Prvý nástrel: V Nitre sa chystá tretí pivovar. Už teraz je jasné, že ponesie meno Pribina. A keďže sa jeho zakladateľom nechcelo čakať, kým absolvujú dlhú byrokratickú cestu, rozhodli sa, že zatiaľ budú variť aspoň kočovne. Ich cieľom je ponúkať hlavne overenú klasiku. Ich vlajkovou loďou by mal byť ležiak. A ten dnes ochutnáme. Nesie meno Pribina 12 %.
Názov piva: Pribina 12%
Pivovar: Pivovar Pribina (navarené v Pivovárek na kopečku, Svitavy)
Druh piva: Ležiak
Krajina: Slovensko (navarené v Česku)
Stupňovitosť: 12 %
Obsah alkoholu: 5,2%
Zloženie: Voda, jačmenný slad, chmeľ.
Cena: Pivo sme dostali priamo od pivovaru.
Farba: Tmavo-žltá. Pivo je jemne kalné.
Vôňa: Sladová. Dominuje v nej hlavne karamel.
Pena: Smotanová, hutná. Zložená z jemných bubliniek. Pekne si držala tvar a krúžkovala pohár.
Chuť: Sladový úvod je vyššie postavený, v strede vyskakuje karamel, oriešky a chlebnaté tóny. Koncovka je výrazne horkastá. Rezkosť je vyššia.
Zhrnutie
Taký surovejší, viac nachmelený ležiak. Už začiatok je nastavený vysoko a s hutnosťou tónov tento kúsok nemá problém ani v ďalšom priebehu. V strede nájdete karamelové predstavenie. Okrem karamelu v ňom objavíte náznaky orieškov i čokolády. Koncovka je chmeľová víchrica. Oproti klasickým ležiakom sa touto ingredienciou nešetrilo. A to uberá na celkovej lahodnosti kúsku. Ten pôsobí menej uhladene a trocha divokejšie. Na strane druhej, tento ležiak nemá žiadnu pachuť, a má gradáciu. Dávame sedmičku. Pivo treba vyskúšať.