Michal Pápeš: Rok 2017 prinesie najväčší boom pivovarov

Opäť to nebola nuda. Máme za sebou pivovarnícky rok 2016 a môžeme bilancovať. Pre niekoho bol prelomový, pre iného stabilizačný. Portál oPive.sk sa rozhodol na prelome rokov uskutočniť veľkú anketu medzi pivovarníkmi a odborníkmi, ktorí sa pohybujú okolo piva. Dnes odpovedá Michal Pápeš z Minipivovar.sk.

Ako hodnotíte rok 2016?
Veľmi pozitívne. Nielen v Čechách, ale konečne aj na Slovensku vznikajú nové pivovary! Tým sa dosiahne to, že aj ľudia v regiónoch spoznajú, čo je to pivo z malého pivovaru, poctivé, nepasterizované, nefiltrované. Taktiež som tento rok cítil rapídny nárast záujmu o pivo z môjho portfólia. To značí, že ľudia spoznávajú craft scénu. Záujem nebol len zo strany koncových zákazníkov, ale aj konkurencie, ktorá veľa vecí, čo som urobil alebo doviezol zopakovala 🙂 Tento rok prebehlo, či už úspešne alebo menej úspešne veľa pivných festivalov, čo je dobré znamenie do budúcnosti. Tie menej úspešné postupne zaniknú a zostanú len tie, ktoré majú potenciál.

Čo bolo pre vás udalosťou roka?
Pre mňa to boli dve udalosti. Prvá bola na jar, a to Domovaričská súťaž Biela vrana v Košiciach. Opäť výborné zorganizovaná Bobom Bognárom. Stretli sa tam kvalitné pivá od domovaričov, ako aj kvalitní degustátori. Bola to výborná akcia, kde sme opäť spoznali niekoľko nových kamarátov a samozrejme stretli tých starých, dobre pivom ošľahaných 🙂 Druhou udalosťou je Októberfest malých pivovarov, ktorý som spoluorganizoval na Tyršovom nábreží v Bratislave. Bola to taká moja prvotina, ktorá mala samozrejme chyby. Týždeň pred akciou bolo neskutočne zlé počasie, ľudia neverili, že sa to vôbec bude konať. Neviem, čím som si to zaslúžil, ale na tie dva dni, kedy sa Októberfest konal vyšlo výborné počasie. Bolo síce chladno, ale nepršalo, ani nefúkalo. V piatok, aj v sobotu prišlo veľmi veľa ľudí a skoro všetky pivovary vypredali všetko pivo, ktoré priviezli. To značí o úspechu. Samozrejme treba zostať skromný a dúfam, že druhý ročník vypáli o 100% lepšie!

Aké problémy trápia podľa vás sektor pivovarníctva?
Legislatíva a štátne orgány! Viem o čom hovorím. Štát začínajúcim podnikateľom, alebo už zabehnutým pivovarom vôbec nepomáha. Vybavenie všetkých povolení na otvorenie pivovaru trvá skoro rok. To je šialene dlhá doba! Tých, ktorých táto dlhá doba neodradila a otvorili si svoj pivovar zasa obháňajú štátne úrady s rôznymi, častokrát nezmyselnými kontrolami a nariadeniami. To, aké sú zákony a čo všetko je podnikateľ – pivovarník povinný robiť je neskutočné. Niekedy mi je až do plaču, či smiechu? Ani sám neviem … V tejto oblasti by mala byť aktívnejšia aj Asociácia malých, nezávislých pivovarov Slovenska, aby sa snažila pomôcť, riešiť legislatívu, nedokonalosti zákonov, alebo nezmyselné nariadenia.

Čo vám urobilo v roku 2016 najväčšiu radosť?
Tých radostí bolo toľko, že vymenovať jednu by nebolo správne 🙂

Aký bude podľa vás rok 2017? Čo bude pre vás najväčšou výzvou?
Rok 2017 bude podľa môjho názoru rokom najväčšieho boomu pivovarov a craft scény na Slovensku. Opäť vzniknú nové pivovary, domovaričská scéna sa začína rapídne prebúdzať aj vďaka tomu, že sú dostupnejšie suroviny ako boli v minulosti. Vznikne veľa nových podnikov s viacerými pípami, kde budú čapovať poctivé pivo. Myslím, že by sme si mali zapisovať všetky udalosti od začiatku roka 2017, aby sme ho na konci vedeli zhodnotiť a na nič nezabudli 🙂 Ja mám pred sebou dve menšie výzvy a jednu veľkú. O tom však možno niekedy nabudúce.