Klubovňa: Stávka na pivo, ktoré jednoducho nezaujme

Klubovňa 08

Je pondelok podvečer. Vonku je už tma, ľudia sa vracajú z práce a my mierime do podniku Klubovňa. Informácia zatiaľ nie je úplná. Klubovní je totiž na Slovensku viac. Najväčšia reštauračná sieť na Slovensku – Medusa Group – v marci minulého roka spustila koncept veľkej pivárne. Najprv otvorila Centrálnu na Trnavskom mýte, neskôr k nej pribudla ďalšia na Ventúrskej ulici v Bratislave. Dnes ich má celkovo šesť. Okrem hlavného mesta aj v Banskej Bystrici. My sme si na „Rande s krčmou“ vybrali Ružinovskú Klubovňu.

Na tomto podniku je paradoxné to, že len pár stoviek metrov od neho, nájdete piváreň Bokovka. Tieto podniky sú zariadené takmer identicky. Človek by si pomyslel, že ich má jeden majiteľ. Ale nemá. Aj keď v tomto prípade tú isté súvislosti nájdeme. Majitelia oboch podnikov totiž kedysi spolu začínali podnikať. Až neskôr sa rozišli a každý ide svojou cestou. Zdá sa, že cesta môže byť niekedy až veľmi podobná.

Klubovňa 02

Do Klubovne sme sa chystali už dlhšie. Dôvodom nebola pivná ponuka. Tá je (až na malé výnimky) kompletne v réžii nášho najväčšieho pivovaru Heineken Slovensko a nájdete ju prakticky po celom Slovensku. Od októbra však v Klubovniach objavíte novinku, ktorú ponúkajú len tam. Nesie názov Klubovňácka 11° a pre podniky ju varí Heineken Slovensko. Priznáme sa, že na pivo sme nečítali žiadne recenzie ani ohlasy. Nechceli sme nechať odradiť či nejako ovplyvniť. Druhým dôvodom návštevy bolo to, že Zlatý Bažant do podniku uviedol na výčap svojho Portra.

Je asi šesť hodín a podnik je zaplnený možno na pätinu. Viac ľudí nájdete vo fajčiarskej zóne. My si sadáme do nefajčiarskej časti a ihneď je pri nás obsluha. Podáva nám jedálny aj nápojový lístok. Aby sme boli verní našej tradícii, pýtame sa otázku, čo by nám odporučili. „Tak určite našu  Klubovňácku 11°,“ hovorí čašník. Sme zvedaví čo je to za pivo. Čašník prezrádza základné informácie a vie odpovedať aj na to, kto pivo varí. Voľba je jasná.

Na stole nám tak pristála Klubovňácka 11°. Ide o klasický ležiak. Pivo malo zlatistú farbu, bolo číre ako sklo. Pena bola síce vysoká, jej konzistencia nebola až taká hutná. Už privoňanie naznačilo, že pôjde o „slovenskú klasiku“ – dominovala tu jemná sladová vôňa s odtieňmi karamelu. Prvé napitie naše predpoklady naplnilo. Úvod bol slabučký a stred tento trend len nasledoval. V ňom nájdete medové tóny, koncovka je chmeľová len jemne. Pivo je výrazne vodové a neponúka nič charakteristické. Pije sa síce dobre, ale je vhodné len na spláchnutie smädu. Nevýrazné, podpriemerné. Na strane druhej, kondícia piva bola dobrá. (Na snímke si môžete všimnúť, že pohár v strednej časti nie je dostatočne vyčistený. Asi bol zaprášený.)

Klubovňa 0

Tým, že sme si pivo fotili, sme vzbudili medzi čašníkmi rozruch. Tí sa inak správali milo a ihneď po ochutnaní prvého piva k nám obsluha zamierila, čo naň hovoríme. Tak sme povedali pravdu. Nadšení sme veru neboli. Tak nám odporučil tankový Zlatý Bažant 12°. Aj toto pivo malú podobnú farbu, aj keď v tomto prípade bolo o stupeň  tmavšie. Vo vôni ste zachytili hlavne náznaky karamelu. Úvod piva bol postavený  vysoko a z tohto pohľadu bol ďalší priebeh pomerne monotónny. Rovnako hutne nasýtený bol stred a záver. Nezachytili ste tu žiadnu gradáciu. Stredu dominuje karamel a koncovke horkosť. Tá však bola špecifická. Po dopití zostávala v ústach trpká chuť. Pivo nebolo ničím prevratné. Piteľnosť bola dobrá a tento kúsok bol určite lepší ako prvý testovaný.

Vrcholom večera mal byť Medový Porter od Zlatého Bažantu. Mnohí z vás budete možno prekvapení, ale toto pivo sa fakt podarilo. Podľa nás ide o najlepšie pivo, ktoré za posledné roky vzišlo z Hurbanova. Farba tohto kúsku je čierna s jemnými odtieňmi do červena. Pena bola smotanová a dlho si držala svoj tvar. Ak ste si k pivu privoňali, cítili ste kombináciu kávy, karamelu, medu a iskrenie ovocia (to bolo len jemnulinké). Už začiatok je postavený vysoko. Kým predchádzajúcim pivám sme vyčítali monotónnosť a žiadnu gradáciu, v tomto prípade je to úplne inak. V strede zachytíte príjemnú kombináciu karamelu, medu a v závetrí aj kávy. Koncovka príjemne hreje, keďže pivo ma vysoký obsah alkoholu (6,7%). Napriek tomuto faktu je piteľnosť dobrá. Horkosť v tomto kúsku nehľadajte. Pivo sa podarilo. Vytkli by sme len to, že bolo načapované pod rysku.

Počas večera sme ochutnali aj pražené chilli arašidy. Pokojne môžete vyskúšať. Náš dojem z podniku bol taký štandardný. Na jednej strane tu nájdete príjemnú a úslužnú obsluhu, pekný a čistý interiér, na strane druhej pivná ponuka nie je pre pivných nadšencov žiadnym ternom. Ale to je už o koncepte tejto pivárne. Nás táto testovačka neurazila, ale ani nenadchla.

4

Zhrnutie

Plusy
– Obsluha. Rýchla, milá a úslužná. Vytknúť môžeme len nedočapované pivo (v dvoch prípadoch).
– Prostredie. Podnik je nový, interiér čistý.
Mínusy
– Ponuka piva. Stávka len na jeden pivovar sa niekedy nevypláca. Aj keď v nápojovej karte nájdete aj fľaškové pivá zahraničných značiek.
– Ceny. Pýtať za Zlatý bažant pšeničné 2,19 je trochu veľa. Či nie?

Článok bol aktualizovaný