Kuracie stehno, tortila, mango, citrusy a El Mariachi

Mango v recepte

Keď ťa neteší nič iné, tak aspoň skús obed. Lebo počasie si tiež robí čo chce. Dovolenka na Slovensku, tak poď do Mexika. Kuracie stehno, tortila, mango, citrusy a El Mariachi. Pusti dobrú hudbu (8 Kalacas) a čítaj (potom var).

Potrebuješ

  • Kuracie stehná: 4 ks (keď je vás viac, pridaj)
  • Limeta: 1 ks
  • Pomaranč: 1 ks
  • Bazový sirup: 0,5 dcl (už si musel stihnúť uvariť)
  • Pivo: 0,1 l El Mariachi – Unorthodox Brewing
  • Soľ: 10 g
  • Biele korenie: 5 g
  • Koriander semeno: 5g

  • Mango: 2 ks
  • Limeta: 1 ks
  • Mladá cibuľa : 2 ks
  • Mäta: 20 g
  • Soľ: 5g
  • Korenie: 3g
  • Med: 5g
  • Chilli: 5 g (jasné, že daj podľa chuti, ale ja som dal Habanero)
  • Bazový kvet: 20 g (momentálne je úplne všade, tak nebuď lenivý)

  • Kukuričná múka hladká: 100 g
  • Hladká múka: 200 g
  • Bravčová masť: 70 g
  • Soľ: 5 g
  • Prášok do pečiva: 4 g
  • Voda: 200 ml

  • Udený syr: 200 g
  • Červená cibuľa: 100 g
  • Maslo: 20 g

Postup

Čo je lepšie ako hneď s kraja skočiť na mäso? No nič! Tak sa do toho obuj. Hudba ešte hrá?

S piva, sirupu, šťavy s citróna, pomaranča a korenín vymiešaj marinádu (no koriander rozdrv na prach v mažiari a pôjde to lepšie, keď ho na sucho zahreješ). Túto marinádu pomocou injekčnej striekačky natlač do stehien. Vlož do pekáča a pokojne pridaj aj zvyšky z citrusov.

Pekáč prekry alobalom a peč pri teplote 150°C 1,5 hodiny. Potom mäso odokry a dopeč pri 200°C 20 minút. Ešte teplé mäso obúchaj z kostí (neboj, pôjde to a ešte sa aj natrhá). Výpek prelej do mäsa a premiešaj (ale zvyšky z citrusov už nepotrebuješ).

Tortila a mango

Keď je to také jednoduché prečo si to nespraviť sám (čo len chceš, no bavíme sa o tortilách).

Múky, soľ a prášok do pečiva dobre premiešaj v hlbokej mise (fakt hlbokej, lebo to nie je všetko, čo tam pôjde). Pridaj roztopenú masť (nie horúcu), vodu a vypracuj vláčne lepivé cesto. Na pomúčenej doske vyvaľkaj väčšie tortily  (nech sa dajú plniť).

Každú tortilu dobre pomúč, nech sa nelepia pokiaľ ich nejdeš piecť. Na rozpálenej suchej panvici upeč tortily (nesmie byť ani veľmi rozpálená (nech to nehorí) ani studená, nech to nesušíš na kameň. Radšej ich otoč viackrát počas pečenia ).

Mango chilli salsa. Ako pre teba.

Očistené mango nasekaj na malé kocky. Pridaj nasekanú jarnú cibuľu a mätu. Dochuť soľou a korením a premiešaj. Šťavu a kôru z limety vymiešaj s medom, bazovými kvetmi a chilli. Celé to spolu dobre premiešaj a nechaj odstáť aspoň 30 minút.

Takže máš to. Hudbu prepni na La Pobreska (ideš jesť) a poď to uložiť.

Torilu potri maslom a naplň mäsom, pridaj salsu zasyp nastrúhaným syrom a nasekanou červenou cibuľou. Moc to nepreháňaj nech nemáš gitarovú tortilu.

Odporúčané pivo: El Mariachi – Unprthodox Brewing

Na chuť!

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.