Kazo, bravčové líčka a jedlo na dva spôsoby

Počasie stále nechce povoliť grilovačku vonku bez obmedzenia. Tak som ti našiel novú zábavu – porovnávať jedno jedlo na dva spôsoby. Podeľ sa s tým, ktorý baví viacej teba. Kazo varí jak pán, tak sa posnažím. Bravčové líčka, koreňová zelenina, kukurica a cheddar.

Potrebuješ
  • Bravčové líčka: 1 kg
  • Cibuľa: 200 g
  • Mrkva: 150 g
  • Zeler: 100 g
  • Cesnak: 50 g
  • Bravčová masť: 50 g
  • Pivo: 0,3 l (všetci hovoria, že na líčka je najlepšie červené, ale ja preferujem Unorthodox Brewing – Helvegr)
  • Soľ: 10 g
  • Korenie: 5 g
  • Bobkový list: 3 g
  • Jalovec ( borievka ): 3 g

  • Kukuričná múka hladká: 100 g
  • Hladká múka: 200 g
  • Bravčová masť: 70 g
  • Soľ: 5 g
  • Prášok do pečiva: 4 g
  • Voda: 200 ml

  • Mrkva: 100 g
  • Zeler: 100 g
  • Cibuľa červená: 100 g
  • Jablčný ocot: 100 ml
  • Fenikel: 2 g
  • Horčičné semeno: 2 g
  • Soľ: 3 g
  • Voda: 300 ml
  • Paprika mletá údená: 5 g

  • Polenta: 200 g
  • Pomarančová šťava: 200 ml
  • Voda: 200 ml
  • Soľ: 5 g
  • Korenie: 3 g
  • Kajenská paprika: 3 g
  • Cheddar: 100 g

  • Šalát valerian: 50 g
  • Cheddar: 100 g
  • Kyslá smotana: 50 g
Postup

Tak dnes toho vyzerá viac, ale never tomu. Je to sranda. Len nič nepokaz, môžeš mať hostinu či párty.

Treba najprv naložiť zeleninu. Postupov je milión, ale ja ti ukážem môj. Mrkvu, zeler, cibuľu očisti a naporcuj na akékoľvek tvary (musia sa tebe páčiť, nech sú veľkostne čo najpodobnejšie).

Ostatné suroviny daj do jedného hrnca a nechaj zovrieť. Ak je treba dochutiť, pokojne to sprav, nie všetko čo chutí mne, musí aj tebe. Zeleninu naskladaj do uzatvárateľnej fľaše. Zalej nálevom, uzavri a otoč hore dnom (všetka zelenina musí byť po zaliatí ponorená, ak máš toho veľa, rozdeľ do viac fľašiek). Prikry utierkou, dekou či tričkom (je to na tebe) a nechaj aspoň cez noc odpočívať.

Poď do mäsa, to ťa baví.

Očistenú zeleninu nakrájaj na kocky (čím menšie, tým viac času ušetríš na konci, nemusíš mixovať a omáčka ma aj štruktúru na oko). Líčka umy a osuš. Na rozpálenej masti orestuj líčka do hneda, no nech ti nezhoria. Vyber líčka a pridaj zeleninu s koreninami. Dobre orestuj za stáleho miešania (aj tu je hnedá plus, no nespáľ to ).

Pridaj líčka a dobre premiešaj. Dochuť soľou a zalej pivom (rob to na najväčšom ohni ) a zakry pokrievkou.  Ak je treba, prilievaj tekutinu – pivo, vývar a môžeš aj vodu, keď nie je inšie (ale zo šúp zo zeleniny spravíš aj zeleninový vývar ). Dus do mäkka pokiaľ sa mäso nerozpadá.

Polentu či tortily? Polentu čakáš, tak poď na ňu.

Vodu, šťavu z pomaranča, korenie, soľ a kajenskú papriku privedieme k varu. Za stáleho miešania nasypeme polentu. Miešame asi minútu a primiešame cheddar. Takúto hustú kašu vleješ do pripravenej nádoby (záleží od toho, aký tvar chceš použiť). Necháš vychladnúť a potom ugriluj na sucho (až keď pôjdeš jesť).

Už ideš do finále. Domáca tortila.

Múky, soľ, prášok do pečiva dobre premiešaj v hlbokej mise. Pridaj rozpustenú masť, vodu a vypracuj vláčne, lepivé cesto. Na pomúčenej doske vyvaľkaj tortilu (veľkosť nechám na tebe neviem či ťa to baví alebo to chceš už mať za sebou ).

Podľa tvojich veľkostí si rozdeľ cesto a vyváľaj tortily. Dobre ich pomúč, nech sa nelepia pokiaľ ich neupečieš. Na rozpálenej panvici upeč tortily (nesmie byť ani veľmi rozpálená (nech to nezhorí), ani studená nech to nesušíš na kameň. Radšej to častejšie otoč).

A môžeš všetkých povolať ku stolu. Zvládol  si to, tak si zaslúžiš pochvalu.

Sľúbené možnosti

Môžeš sa s tým vyhrať na tanieri ako chceš. V prvom rade záleží a tvare polenty.
Na tortilku/tacos (moja veľkosť) nalož mäso (lepšie je trhané) prelej trochou omáčky, prelož nakladanou zeleninou, natri smotanu, daj valerián a zasyp syrom.

Odporúčané pivo: Helvegr – Unorthodox Brewing      

Na chuť!

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.