Prvý nástrel: Odškrtneme si ďalší slovenský pivovar. Aspoň doteraz sme tu netestovali vyhniansky Steiger. A siahame rovno na jeho vlajkovú loď – dvanástku. Sám som zvedavý ako „zareže“. Trochu ma sklamalo zloženie. Figuruje v nej aj kyselina askorbová, čo je vlastne vitamín C. Až také strašné to nie je, ale možno to tam byť nemuselo. Ale poďme do toho.
Názov piva: Steiger 12% (nie je to môj preklep, naozaj je tam znak percenta)
Pivovar: Pivovar Steiger
Druh piva: Ležiak svetlý
Krajina: Slovensko
Stupňovitosť: 12°
Obsah alkoholu: 5,0 %
Farba: jantárovo žltá
Vôňa: jemne chmeľová
Pena: hustá, žiadny problém
Chuť: Sladová chuť je nevýrazná. Už stred piva dáva najavo, že pôjde o chmeľové pivo. Výrazne chmeľové. Koncovka jasne prebíja celú chuť. Asi by sa tu dalo parafrázovať motto jedného českého pivovaru, že život je horký.
Zhrnutie
Musím sa priznať, že Steigru držím palce. Je to jeden z mála slovenských pivovarov, ktorý vyrába pivo tradičnou procedúrou. To znamená, že pivo nemajú v tankoch pár dní, ale v kadiach niekoľko týždňov. Navzdory tomu mi Steiger 12% nezarezal. Chmeľ prebíja všetko. Pivo sa pije pomerne ťažko. Pokiaľ však máte radi chmeľové chute, prídete si na svoje. U mňa je to za štyri, pokiaľ by som dal viac, nebol by som úprimný.