Keď sa kočovníci vracajú na začiatok (Belgian Dubbel)

Hellstork - Belgian Dubbel

Prvý nástrel: Mnohí pivovarníci, ktorí sú už dnes medzi profesionálmi, určite radi spomínajú na časy, kedy sa učili variť pivo. Keď objavovali čaro varenia piva a kúsky, ktoré boli do istej miery neopakovateľné. Pokiaľ sa totiž pivovarník neživí výrobou piva, môže sa pri varení piva baviť. Svoje by o tom vedel rozprávať pivovar Hellstork. Ten však pred pár mesiacmi predstavil novú sériu s názvom Trius. Tá chce na trh v obmedzenej miere ponúknuť kúsky, ktoré vznikli len tak, aby potešili jednak autorov, ale aj známych. Pivovarníci ho charakterizujú takto: „Hellstork Tryus je nový typ značky piva, pri ktorej sa vraciame späť ku koreňom. K časom, kedy sme experimentovali a nadšene hádzali do varne všetko, čo nás len napadlo.“  V ponuke nájdete aj pivo s názvom Belgian Dubbel. Práve to si dnes otestujeme. Ide o kúsok navarený v belgickom štýle.

Názov piva: Belgian Dubbel

Pivovar: Kočovný pivovar Hellstork (navarené v JAMA Craft Brewery)

Druh piva: Polotmavé nepasterizované a nefiltrované pivo typu Belgian Dubbel.

Krajina: Slovensko

Stupňovitosť: 18,0°

Obsah alkoholu:  7,2 %

Zloženie: Voda, jačmenný slad, upravený chmeľ, kandizovaný cukor, kvasinky.

Miesto nákupu: Pivo nám na testovanie poskytol priamo pivovar.

Farba: Červeno-oranžová.

Vôňa: Slad tu dominuje. Cítim hlavne med, karamel, koriander a jemne aj kvetinkové tóny.

Pena: Veľmi slabá, rýchlo padala. Môžeme napísať, že takmer žiadna.

Chuť: Úvod je postavený vysoko. A ďalší priebeh naskakuje na tento trend. V strede zachytíte med, karamel, kvetinkové tóny aj korenie. Horkosť cítite hlavne po dopití. Pivo príjemne hreje.

7/10

Zhrnutie

Príjemné pivo. Prvý dúšok vás posadí na zem a tam zostanete aj v ďalšom priebehu. Najsilnejšia je kombinácia stredu a dojazdu. V bruchu piva to najprv ovocne zaiskrí a potom sa k slovu dostane med, karamel a korenisté tóny. Chvostík piva je výrazný a doznieva ešte niekoľko sekúnd po dopití. Intenzita chutí je najvýraznejšia po tom, čo pivo trocha oteplí. Vtedy vyskakujú aj tóny, ktoré sú pri chladnejšom kúsku v úzadí. Ak by bol hutnosť chutí o čosi vyššia, dával by som vyššiu známku. Tak volím silnú sedmičku. Je to podarený kúsok.