Prvý nástrel: Ak by ste si pozreli stránku poľského pivovaru Pracownia Piwa, mali by ste dobré čítanie. A možno aj dobré ochutnávanie. Pivovar sa totiž na stránke chváli veľkým množstvom pivných špeciálov, ktorými zásobuje domáci trh. Jeden z nich si dnes otestujeme. Ide o štýl Stout, pri ktorom bol použitý žitný slad, ale aj káva z Etiópie. Samotný pivovar má necelé štyri roky a nájdete ho neďaleko Krakova.
Názov piva: 6 Joseph’s Street Coffee Etiopia Djimah
Pivovar: Pracownia Piwa
Druh piva: Reye Stout
Krajina: Poľsko
Stupňovitosť: 15°
Obsah alkoholu: 6,0 %
Zloženie: Voda, jačmenný slad, žitný slad, chmeľ, kvasinky, káva.
Cena: Pivo sme kúpili v poľskej pivotéke. Stálo asi 1,8 eura.
Farba: Čierno-čierna.
Vôňa: Káva prebíja všetko. Jemne zachytíte aj tmavú čokoládu či pripečenú hrianku.
Pena: Zložená z mikrobubliniek. Rýchlo padala.
Chuť: Úvod je málo výrazný, tóny vybiehajú až v strede. Tu zachytíte najprv ovocné (ríbezle, citrusy, hrozno či mango), potom čokoládovo-kávové tóny. Jemne to podmazáva karamel. Koncovka je horkastá.
Zhrnutie
Zaujímavé pivo. Keď k nemu privoniate, myslíte si, že vás čaká kávový masaker. Tento kúsok však klame telom. Veľmi výrazná je totiž ovocná linka, ktorá sa tiahne od stredu až do záveru piva. Nájdete v nej rôzne ovocie a práve to je silnou stránkou tohto Stoutu. Piteľnosť je dobrá, podobná ako rezkosť. Celkovo je pivo príjemne vyskladané. Ak by bola hutnosť tónov v druhej polovici piva vyššia, body by boli lepšie. Takto dávam 7,5. Pokojne vyskúšajte.