Valentín… Pre lásku božiu už otvor!

Valentín - Hellstork

Dnes oslavuj pre radosť, šak prečo iné by si aj mal? Láska je radosť! Alebo pečenie? Kde je tvoja láska? Ešte spí, tak ju prekvap. Raňajky do postele sú bomba! Ale toto bude tak večera. Až nie je vegetarián. Myslím aj na vás. Keď už bol január bez mäsa. Kľudne ju zobuď: Black Flag – Rat´s Eyes! Lebo Henry mal včera 60!

Potrebuješ

  • Hovädzia hruď: 1 kg
  • Čierne korenie nové: 20 g
  • Čierne korenie celé: 20 g
  • Horčičné semeno: 15 g
  • Údená paprika: 10 g
  • Soľ: 10 g
  • Pivo: 0,1l Wywar – Screaming Bitch
  • Horčica Dijon: 50 g

  • Kvások: 30 g
  • Múka hladká: 150 g
  • Voda: 150 ml

  • Múka hladká: 1 kg
  • Voda: 0,6 l
  • Soľ: 16 g

  • Syr Greyerzer (Švajčiarsko): 250 g
  • Nakladané uhorky: 200 g (tie babkine)
  • Horčica celozrnná: 100 g

Postup

V prvom rade hudba! Tej nikdy nie je dosť. Keď už je ten sviatok zamilovaných Misfits – Die Die My Darling! A teraz vybaľ mäso.

Mäso umy, osuš a potri horčicou. Z korenia, papriky a soli vymixuj svoju zmes. Tú „vmojkaj“ do mäsa (ale poriadne). Podlej pivom. Prikry a peč pri teplote 80°C 12 hodín. Za tú dobu stihneš aj spať alebo Bad Brains – Rise lebo aj HR mal nedávno sviatok. Rýchlovka čo?

Chlieb musíš dať prvý ale to už dávno vieš. Takže The Casualties  – Fucking Hate You! Pre koho  hráš? CHLEBA!

Kvások, ktorý ti ostal v chladničke použiješ na rozkvas a vyrobíš zase živý kvások. Lyžicu kvásku (30g) z chladničky rozmiešaj so 150 ml teplej vody. Pridaj 150 gramov múky a dobre premiešaj. Prikryté nechaj cez noc vonku pri izbovej teplote. Ráno odober 300 gramov kvásku a zmiešaj s vodou. To je mokrá zmes. V ďalšej mise zmiešaj múku, soľ. To je suchá zmes.

Valentín - Wywar

Teraz vmiešaj suchú zmes do mokrej zmesi. Vypracuj vláčne cesto. Teraz ho nechaj prikryté 10 minút. Potom cesto preťahuj do stredu (takýmto spôsobom sa chytá vzduch a miesi cesto). Toto opakuj ešte dva razy a potom nechaj cesto kysnúť prikryté pokiaľ neznásobí objem.  Môže to trvať 3 až 6 hodín. Následne cesto prelož na pomúčenú dosku a rozdeľ na dve časti.

Vypracuj chlieb a nechaj v ošatke kysnúť jednu hodinu. Potom chlieb prelož do chladničky nechaj fermentovať cez noc. Teraz ideš piecť. Rúru rozohrej na 250 °C spolu s prázdnym pekáčom a priprav hrnček s vodou. Chlieb peč v rúre prikryté 15 minút no počas pečenia zalej pripravený pekáč vodu. Potom chlieb odokry a vytiahni aj pekáč s vodou (až tam ešte nejaká ostala). Teraz dopeč chlieb ešte 15 minút. Zisti ťukaním či je vo vnútri dutý (tak je upečený).

Dobre, takže máš to. Lebo keď ľúbiš kravu musíš ju aj spraviť. Bob Marley – One Love.

Zober dva krajce chleba potri ich horčicou ( celozrnnou ) nalož mäso, potom prelož syrom a uhorkami. Toto opakuj aj sto krát keď máš takú hubu. Čím viac tým lepšie to poznáš. Šak sme Slováci. E!E – O ženách!

Odporúčané pivo: Wywar – Screaming Bitch

Tak nech kričí!


Keď už bol január bez mäsa tu je niečo pre vegetariánov. Šak aj február je taký (pre nich)! Catastrofy – Malinový džem.

Rúžová ti pasuje. Burger samá cvikla.

Potrebuješ:

  • Hladká múka: 480 g
  • Droždie: 6 g
  • Soľ: 5 g
  • Cukor kryštál: 30 g
  • Cviklové pyré: 250 ml (to si spravíš sám)
  • Maslo: 50 g
  • Vajcia: 2 ks
  • Ľan: 5g

  • Fazuľa: 200 g
  • Cícer: 200 g
  • Cvikla: 100 g
  • Vajce: 1 ks
  • Hladká múka: 100 g
  • Majorán: 5 g
  • Soľ:  5g
  • Biele korenie: 2 g

  • Mrkva: 200 g
  • Reďkovka: 200 g
  • Zelená cibuľa: 100 g

  • Sójové mlieko: 0,4 l
  • Olej slnečnicový: 0,8 l
  • Soľ: 5g

  • Mozzarella: 200g

Postup

Samozrejme pečivo trvá najdlhšie, tak hop po ňom. Alice In Chains – Love, Hate, Love.

Múku, soľ a cukor zmiešaj vo veľkej mise a pridaj pyré, ktoré urobíš tak, že cviklu (500 g) zasolíš (ale nešúp ju), pridáš olej. Zabalíš do alobalu a peč pri teplote 150°C 1,2hodiny. Potom cviklu ošúp a rozmixuj. Nechaj vychladnúť 10 minút a môžeš používať. Pridáš droždie, jedno celé vajce a žĺtok. Dobre premiešaj (do vláčneho cesta asi 3 minúty) a potom pridaj rozpustené maslo a vymiešaj ešte vláčnejšie cesto asi 15 minút.

Valentín - Hellstork

Nechaj podkysnúť asi hodinu. Potom rozdeľ cesto na šesť rovnakých bochníkov a prikryté nechaj ďalších 15 minút kysnúť na pekáči vystlanom papierom na pečenie. Pec rozohrej na 190°C a potri bielkom zmiešaným s vodou. Môžeš posypať čím len chceš a peč 12 minút. To, že po upečení znejú duto už vieš.

Vege mayo. Nie len pre vege. Hop. The Last Day of Jesus – Hop – Hop.

Mlieko zmiešaj so soľou a pomaličky prilievaj olej až do poslednej kvapky. Samozrejme, že to robíš ponorným mixérom. Alebo metličkou ručne. Ale to už večer fakt potrebuješ frajerku.

Placka plná prdov. Dáša Fon fľaša – Stereotypy. Aj tak sa všetci majú radi.

Rozvarený cícer, fazuľu roztlač, pridaj zvyšné pyré z cvikly lebo určite si netrafil 250ml a máš viac. Dochuť soľou, korením a majoránom. Pridaj vajce, múku a vymiešaj cesto. Na panvici orestuj hrubšie placky. Páči sa.

Z mrkvy, cibule a reďkovky nasekaj šalát. Hotovo.

Valentín - Hellstork

Poď to zložiť nech sa aj ty naješ. Žemľu prekroj pozdĺžne a natri majonézou. Polož placku a prelož syrom. Zasyp šalátom a priklop druhým koncom žemle.

Odporúčané pivo: Hellstork – Samael

Na chuť!

Juro + Filip

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.