Krídla, dym, mozzarella, korenie a legendárna Ipana

Punková kuchyňa, Padre Craft Brews, IPA, recept, Ipana

Keď sa povie Craft Beer na Slovensku, musíš poznať Padre Craft Brews. A keď sa bavíme o legende, tým pádom musíš poznať pivo Ipana! Viem, už si odo mňa videl viac krídiel, no na grile ešte nie. Počasie praje, tak prečo nepotešiť aj ostatných? Krídla, dym, mozzarella, korenie a pivo.

Potrebuješ
  • Kuracie krídla: 1 kg
  • Pomaranč: 1 ks
  • Pivo: 0,5 l Ipana – Padre Craft Brews
  • Mäta: 100 g
  • Soľ: 5 g
  • Korenie: 3 g

  • Maslo: 20 g
  • Mozzarella: 250 g
  • Cesnak: 20 g

  • Kayenská paprika: 20 g
  • Citronová kôra: 5 g
  • Soľ: 10 g
  • Mletá pečená paprika: 5 g
  • Mletý zázvor: 5 g
  • Biele korenie: 5 g
Postup

Krídla snáď chutia všetkým. A je ich fakt dosť. Tak ich naporcuj v každom kĺbe na viac častí. Z 0,3l piva, šťavy z pomaranča, mäty, soli a korenia vytvor studenú marinádu. Nalož do nej krídla a nechaj cez noc v chladničke. (Snaž sa dodržať aspoň noc. Platí, čím dlhšie, tým lepšie.) Potom prelej všetko do hrnca (pokiaľ nemarinuješ v hrnci ) a priveď do varu.

Nechaj vrieť 5 minút (nech sa ti krídla zatiahnu, nie uvaria). Vytiahni krídla a naukladaj na rozpálený gril. (Ja všetko grilujem na pahrebe z dreva, je viac cítiť ako uhlie a tým pádom nielen ugriluješ, ale aj jemne zaúdiš ). No dávaj pozor (tým, že máš malé kúsky), nech to nespáliš (nikoho tým nepotešíš!). Radšej viackrát otoč počas grilovania.

Zo zmesi korenín si namiešaš svoj BBQ RUB (každý pit master ho má). V ňom obaľ poriadne krídielka (snaž sa, aby boli celom pokryté).

Dobre si si všimol keď sa pýtaš, čo s mozzarellou. Chýba ti ešte niečo na spláchnutie (nech sa nedusíš iba krídlami). Na masle orestuj nasekaný cesnak a zalej ho zvyškom piva. Natrhaj do toho mozzarellu a celé to rozmixuj ponorným mixérom. Nevieš čo to je? Teraz poznáš pivnú mozzarellu. Áno, zase vieš niečo nové.

Už si na konci, pokojne zavolaj všetkých k stolu. Nevieš ako to naložiť? Krídla do misy a pivný syr do omáčnika, šálky (to je tvoja vec). Ak máš odo mňa slaninovú BBQ, pokojne ponúkni aj tú. Už sú všetci spokojní?

Odporúčané pivo: Ipana – PADRE Craft Brews

Na chuť!

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.

Článok bol aktualizovaný