Kuracie stehná, červený šalát, tortila a Šilker´s Brewery

Šilker´s Brewery - recept od Punkovej kuchyne.

Už vieš, že bude kura, no zabudni na ryžu a kompót. Na to zájdeš veľmi rád k babke. Minule si čítal o Sous-vide technológii. Dal si to? Ak nie, neboj, bude náprava a dozvieš sa viac. Na to ti to tu píšem. Dnes to pôjde z ľahka. Kuracie stehná, červený šalát, mozzarella a kukuričná tortila. Jasné, aj pivo bude. Dnes Šilker´s Brewery.

Potrebuješ
  • Kuracie stehná: 4 ks ( čím väčšie tým lepšie. Dobre to poznáš )
  • Maslo: 200 g
  • Limeta: 2 ks
  • Soľ: 8 g
  • Korenie biele: 3 g
  • Údená paprika: 3 g
  • Pivo: 0,2 l Šilker´s Brewery – Rye Ben

  • Červená kapusta: 200 g
  • Reďkovka: 4 ks
  • Červená cibuľa: 100 g
  • Mrkva: 100 g
  • Kápia: 100 g
  • Soľ: 10 g
  • Citron: 1 ks
  • Cukor hnedý: 50 g
  • Kyslá smotana: 150 g

  • Kukuričná múka hladká: 100 g
  • Hladká múka: 200 g
  • Bravčová masť: 70 g
  • Soľ: 5 g
  • Prášok do pečiva: 4 g
  • Voda: 200 ml

  • Slanina: 200 g
  • Mozzarella: 2 ks
Postup

Poď na mäso, to ťa baví najviac. Kuracie stehná umy a osuš. Maslo nechaj jemne povoliť a vymiešaj so šťavou z polovice limetky. Toto rozdeľ na časti a napchaj každú do stehna (hlavne to nešpikuj ako sviečkovú, ale vopchaj to medzi mäso a kožu. Len to neroztrhaj, povolené to tam pekne rozotrieš ).

Ďalšiu limetu rozrež na štyri pláty a tiež vlož pod kožu. Ostala ti polovica limety. Tak ju vystískaj a potri ňou stehná. Z korenín si zase vymiešaj svoju zmes a nasyp na stehná (pekne to drží na tej šťave, že?).

Zelenina použitá na recept.

Stehná poukladaj na pekáč a podlej pivom. Peč odkryté v rozohriatej rúre pri 130°C 1,2 hodiny. Potom zvýš teplotu na 180°C a peč ďalších 20 minút. A máš hotovo.

Tortily sú fajn. Skús ich spraviť väčšie, bude to tak lepšie.

Múku, soľ a prášok do pečiva dobre premiešaj v hlbokej mise (fakt hlbokej lebo to nie je všetko, čo tam pôjde). Pridaj roztopenú masť(nie horúcu), vodu a vypracuj vláčne lepivé cesto. Na pomúčenej doske vyvaľkaj väčšie tortily (nech sa dajú plniť).

Šilker´s Brewery a kuracie štvrte.

Každú tortilu dobre pomúč nech sa nelepia pokiaľ ich nejdeš piecť. Na rozpálenej suchej panvici upeč tortily. Tortila nesmie byť ani veľmi rozpálená (nech to nehorí) ani studená, nech to nesušíš na kameň. Radšej ich otoč viackrát počas pečenia.

Červený šalát. Nič ťažké!

Všetku zeleninu nasekaj na tenké pásiky a nasoľ. Dobre premiešaj a nechaj odležať aspoň 30 minút.  Potom zase dobre premiešaj. Pridaj šťavu z citróna, cukor a kyslú smotanu. Dobre premiešaj a nechaj odležať v chladničke ďalších 30 minút.

Slaninové chips chceš aj ku kuraťu. Slaninu máš určite nakrájanú na plátky. Rozlož ju na pekáč a peč pri teplote 190°C štyti minúty. Potom nechaj slaninu vychladnúť a celú ju rozlám na menšie až malé kúsky.

Keď si tu, máš koniec. Už to iba nalož a môže začať obžerstvo. To tiež patrí k nedeli. Tortilu potri výpekom zo stehien (ale iba jednu stranu, túvnútornú. ) a nasucho opeč. Potom natrhaj mäso zo stehien a zasyp červeným šalátom. Nalož slaninové chipsy a prelož plátkami mozzarelly. Zatoč tortilu a bež do toho.

Odporúčané pivo: Šilker´s Brewery – Rye Ben

Už teraz sa môžeš tešiť na ten ďalší Sous-vide a poviem ti o ňom viac!

Na chuť!

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.