Košice. Toto mesto ma svojou architektúrou fascinuje. Videl som ho zatiaľ vždy len potme a aj to len centrum, no veľmi sa mi páči. A každý rok sa tu objaví niečo nové či sa spustia nové projekty.
Napríklad Dva-Dve. Deli shop, whisky shop, vinotéka a pivotéka v jednom sa nachádza len pár metrov od úplného centra, má na výčape štyri zaujímavé pivá, stovky whisky a vín, bio limonády, domáce pomazánky, luxusné údeniny a koláče. Pre mňa Padreho Gypsy Rouge, pomazánka a nakladané syry.
Vkusne jednotne zariadený ochutnávkový podnik s milou, rýchlou a znalou obsluhou kam sa chodí venovať sa guilty pleasures. Zaujímavý koncept vo veľkorysom post-hipsterskom priestore.
Alebo taký pivovar Hostinec otvorený v lete 2015 v Levočskom dome. Narvaný na prasknutie, plný vlastného piva a výborného plnohodnotného jedla.
Rebrá boli skvelé, zaliate Hostinskou dvanástkou, ktorá je na rozdiel od kmeňových pív v iných podnikoch vrchne kvasená. American ale chutil veľmi podobne ako dvanástka, bol bez vád no mohol byť americkejší. Amber ale je jemne karamelový a pražený, z chmeľov si odniesol viac horkosť než arómu a po chvíli státia pripomína vysoko piteľné anglické ejly. IPA je trošku lepkavá no inak vyladená, vo vôni citrusová, príjemne neulpievavo horká a piteľná.
Na 19 tabuliach je spísaná história Levočského domu od 15-steho storočia až po súčasnosť, ilustrovaná dobovými kresbami a dokumentami. Výčapu vojvodí fotografia Peťa Škripku v nadživotnej veľkosti. Až na nedostatok háčikov na zavesenie kabátov a dáždnikov to je jeden z najlepších slovenských podnikov. Len hudba zbytočne reve.
Do Košíc som sa dostal ako degustátor na súťaži domácich varičov piva. Tá sa konala po minulé roky v Camelote, tento rok v Hostinci. Účasť bola pomerne hojná a medzinárodná. Organizácia bola ako vždy skvelá, za čo sa vďačí predovšetkým Peťovi Bognárovi a ostatným košickým domovaričom.
Výpadok poľských súťažiacich bol kompenzovaný účastníkmi z Bulharska a Chorvátska. Ako vždy som mal možnosť ochutnať skvelé pivá, niektoré však mimo štýl. Zvláštnosťou tohoto ročníku bola kategória slovak herbal ale, kde mali byť použité typicky slovenské byliny a korenia. Celkový víťaz tohoto ročníku vzišiel práve z tejto kategórie.
*****
Na našich stránkach môžete nájsť pivné zápisky Petra Hudáka. Domovariča, degustátora a predovšetkým fanúšika dobrého remeselného piva. Pravidelne putuje po podnikoch a testuje pivo, ale aj jedlo. Nájdete ho aj na Facebooku, kde vytvoril skupinu Súkromné pivné zápisky.