Máj lásky čas už je na konci, ale zmení to niečo na tom, ako čo a koho ľúbiš? Určite nie! Lebo nech robíš, čo robíš, nedeľa patrí rodine, jedlu a dobrému pivu. Najlepšie je, že dobré pivo všade kam sa pozrieš (na Slovensku a v Čechách tiež). No, ale pekne po poriadku. Včera to bolo presne 81 rokov, čo sme sa ako národ postavili zlu! Odvaha a česť! Driák – Atentát
Potrebuješ
- Jelení chrbát: 2 kg
- Červená cibuľa: 200 g
- Espresso: 3 dcl
- Pivo: 2dcl Sibeeria – Blackcurrant Sorbet
- Krémžska horčica: 50 g
- Pomarančová kôra: 5 g
- Soľ: 10 g
- Červené korenie: 5 g
- Mango: 300 g
- Jalapeňos: 5 g
- Soľ: 5 g
- Korenie: 2 g
- Melasa: 50 g
- Červená cibuľa: 100 g
- Maslo: 50 g
- Espresso: 1 dcl
- Chren: 200 g
- Zemiakové žemle: 6 ks
- Šalát: 1 ks (už je na záhrade)
Postup
Dnes to bude rýchlovka, veď je nedeľa. A čo iné ako slnko a rodinu si ideš užiť? Áno, fesťáčiky, ale tie budú až za chvíľu. Poď na salsu! A ty čo čakáš na fesťáčiku? Rancid – Devil In Disguise
Očistenú cibuľu nasekaj na jemno. Mango očisti a nasekaj na kocky 0,5 x 0,5cm. Na panvičke rozpusti maslo a orestuj na ňom cibuľu, potom pridaj mango a tiež orestuj. Dochuť soľou, korením a chilli. Dobre premiešaj a pridaj melasu. Za stáleho miešania nechaj skaramelizovať. Nakoniec zalej kávou a nechaj zredukovať. Až je potreba dochuť ( no nemyslím si ). Až si odleží cez noc v chladničke bude lepšia, ako aj guláš.
Mäsoooo! Keď už jazdíš po lese a zrážaš tú zver, tak poď na jeleňa s kávou. Lebo na farbe fakt nezáleží. The Bois – Sharp Skins
Chrbát z jeleňa očisti a vlož do nádoby. V jednej nádobe zmiešaj espresso (nie viac ako 60°C), pivo, horčicu a koreniny. Do marinády pridaj na pásiky nasekanú cibuľu. Počkaj 12 minút a pridaj mäso. Mäso nechaj marinovať aspoň cez noc v chladničke. Rozpáľ gril a mäso griluj zo všetkých strán aspoň štyri minúty. Potom mäso potri marinádou a zabaľ do papiera na pečenie. Nechaj odpočinúť na teplom mieste ešte šesť minút. Potom mäso nakrájaj na tenké plátky ako roastbeef.
Ešte z ďaleka nejdeš jesť ale už sa tešíš určite. Pilsner Oiquell – About Us
Marinádu priveď do varu (no nevar ju!) a povyťahuj z nej cibuľu. Toto bude pecka.
Poď to zložiť. Už si to všetci zaslúžia! Ultrazvuk – Tik Tak
Opečieš rozkrojrnú žemľu na sucho. Potom daj šalát, nalož mäso, prelož salsou a zalej chrenom.
Odporúčané pivo: Žiwell – Vandal
Na chuť!
Juro
POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.