Každý deň je čo oslavovať. Aj pivo stojí za oslavu (Jelení burger)

Punková kuchyňa - Jelení burger

Máj lásky čas už je na konci, ale zmení to niečo na tom, ako čo a koho ľúbiš? Určite nie! Lebo nech robíš, čo robíš, nedeľa patrí rodine, jedlu a dobrému pivu. Najlepšie je, že dobré pivo všade kam sa pozrieš (na Slovensku a v Čechách tiež). No, ale pekne po poriadku. Včera to bolo presne 81 rokov, čo sme sa ako národ postavili zlu! Odvaha a česť! Driák – Atentát

Potrebuješ
  • Jelení chrbát: 2 kg
  • Červená cibuľa: 200 g
  • Espresso: 3 dcl
  • Pivo: 2dcl Sibeeria – Blackcurrant Sorbet
  • Krémžska horčica: 50 g
  • Pomarančová kôra: 5 g
  • Soľ: 10 g
  • Červené korenie: 5 g

  • Mango: 300 g
  • Jalapeňos: 5 g
  • Soľ: 5 g
  • Korenie: 2 g
  • Melasa: 50 g
  • Červená cibuľa: 100 g
  • Maslo: 50 g
  • Espresso: 1 dcl

  • Chren: 200 g
  • Zemiakové žemle: 6 ks
  • Šalát: 1 ks (už je na záhrade)
Postup

Dnes to bude rýchlovka, veď je nedeľa. A čo iné ako slnko a rodinu si ideš užiť? Áno, fesťáčiky, ale tie budú až za chvíľu. Poď na salsu! A ty čo čakáš na fesťáčiku? Rancid – Devil In Disguise

Očistenú cibuľu nasekaj na jemno. Mango očisti a nasekaj na kocky 0,5 x 0,5cm.  Na panvičke rozpusti maslo a orestuj na ňom cibuľu, potom pridaj mango a tiež orestuj. Dochuť soľou, korením a chilli. Dobre premiešaj a pridaj melasu. Za stáleho miešania nechaj skaramelizovať. Nakoniec zalej kávou a nechaj zredukovať. Až je potreba dochuť ( no nemyslím si ). Až si odleží cez noc v chladničke bude lepšia, ako aj guláš.

Mäsoooo! Keď už jazdíš po lese a zrážaš tú zver, tak poď na jeleňa s kávou. Lebo na farbe fakt nezáleží. The Bois – Sharp Skins

Chrbát z jeleňa očisti a vlož do nádoby. V jednej nádobe zmiešaj espresso (nie viac ako 60°C), pivo, horčicu a koreniny. Do marinády pridaj na pásiky nasekanú cibuľu. Počkaj 12 minút a pridaj mäso. Mäso nechaj marinovať aspoň cez noc v chladničke. Rozpáľ gril a mäso griluj zo všetkých strán aspoň štyri minúty. Potom mäso potri marinádou a zabaľ do papiera na pečenie. Nechaj odpočinúť na teplom mieste ešte šesť minút. Potom mäso nakrájaj na tenké plátky ako roastbeef.

Ešte z ďaleka nejdeš jesť ale už sa tešíš určite. Pilsner Oiquell – About Us

Marinádu priveď do varu (no nevar ju!) a povyťahuj z nej cibuľu. Toto bude pecka.

Poď to zložiť. Už si to všetci zaslúžia! Ultrazvuk – Tik Tak

Opečieš rozkrojrnú žemľu na sucho. Potom daj šalát, nalož mäso, prelož salsou a zalej chrenom.

Odporúčané pivo: Žiwell – Vandal

Na chuť!

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.