December je vždy najlepší! Začneš Mikulášom, potom zabíjačka, nejaký ten sviatok 1.3.1.2. a nakoniec máš Vianoce! Nebudeš zabíjať svine, ale kto nemá rád zabíjačku? Klobása, oškvarky a kopa iného. Nabrús nože a poď na to! Davová psychoźa – Urob zo mňa sviňu!
Potrebuješ
- Hovädzí krk: 1 kg
- Bravčové plece: 0,5 kg
- Bravčový bočik: 0,5 kg
- Cesnak: 50 g
- Soľ: 30 g
- Paprika mletá údená: 5 g
- Paprika mletá sladká: 5 g
- Majorán: 3 g
- Korenie čierne: 5 g
- Habanero: 5 g
- Pobrušnica: 1 ks
- Múka hladká: 680 g
- Mlieko 3,5%: 2 dcl
- Voda: 2 dcl
- Soľ: 5 g
- Droždie: 1 ks (kocka – čerstvá, sáčik – sušené)
- Cukor kryštál: 30 g
- Maslo: 50 g
- Vajce: 1 ks
- Sezam: 5 g
- Slanina chrbtová: 200 g
- Slanina spodná (spodok bôčik): 200 g
- Mlieko 3,5%: 0,5 dcl
- Soľ: 5 g
- Chren: 100 g
- Plnotučná horčica: 100 g
- Med: 20 g
- Nakladaná cibuľa: 200 g
- Sriracha: 200 g (určite máš zásoby v chladničke)
- Zrejúci kravský syr s chilli: 200 g (Kozí vŕšok)
Postup
Je jasné, že so zabíjačkou je dosť práce, ale čo robí človek sám? „Šťastie nie je šťastím, pokiaľ nie je zdielané!“ Poď na to! Rage Against The Machine – Killing In The Name
Mäso očisti a pomeľ najemno. Primiešaj koreniny a dobre premiešaj. Nechaj odstáť aspoň cez noc. Rozbaľ pobrušnicu a naplň ju klobásovou zmesou. Hlavne do tvaru klobásy. Teraz zroluj ako keď robíš závin. Nakrájaj na menšie kúsky cca 11 centimetrov dlhé. Ulož na pekáč vystlaný papierom na pečenie a vlož do rozohriatej rúry. Peč pri 180°C 20 minúť (pokiaľ nebude pobrušnica chrumkavá).
Mäso je základ (láska), ale samé ho jedli iba indiáni a kanibali (kam patríš ?), no ty nebudeš. Keď už oslavujeme tak pome! The Casualties – 1312
Mlieko a vodu ohrej na cca 50°C, pridaj polku cukru, premiešaj a pridaj droždie. Nechaj zafungovať a máš kvások. Všetky ostatné suroviny okrem masla a vajca vlož do misy a premiešaj. Zalej kváskom a premiešaj. Pridaj rozpustené maslo a vymiešaj hladké vláčne svetlo. Trvá to asi 11 minút.
Misu prekry a nechaj podkysnúť aspoň 16 minút. Potom rozváž na 150 gramové bochníky a vytvaruj bagetu. Vlož na pekáč vystlaný papierom na pečenie. A nechaj podkysnúť ďalších 33 minút. Potom bagetky pritlač jemne rukou a potri vajcom. Zasyp sezamom a peč pri 180°C 15 minút. Vieš ako vyzerajú keď majú byť upečené.
Stále oslavuješ tak pome! Aj hore treba. The Pogues – Dirty Old Town
Nastúhaný chren vymiešaj s medom a horčicou. To je celé! Chrenica
Zabíjačka bez oškvarkov? Neexistuje! Catastrofy – A.D.A.B. ( 1.4.1.2.)
Slaninu očisti od kože a nakrájaj na rovnaké kocky 2×2 cm. Hrniec rozpáľ a zalej mliekom. Vlož slaninu a za stáleho miešania opekaj. Až sa začne vytápať masť, môžeš ju zberať do nádoby (najlepšie taká, v ktorej už ostane do zjedenia a pri vyšších teplotách sa neroztopí). Keď už začnú mať oškavrky farbu, zasyp ich soľou. Premiešaj a preceď. Masť odlož a oškavrky tiež, ale nie ďaleko, ešte ich budeš potrebovať.
Tak už to poď zložiť a vítať Vianoce! K novému roku si ešte napíšeme! Motorhead – Run Run Rudolph
Bagetu alebo hot – dog? Zvrchu nakroj ako… potri chrenicou, klobásu vlož do vnútra! Nalož nakládanu cibuľu, zasyp nasekanými oškvarkami a syrom. Zalej srirachou a môžeš mať aj čemer!
Odporúčané pivo: Stupavar – Davová psychóza
Juro
Na chuť!
POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.