Dáte si radšej 10 pív, alebo vám ide o kvalitu?

Veľa Slovákov má v domácnosti pivára. Keď čítate tento článok, pravdepodobne ste vy ten pivár. Existuje avšak len jeden druh pivára?

Môj otec pije pivo, jeho otec pil pivo

Pamätáte si, keď ste kedysi nosili starkému pivo? Stálo pár halierov a bolo super. Keď nemal doma pivo, alebo chcel mať pokoj, išiel von na pár chladených. Dal si 5, 10, 15 pív. Celý večer sa pil jeden druh piva, desina alebo dvanástka, hlavne nech bolo dobre horké. Toto bol kedysi jediný druh pivára na Slovensku, avšak s príchodom remeselných pív automatický vzniká nový druh pivopíča.

Kvalita pred kvantitou

Tento pivár nevypije hocičo. Začína mať predstavu o kvalitnom pive a uvedomuje si, keď ho nedostane. Radšej, aby si dal 12 europív, si dá 6 remeselných pív. Nepije len jeden štýl, ale viacero. Nepije len desiatky a dvanástky, ale aj pätnástky či dvadsiatky. Pije hlavne pivo nepasterizované a nefiltrované, pretože vie, že také je najzdravšie a najchutnejšie. Vyberá kvalitu pred kvantitou.

Podpora lokálnych remeselných pivovarov

Moderný pivár často dáva prednosť remeselným pivovarom. Momentálne máme na Slovensku už takmer 100 remeselných pivovarov (spolu s kočovnými pivovarmi). Väčšina je v Bratislave a na východe, ale zástupcov začínajú mať aj čoraz menšie mestečká. Čím viac je pivovarov, a čím viac podniky začínajú čapovať remeselné pivo, tým viac sa nachádza fanúšikov “živého” piva. Staršia generácia sa viac a viac sťažuje na kvalitu piva veľkých hráčov. Už to nie je to, čo to bývalo. Majú pravdu a je super, že si to uvedomujú.

Našťastie máme remeselné pivovary, ktoré varia s láskou. To je to pravé pivo, ktoré by mal pivár vyhľadávať a podporovať. Podľa istých odborníkov nám chýbajú kvalitní, vyučení sládkovia. Varia rôzne špeciály, pretože nedokážu udržať stálu kvalitu piva. Ja tvrdím, že varia rôzne špeciály, pretože pivo nie je len ležiak. Vďaka ním môžeme koštovať moderné pivné štýly. A keď už uvaria ležiak, je takmer vždy lepší. Pri remeselnom pive sa proste nešetrí na surovinách. A moderný pivár si rád za kvalitu zaplatí.

Aké pivo si dám nabudúce?

Je úžasné, že sa malý pivovar nebojí uvariť odvážnejšie štýly, ako sú ležiak a IPA. Mali ste už Amber Ale, Brown Ale, Wild Ale, Smoked Porter, Coffee Stout či Sour? Ak nie, porozmýšľajte o zmene pri najbližšej návšteve pivotéky alebo pivného baru. Podporíte tak to, čo si najviac vážime pri remeselných pivovaroch.

Mení sa definícia pivára?

Zatiaľ nie. No môžeme tvrdiť, že rastie nová generácia pivárov, ktorú neopijete rožkom a dá prednosť kvalite pred kvantitou.

Aký druh pivára ste?

View Results

Loading ... Loading ...

***********************************

Elchapak

Pracujem s pivom dennodenne, vo voľnom čase ho ani nechcem vidieť, no zvyknem sa obetovať. Europivo je môj nepriateľ, inak vypijem všetko a rád (s ležiakmi a pšeničnými bojujem, ale dobré treba vedieť oceniť). Milujem experimenty a imperialy všetkých druhov, najmä stouty. V mojej rubrike sa dozviete všetko, čo ma zaujme. Občas urobím článok z mojich pivných ciest.

Snímky: Pixabay (terimakasih0Pexels, tiburiPeterKraayvanger)