Milujem teplé víkendy. Pride v Bratislave bol super

Punková kuchyňa - Chroust 03

Každý, ale fakt, že úplne každý má rovnaké právo na život. Hlavne nech mu chutí jesť a dobré pivo. Preto to každú nedeľu čítaš a pondelok varíš. Prihlás sa, ak nie. Dnes budeš mať srnku, ktorá sa ti snažila auto rozbiť. Ale aby bolo 1:1, ty ju za to zješ. Srnčie plece, kapusta, jablko, mrkva, kyslá smotana, chilli, káva, čokoláda, čučoriedky, whiskey. RozpoR – Dobrá správa

Potrebuješ
  • Srnčie plece: 1 ks cca 3 kg s kosťou (pokojne použi celú nohu)
  • Čučoriedky: 0,5k g
  • Soľ: 20 g
  • Červené korenie: 10 g
  • Badian: 1 ks
  • Borievky: 10 g
  • Pomaranč: 1 ks
  • Limeta: 1 ks
  • Kakao: 10 g
  • Chipolte: 5 g
  • Whiskey: 1 dcl Lagavulin
  • Pivo: 0,5l Chroust – Blackcurrant Vanilla Smoothie

  • Červená kapusta: 2 kg
  • Mrkva: 300 g
  • Jablko: 200 g
  • Cibuľa žltá: 150 g
  • Cukor kryštál: 50 g
  • Soľ: 10 g
  • Cesnak: 50 g
  • Kyslá smotana: 200 g
  • Limeta: 1 ks
  • Celozrnná horčica: 50 g

  • Hladká múka: 666 g (žiadny satanáš, to sa dozvieš)
  • Kakao: 14 g
  • Čokoláda: 50 g 53% aspoň
  • Cukor kryštal: 50 g
  • Soľ: 5 g
  • Mlieko: 1,5 dcl
  • Pivo: 2 dcl Chroust – Blackcurrant Vanilla Smoothie
  • Chipolte: 2 g (udené jalapeňos)
  • Whiskey: 0,5 dcl Lagavulin
Postup

Čím iným by si chcel začať ako mäsom? Musím začať konečne zeleninu lebo iné nepíšem! 20.3. bolo veľmi nepekné výročie. Ale aj toto vedia zlí ľudia. Conflict – Carlo Giuliani

Mäso umy a osuš. Zober čučorierdky a všetky koreniny. V mažiari ich dobre roztlač a zmiešaj. Pridaj kôru a štavu z citrusov, pivo, whiskey a premiešaj. Túto marinádu vmasíruj do mäsa. Mäso vlož do chladničky aspoň na 24 hodín. Rozpáľ gril a vlož mäso do grilu. Tým, že je to poriadny kus mäsa potrebuješ trošku väčší gril a grilovať nie priamo na ohni.

Zober starý pekáč a mäso a s marinádou vlož doň. Ohnisko udržiavaj na jednej strane grilu a mäso maj na druhej. Používaj tvrdé drevo bez kôry (najlepšie ovocné) inak ti mäso bude smrdieť  a to nechceš po siedmich hodinách otáčania mäsa v tomto počasí.

Mäso je hotové ak odpadáva od kosti. Záleží, aký máš oheň. Ale ak tam nebudeš páliť stromy a  pahreba bude stále červená za cca 7-8 hodín budeš môcť jesť. Mäso po upečení otras z kostí a zmiešaj z výpekom. Nech je čvachtavé!

Čo iné by si chcel robiť ako žemle, keď máš pol dňa čas? Počas toľkého času zistíš kopu vecí. Napríklad nový Slipknot – The Dying Song

Mlieko zahrej na 50°C pridaj droždie a cukor. Premiešaj a nechaj podkysnúť. Múku zmiešaj so soľou a kakaom. Pridaj rozpustené maslo. Premiešaj, pridaj kvások, pivo, whiskey, čokoládu, chilli a nechaj podkysnúť aspoň 10 minút. Potom rozdeľ na 110g guľky. Z tých vytvaruj žemle a nechaj na plechu podkysnúť asi polhodiny. Potom burgre potri rozšľahaným žĺtkom. Posyp sezamom, keď máš biely daj aj ten, ja som mal iba čierny. Peč v rozohriatej rúre 180°C 15 minút. Keď budú duté sú hotové.

Dnes sa chceš fakt najesť ale osviežiť. Dáme si letný nesmrtelný. No po odležaní jedného je vždy lepší. Redslaw. Milé Zlovensko už vstávaj! Stage Bottles – All you need is hate

Punková kuchyňa - Chroust 03

Červenú kapustu zbav vrchných listov a stredu. Nastrúhaj spolu s mrkvou a jablkom na hrubo. pridaj nasekanú cubuľu a zasoľ. Premiešaj a nechaj 20 minút stáť (pri tomto teple stačí 10). Zase dobre premiešaj a pridaj všetko ostatné z receptu. Dobre premiešaj nechaj 5 minút odstáť a vlož do chladničky na celú noc. Ho-To-Vo

Poď to zložiť lebo už vidím tie sliny po 8 hodinách až na zem ako Bernardín. Dandy Livingstone – Rudy, A Message to You

Žemľu rozkroj pozdĺžne a na grile je opeč zvnútra. Mäso nalož na opečenú žemľu. Zasyp redslawom a prikry žemľou.

Na chuť!

Odporúčané pivo: Chroust – Blackcurrant Vanilla Smoothie

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.