Ku klasike jedine klasika. Sviečková a Plzeň

Plzeň, Plzeňský Prazdroj, recept, Punková kuchyňa, sviečková

Ukáž aspoň jedného, ktorý neľúbi sviečkovú. A to si pýta Plzeň. No ja tu nie som od toho, ale dobrá Plzeň nie je zlá. Dnes ti ukážem sviečkovú, ale aj niečo viac. Sviečkovú pokojne preskoč, no mäso využi! Záleží od návštevníkov, či sú street food alebo babičkina kuchyňa. Fakt si nerobím srandu a bude aj domáca knedľa. Tak poď do toho. Ale určite najprv pusti muziku! Čo tak ČAD?

Potrebuješ
  • Hovädzie zadné: 1,5 kg (najlepšie falošná sviečková, ale ak máš mladé mäso, dáš to aj zo stehna )
  • Slanina: 300 g
  • Horčica plnotučná: 50 g
  • Soľ: 5 g
  • Korenie: 3 g

  • Mrkva: 400 g
  • Petržlen: 200 g
  • Zeler: 150 g
  • Citrón: 2 ks
  • Cibuľa: 150 g
  • Červené víno: 0,3 l (najlepšie niečo domáce, kúsok mám Skalicu. Takže ďakujem Saška)
  • Rozmarín: 3 g
  • Soľ: 5 g
  • Korenie: 3 g
  • Cukor kryštál: 50 g
  • Vývar (zeleninový, hovädzí ): 3 l
  • Olej: 0,1 l
  • Smotana na šľahanie: 0,4 l
  • Brusnice sušené: 50g (až máš alebo vieš zohnať čerstvé, tak neváhaj!)

  • Nové cele korenie: 3 g
  • Celé korenie: 3 g
  • Bobkový list: 3 ks

  • Múka polohrubá: 0,5 kg
  • Vajce: 1 ks
  • Droždie: 20 g
  • Olej: 0,1 l
  • Mlieko: 0,25 ml
  • Cukor kryštál: 5 g
  • Soľ: 5 g

  • Cheddar: 200 g
  • Slanina: 100 g
  • Smotana na varenie: 0,2 l
  • Cesnak: 5 g
  • Zemiaky:500 g
  • Mladá cibuľa: 100 g
  • Maslo: 50 g
Postup

Ako prvé skoč na mäso. To ťa určite bude baviť. Mäso očisti od šliach, umy a dobre osuš (keď bude mokré, bude sa šmýkať a porezať sa na začiatok nie je žiadna výhra ). Teraz do neho porob zárezy a prešpikuj ho tenkými pásikmi slaniny. No nemiň všetku, ešte ide do základu. Teraz mäso nasoľ a nakoreň, potri horčicou a nechaj odstáť pokiaľ nepripravíš zeleninu.

Zatiaľ zábava, nie? Už si si nalial k toľkej muzike?

Zeleninu očisti a nasekaj na rovnaké kusy. Zvyšnú slaninu tiež nakrájaj. Na oleji poriadne opeč mäso z každej strany (fakt poriadne, aby si uzavrel všetky póry a mäso ostalo aj po troch hodinách dusenia šťavnaté).

Mäso vytiahni a do hrnca vlož slaninu a všetku zeleninu. Restuj pokiaľ nezačne hnednúť. Potom zasyp cukrom, premiešaj a vlož mäso. Premiešaj pridaj listy rozmarínu (pokojne celé, veď budeš mixovať) a zalej vínom (už to počuješ aké to bude dobré?).

Nechaj odpariť alkohol, dochuť soľou, korením a zalej vývarom. Potom pridaj oba očistené citróny od kôry a ak používaš sušené brusnice, tak aj tie (ak máš čerstvé, tak ešte počkaj).

Teraz mäso dus do mäkka (čas ti nepoviem, to musíš kontrolovať, neviem ako staré mäso máš, koľko kusov mäsa a podobné veci.

Jediné čo ti poradím je to, že čím menšie kusy mäsa, tým rýchlejší budeš ). Samozrejme ak by sa vývar odparoval, dolievaj aspoň vodu veď nechceš aby ti to zhorelo!

Z korenia a bobkového listu sprav odvar v 0,5 litra vody a prilej do dusenia. Hlavne to nehádž do hrnca k ostatným veciam. Nikto nechce jesť mixovaný bobkový list (môže to bolieť).

Určite medzi dusením a popíjaním pivka stihneš aj knedľu.

Do mlieka zohriateho maximálne na 45°C (nie viac lebo droždie nezačne pracovať a vieš čo to znamená pri knedle ) natrhaj droždie, zasyp cukrom a premiešaj. Nádobu prikry a nechaj pracovať aspoň desať minút.

Do múky primiešaj soľ, olej a vajce. Teraz pridaj kvások a dobre vymiešaj na vláčne trochu lepivé cesto. Nádobu prikry a nechaj podkysnúť aspoň pol hodiny. Vykysnuté cesto rozdeľ na dve polky a na pomúčenej doske vytvaruj miesením dve knedle.

Knedle prikry a nechaj kysnúť pokiaľ nezdvojnásobia svoj objem. Takéto knedle vlož do vriacej vody a prikryté var 15 minút no v polke ich otoč (dosť to pomôže kvalite). Hotové knedle vytiahni a popichaj špajdlou a potri olejom.

Koľko si už vypil piva? Poď dokončiť obed.

Mäso vytiahni a odlož bokom. Do omáčky pridaj smotanu a nechaj prevrieť (ak máš čerstvé brusnice, teraz je ten správny čas, šup tam s nimi). Ak je treba dochutiť, použi soľ, korenie, cukor. A teraz môžeš mixovať do hladka. Ak by sa ti to nepodarilo tak to na záver za tepla prepasíruj ešte cez sito.

Je to tak sviečková hotová. Sa môžeš potľapkať!

Odporúčané pivo: Pilsner Urquell

Správne ešte nie si na konci. Teraz potešíš street foodových.

Zemiaky nakrájaj na tenké hranolky (skôr sa prepečú a dlhšie vydržia chrumkavé). Dobre ich umy od škrobu, pokojne aj štyrikrát a poriadne vysuš (určite nechceš, aby kvôli vode v oleji si bol celý dopálený). Takto pripravené hranolky praž pri 160°C sedem minút. Hneď po vybratí ich osoľ.

Tak čo, ktoré pivo piješ? Priznaj sa!

Slaninu nakrájaj na kocky. Restuj ju na sucho (pokojne až do chrumkava), potom pridaj plátky cesnaku. Následne pridaj cheddar a zalej smotanou. Nechaj to dobre prevrieť a hlavne rozpusti syr (musí to byť hladké. Na to pomáha miešanie). Ak je treba, dochuť.

Už to máš za sebou. Stačí iba naložiť a dobre sa napiť.

Tak poď na tú sviečkovú. Knedľu buchni normálne na plátky a do omáčky ulož mäso.

Pre tých čo radi jedia rukami ( nie je na tom nič zlé, aj králi tak jedli ).

Hranolky zasyp trhaným mäsom a prelej slaninovo – cheddarovov omáčkou a zasyp mladou cibuľou.

Odporúčané pivo: ŽiWell – Vandal

Daj vedieť čo ti viacej chutí. A hlavne s kým sa vidím na Salóne piva?

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.

Článok bol aktualizovaný