Bolo to opäť zaujímavé. Máme za sebou pivovarnícky rok 2017 a môžeme bilancovať. Pre niekoho bol prelomový, pre iného stabilizačný. Portál oPive.sk sa rozhodol na prelome rokov uskutočniť tradičnú anketu medzi pivovarníkmi a odborníkmi, ktorí sa pohybujú okolo piva. Dnes odpovedá sládok a spolumajiteľ nitrianskeho pivovaru Hop Grup Anton Magyar.
Aký bol pre vás rok 2017? Čim bol iný ako predchádzajúce?
Bol veľmi intenzívny. Sme malý pivovar, ktorý stále rastie, každý deň je nová výzva v každom ohľade. Snažili sme sa priniesť kopu nových zaujímavých pív a je fantastický pocit, že napr. Havana Mama, fruit IPA s liči, alebo Bergamot, fruit-tea ipa s čajom Earl Grey a citusom bergamot naozaj našli svojich priaznivcov. Podarilo sa nám absolvovať prvý Salón piva v Bratislave vo vlastnom zastúpení. Našli sme naozaj silnú fanúšikovskú základňu v nových mestách a Nitra je stále pre nás viac super 🙂
Čo považujete za pivovarskú udalosť tohto roka? Udalosť roka?
Možno asi len pocitovo, bez nejakých konkrétnych čísel, napriek tomu koľko nových slovenských pivovarov pribudlo, mám pocit že NEubudlo zo zahraničných pív v podnikoch venujúcich sa remeselnému pivu.
Na čom by mal pivovarský sektor popracovať, aby sa posúval ďalej?
Asi cieľ každého by mal byť ašpirovať k tomu, aby zajtra mohol byť jeho projekt o kúštik lepší ako je dnes. Určite ale nie som kompetentný, aby som hovoril o tom, čo by mala pivovarská obec ako celok robiť na to, aby sme sa posúvali dopredu. Mať nejakú (vyslovene) nekomerčnú odbornú platformu/fórum, kde by sa dalo raz do roka stretnúť by bolo super, som si ale vedomý koľko času taká záležitosť organizačne potrebuje. Možno najlepšie by bolo niečo dať dokopy s akademickou obcou, majú predsa priestory, odborníkov aj časové kapacity vo forme študentov na organizovanie. Možno tým, že sme v Nitre a máme tu Slovenskú poľnohospodársku univerzitu tu na to máme najlepšie možnosti, ale asi nechám túto myšlienku chvíľu rezonovať a keď sa do toho niekto ozve, tak by to možno aj dávalo zmysel skúsiť dať niečo dokopy.
Aký bude pre vás rok 2018? Čo je pre vás najväčšia výzva?
Asi troška vylepšiť našu efektivitu práce. Ja reálne som za posledný rok 357 dní v pivovare alebo na cestách, čo je asi šialené. Mala by nám pribudnúť kapacita a aj kopu vecí chceme technicky vylepšiť, takže všetky ciele v konečnom dôsledku majú viesť k lepšiemu pivu.
Snímka: FB Hop Grup