údená: 100 g
  • Tvaroh jemný: 200 g
Postup

Do hrnca dáš zohriať pivo, maslo a trstinový cukor. Medzitým v miske ručne zmiešaj kyslú smotanu, vajíčka a kryštálový cukor. Keď sa maslo v pive roztopí, pridaj preosiate kakao. Chvíľu povar (no nenechaj vrieť ), aby sa zmes spojila a nechaj dôkladne vychladnúť.

Vychladnutú kakaovú zmes primiešaj do smotanovej zmesi a pridaj štipku soli. Na záver primiešaj múku a prášok do pečiva. Metličkou vymiešaj vláčne cesto, ktoré prelej do formy na muffiny. Vymastené maslom a vysypané múkou. Pečieme približne 25 – 30 minút v rúre predhriatej na 180 °C.

Upečené muffiny nechaj vychladnúť (no nie, že pôjdeš odpočívať. Chýba ti krém ). Slaninu nakrájaj na malé kocky a restuj na sucho (určite pustí dosť masti ). Potom pridaj cukor a nechaj skaramelizovať (môžeš aj tmavší, no potom musíš mixovať po vychladnutí ). Nechaj poriadne vychladnúť. Zo smotany a tvarohu vyšľahaj krém a doň primiešaj vychladnutú slaninu (vážne musí byť studená inak ti to neudrží a môžeš to vieškam dať!).

SNP, muffiny, recept, Punková kuchyňa

Teraz už stačí iba dať na vrch krém (ako je na tebe a podľa zručnosti). Hlavne to nejedz, je to dezert!

Tak a teraz toho dáš viac. Poď na ten bôčik!

Potrebuješ
  • Bravčový bôčik: 1,5 kg ( bol to Duroc, Díky Braničky )
  • Pivo: 0,25 l Stout SNP- Milan RastiSTOUT Štefánik
  • Klinčeky: 2 g
  • Cesnak: 100 g
  • Soľ: 10 g

  • Nakladaná cibuľa: 150 g
  • Nakladané baranie rohy: 100 g
  • Polníček: 50 g
  • Parenica: 200 g

  • Celozrnná horčica: 100 g
  • Med: 20 g
  • Majonéza: 100 g

  • Droždie: 4 g
  • Voda: 265 ml
  • Hladká múka: 425 g
  • Soľ: 5 g
Postup

Tak čo chceš prvé bagety či bôčik? Jasné, mäso sa dá jesť aj bez pečiva!

Na bôčiku na koži narež šachovnicu. Tam kde sa ti rezy pretínajú, napychaj klinčeky. Zasyp nasekaným cesnakom a dobre zasoľ. Nechaj odpočinúť dve hodiny, zalej pivom a dobre premasíruj. Takto nechaj marinovať aspoň 24 hodín. Keď máš deň za sebou a už ti tečú sliny tak to strč zakryté do pece vyhriatej na 150 ° C a nechaj to tam aspoň dve hodiny. Už to cítiš? Tak to vytiahni, otvor a daj zapiecť kožou hore pri 180 ° C na 30 minút. Nechaj, to páli!

SNP, bôčik, recept, Punková kuchyňa

V mise rozmiešaj 2 g droždia a 125 ml vody. Prisyp 125g múky a vymiešaj na hladkú zmes. Misu prikry a nechaj kysnúť cez noc pri izbovej teplote. Na druhý deň, zmiešaj 300 g múky a 5 g soli. V ďalšej mise vymiešaj 2 g droždia a 140 ml vody do hladka. Drožďový roztok vmiešaj do kvásku a potom primiešaj múku zo soľou. Rukami vypracuj vláčne cesto. Nechaj odstáť 10 minút.

Potom cesto premiešaj od kraju do stredu a nechaj stáť 10 minút. Toto opakuj šesťkrát. Potom nechaj kysnúť asi hodinu. Následne cesto rozdeľ na 3 veľké alebo 6 malých rovnakých dielov. Cesto roztiahni do obdĺžnika a prekladaj do stredu. Tak aby si vytvoril tvar bagety. Nechaj prikryté kysnúť ďalšiu hodinu.

SNP, bôčik, recept, Punková kuchyňa, Stout

Rúru predohrej na 240° C a vlož do nej prázdny pekáč a nachystaj si pohár z vodou. Vlož bagety do rúry a do rozžeraveného pekáča nalej vodu. Peč 10 – 15 minút do zlatista. Upečené bagety skontroluj tak, že keď poklopeš zo spodu budú znieť duto. Nechaj vychladnúť na mriežke. (ale aj teplé sú výborné len potom pozor na čemer ).

Už máš mäso a pečivo ale suché čo? Tak poď to dokončiť. Med, majonézu a horčicu zmiešaj dokopy. Ak potrebuješ pokojne to dochuť soľou a korením.

Chýba ti recept na nakladanú zeleninu? Určite má tvoja babka rodinný poklad v podobe tohto receptu. Jediné čo ti môžem poradiť je, že použiješ nálev na uhorky a nezavaríš to. Na cibuľu (používam červenú) pridaj do nálevu údenú papriku. A čo na baranie rohy? Kúsok čily, koriander a mladú cibuľu. Zeleninu zalej do fľaší otoč hore dnom (nálev musí vrieť). Počkaj hodinu dve a môžeš jesť.

Tak si to poď zložiť nech neslintáš iba tak na stôl. Bagetu prerež pozdĺžne, natri celozrnnou majonézou. Nakladaj nakrájaný bôčik zasyp poľníčkom. Pridaj údenú parenicu, nakladanú zeleninu a prikry druhou polkou natretej bagety.

Odporúčané pivo: Slovenský národný pivovar – Milan RastiSTOUT Štefánik

Už len na chuť!

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.

Článok bol aktualizovaný