Sú pivovary nové, staré či legendárne. Do poslednej skupiny môžeme zaradiť pivovar Heller, ktorý je však na celom svete známy skôr ako pivovar Schlenkerla. Jeho história siaha až do roku 1405, keď sa spomína v dobových dokumentoch. Bavorský pivovar je známy nielen v Nemecku jedným špecifikom – preslávil sa údenými pivami. Tzv. slaninkové tóny v jeho pivách sa stali legendárne. Jedno také pivo si dnes ochutnáme. Ide o kúsok s názvom Rauchbier Märzen.
Názov piva: Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen
Pivovar: Heller/Schlenkerla Brauerei
Druh piva: Údené
Krajina: Nemecko
Stupňovitosť: Neuvedená
Obsah alkoholu: 5,1%
Zloženie: Voda, jačmenný slad, chmeľ, kvasinky.
Cena: Za pollitrovú fľašu sme zaplatili 2,50 eura.
Farba: Tmavo-hnedá s rubínovým odtieňom.
Pena: Vysoká, nadýchaná so smotanovou konzistenciou. Len pomaly padala.
Vôňa: Výrazná slaninka, okrem nej zachytíte aj karamel, čierne bobuľové ovocie aj náznaky čokoládky.
Chuť: Sladový základ je stredne výrazný, rezkosť ideálna. V chuti hrá prím slaninka a údené tóny, za ňou môžete rozoznať náznaky čierneho ovocia aj tmavej čokolády. Horkosť je stredne výrazná, doznievanie je suchšie s jemným ovocným nádychom.
Zhrnutie
Namixovať slaninku tak, aby nekričala, ale zároveň sa príjemne rozvíjala, je umenie. Tomuto pivu sa to podarilo. Je lahodné, pekne vyskladané a dobre piteľné. Trocha nám chýbalo hutnejšie telo, viac iskrenia. Ale celkovo je to taká stávka na slaninkovú istotu. Za nás je to za 7,5 bodu. Pokojne ochutnajte. Nič neriskujete.
PS: Skúste experimentovať s teplotou tohto piva, pri oteplení je slaninka oveľa výraznejšia.