Japonsko-česká divočina v americkom tóne (IPA Samurai)

Kocour - IPA Samurai

Prvý nástrel: Pivovar Kocour z Varnsdorfu zastáva na českej scéne kultovú pozíciu. Pri jeho zrode totiž stál Honza Kočka, pivný degustátor a pivovarník, ktorý dnes stojí za lietajúcim pivovarom Nomád. Z ponuky pivovaru ochutnáme kúsok s názvom IPA Samurai. To nenesie len český rukopis. Na jeho recepte sa podieľal aj japonský sládok z Japan’s Yo-Ho Brewing Toshi Ishii. Samotný pivovar charakterizuje pivo takto: „Pivá India Pale Ale boli pôvodne varené v anglických pivovaroch pre kráľovské vojská v Indii. Pre prekonanie dlhej púte okolo Južného mysu mal tento vrchne kvasený mok vyššiu stupňovitosť a viacnásobné chmelenie. Rozpadom kolónií a zmenou vkusu ostrovného pivára došlo k ústupu zo slávy pív IPA. Ich lesk im vrátila pivná revolúcia z druhej strany sveta – Spojených štátov.“

Názov piva: IPA Samurai

Pivovar: Pivovar Kocour Varnsdorf

Druh piva: India Pale Ale

Krajina: Česko

Stupňovitosť: Neuvedená

Obsah alkoholu: 5,1 %

Zloženie: Voda, jačmenné slad, zmes amerických chmeľov, kvasnice.

Cena: Pivo sme kupovali v špecializovanom obchode v Brne. Cena bolo okolo dvoch eur.

Farba: Žlto-červená. Pivo je mútne, keďže je nefiltrované a nepasterizované.

Vôňa: Nie je až taká výrazná. Krížia sa tu citrusové ovocie a jahody.

Pena: Hutná, smotanová. Držala si tvar.

Chuť: Sladový úvod je rezký a plynule nadväzuje na stred. V ňom nájdete záblesky citrusového ovocia, karamelu a jahôd. Koncovka je horkastá, oproti kúskom zo Slovenka menej výrazne.

7/10

Zhrnutie

Na testovanie sme si kúpili viacero kúskov z tohto pivovaru, tento sme si nechávali na koniec. Aj preto, že sme mali väčšie očakávania. Tieto boli naplnené, aj keď k úplnej spokojnosti niečo chýba. Pivo bolo lahodné. Tóny boli pekne vyskladané, zaoblené a pomáhali výbornej piteľnosti. Tento kúsok bol fakt navarený decentne a nemôže nikoho uraziť. Trochu viac som očakával od stredu. Tam mohli tóny viac vyskočiť a prekvapiť. Pivo je však nadpriemerné. Dávam slušnú sedmičku. Rozhodla lahodnosť. Ak budete mať príležitosť, určite ochutnajte.

Článok bol aktualizovaný