Počasie ti praje, tak mu obetuj čas. Rozpáľ gril a pusti dobrú hudbu (Zóna A to NENI!) a poď sa baviť. Bôčik už čaká, dnes to bude o čase. Bôčik, brioše, cibuľa, BBQ a IPANA.
Potrebuješ
- Bôčik: 1 kg
- Cesnak: 50 g
- Pivo: 0,2 l IPANA – Padre Brewing Company
- Soľ: 10 g
- Korenie: 5 g
- Horčičné semeno: 2 g
- Koriander semeno: 2 g
- Rozmarín: 5 g (čerstvý zo záhrady, koľko chceš?)
- Červená cibuľa: 0,5 kg
- Ocot: 0,2 l
- Cukor kryštál: 150 g
- Soľ: 10 g
- Korenie: 5 g
- Voda: 0,8 l
- Údená paprika: 10 g
- Korenie celé: 5 g
- Horčičné semeno: 5 g
- Múka hladká: 680 g
- Droždie: 42 g (jedna kocka, bavíme sa o čerstvom. Pri suchom by to bolo podstatne menej)
- Maslo: 50 g
- Mlieko: 0,2 l
- Voda: 0,2 l
- Soľ: 5 g
- Vajce: 2 ks (no ty použiješ iba žĺtok)
- Cukor kryštál: 20 g
- Paprika: zelená: 2 ks
- Cibuľa zelená: 2 ks
- Olej: 0,1 l
- Soľ: 5 g
- Údený eidam: 300 g
- Ľadový šalát: 1 ks
Postup
Ako vždy začneš mäsom. To ťa najviac baví. Pusti Karpinu a búchaj to jak Lojzo!
Pivo zmiešaj s polkou soli a korenia. Natiahni do injekčnej striekačky poriadne s ním napychaj mäso. Teraz jemne obaľ v koreninách a naplátkovanom cesnaku. Nechaj takto odležať aspoň cez noc.
Zakúr v grile a mäso rob do kríža (na jednej strane oheň a na druhej pri otvore mäso). Nemusíš udržiavať oheň ale treba ti aspoň 110°C. Trvá to cca štyri hodiny. Až sa pýtaš, ako zistíš kde si, tak pozri teplomer a v stredu mäsa máš 70 – 75° C. Vytiahni mäso a nechaj odpočinúť zabalené v papieri na pečenie.
Medzi tým a možno aj deň dopredu priprav nakladanú cibuľu. Čím dlhšie v náleve, tým lepšia. V chladničke počká aj dva týždne.
Očistenú cibuľu nakrájaj na plátky. Všetky ostatné suroviny spolu zvar a nechaj ochladnúť na cca 80°C. Potom nálevom zalej cibuľu v uzavierateľnom pohári. Uzavri a otoč dole hlavou aspoň na dve hodiny. Potom jedz koľko hrdlo ráči.
Teraz je správny čas na brioše. Hudba hrá a ty nebudeš čakať na mäso a cibuľu len tak nečinne.
Z mlieka, vody, cukru a droždia vytvoríš kvások. Tekutinu zahrej, ale opatrne, aby si ju neuvaril. Pridaj cukor premiešaj a natrús droždie. Zamiešaj a nechaj pracovať na teplom mieste. Múku zmiešaj so soľou a zalej kváskom.
Pridaj roztopené maslo a dobre vymiešaj do vláčneho cesta. Rozdeľ cesto na 10 rovnakých dielov a vymasíruj brioše. Ulož na plech a nechaj podkysnúť asi pol hodiny. Peč v rozohriatej rúre na 180° C cca 10 – 12 minút. Už vieš kedy sú hotové (musia znieť duto).
Už skoro končíš. Piješ a počúvaš?
Papriku so zelenou cibuľou pokvapkaj olejom a soľ a okoreň (keď je zelenia potretá olejom, lepšie drží soľ a korenie ). Polož na gril a po cca dvoch minútach obracaj. Potom zeleninu (vychladnutú) nasekaj spolu so šalátom a dobre premiešaj.
Poď to zložiť určite už máš sliny ako buldog.
Briošu prekroj pozdĺžne a prehrej na grile. Potom nalož mäso, potri BBQ omáčkou, nalož syr, zasyp šalátom, založ nakladanou cibuľou a priklop druhou briošou.
Odporúčané pivo: IPANA – Padre Brewing Company
Na chuť!
Juro
POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.