Imperial Nuts: Keď sa z piva stáva punk

Kto neľúbi sladké? Tento počin je strašný punk či na chute, prípravu alebo opicu. Tu sa možno niečo aj naučíš! Len hlavne opatrne. Sorbet z piva šľape, v tomto prípade sme sa dostali cez 40°. Toto pivo si pýta viacej možností, ale keď sa ním ideš potešiť ty, prečo nepotešiť aj nežné pohlavie a spraviť si večer plný alkoholu? V tomto prípade je to na mieste, tu veľmi na pivo nemysli. Je to „boží“!

Potrebuješ

Suroviny na Brownies

  • Čokoláda: 200 g (čím väčší podiel kakaa tým lepšie)
  • Maslo solené: 250 g (keď netrafíš solené, pridaj soľ asi 5 g, no solené je lepšie)
  • Vajcia: 4 ks
  • Cukor práškový: 300 g
  • Kakao: 80 g
  • Čili čerstvé: 5 g (odrodu nechám na tebe, neviem kde je tvoja hranica)
  • Múka hladká: 180 g
  • Vanilková zmrzlina: tu si radšej kúp, lebo kým spravíš všetko ostatné, tak ťa prejde aj chuť

Suroviny na Trhaný karamel

  • Cukor kryštál: 225g
  • Voda: 110g
  • Soľ: 2g
  • Smotana na šľahanie: 125ml

Suroviny na Sorbet z piva

  • Pivo: 0,5 l  Imperial Nuts – Hop Grup ( je to úplná pecka )
  • Cukor práškový: 100 g

Suroviny na Karamelovú slaninu

  • Slanina: 150 g
  • Maslo: 50 g
  • Cukor kryštál: 80 g

Postup

Brownies

Vajcia vyšľahaj s cukrom do bielej peny. Čokoládu spolu s maslom rozpusti, no neuvar. Potom do čokolády s maslom primiešaj kakao. Opatrne zamiešaj do vajcovej peny pridaj múku a nasekané čili. Vyšľahaj do tekutej hustej hmoty. Túto hmotu vylej do vymasteného a vymúčeného pekáča. Toto upeč v rozohriatej rúre na 180° C cca 20 minút (musí byť v strede vlhký no nie surový).

Trhaný karamel

Cukor, soľ a vodu spolu v hrnci priveď do varu. Za stáleho miešania var pokiaľ sirup nezačne tmavnúť (potrebuješ orieškovú farbu ). Potom zalej smotanou. Stíš oheň a za stáleho miešania var pokiaľ nemáš lepivý a trošku naťahovací karamel. Hneď to odstav a vylej na pečiaci papier. Nechaj odstáť (najlepšie celú noc). Keď máš takto pripravený karamel, môžeš trhať. No neteš sa, ešte nie si ani v polke.

Sorbet z piva

Pivo vlej do uzavierateľnej misky a zasyp cukrom. Dobre všetko metličkou premiešaj. Uzavri a vlož do mrazu. Po hodine vytiahni a dobre metličkou premiešaj. Toto zopakuj dvakrát a potom to opakuj po každej pol hodine. Kým nedosiahneš sorbet. Môže to trvať aj 10 hodín. (neplač, to pivo a výsledok stojí za to). Keď máš hotovo, odmeň sa. No opatrne, je to silné (ver tomu, že viac ako ty). Áno, si v polke.

Karamelizovaná slanina

Na rozpálenom masle orestuj slaninu. Nie moc, ideš ešte karamelizovať. Teraz zasyp cukrom a karamelizuj. Hneď po spojení vylej na papier na pečenie. Nechaj vychladnúť (trvá to tak 10 minút). Tak a teraz si daj dúšok pivka a zavolaj nežnú polku. (nemáš? Zavolaj dobrého kamoša, on to pochopí).

Môžeš servírovať. Na stred taniera polož kocku koláča (veľkosť je na tebe, ty vieš čo chceš) na vrch daj kopček zmrzliny. Zasyp to trhaným karamelom. Porozhadzuj karamelizovanú slaninu. A teraz finále. Vytiahni sorbet a dopraj si na vrch zmrzliny. (Zmrzlina iba preto, aby ti udržala sobret dlhšie sorbetom).

Jediné čo ti viem odporučiť je celkový postup prípravy. Začni trhaným karamelom, potom sorbet, brownies a nakoniec karamelizovaná slanina. To, že sa s toho môžeš „sprasiť“ už vieš.

Odporúčané pivo: skús hádať? Imperial Nuts – Hop Grup Pivovar Nitra!

Na chuť! Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.