Ako mladík pracoval pre Šariš. Dnes otvára vlastný pivovar

Pivovar Zámčan

Do Nových Zámkov sa vracia domáce remeselné pivo. Po tom, čo v tamojších končinách skončil pivovar La Cubana, je na obzore nový hráč na trhu. Rozšíriť ponuku slovenského remeselného piva by mal pivovar Zámčan. Na juhu Slovenska už finišujú s prípravami a veria, že boj s byrokraciou dotiahnu do konca v dohľadnej dobe. „Predbežný plán je polovica októbra, všetko však závisí od povolení, nakoľko technológia je už namontovaná,“ približuje portálu oPive.sk majiteľ nového pivovaru Tibor Hlavička.

Ten sa okolo piva pohybuje dlhé roky. „K vínu som sa dostal už ako dieťa, keď som ako malý chlapec pracoval a pomáhal vo vinici u starých rodičov. Ako vieme, od vína už k pivu ďaleko nie je a tak som sa ako 18-ročný stal najmladším obchodným zástupcom pivovaru Šariš,“ približuje svoje začiatky Tibor Hlavička. Pivu sa venuje do dnešných dní. „Posledných 15 rokov podnikám v pohostinstve, vlastním piváreň s reštauráciou a donáškou v Nových Zámkoch,“ prezrádza.

Pivovar Zámčan LogoAko vznikla myšlienka založiť vlastný pivovar? „Od malička ma fascinovala výroba piva a vína, a ako vieme, pivo je najstarší nápoj. Aj preto má priťahovalo pivovarníctvo, lebo je to jedno z najťažších a najzaujímavejších remesiel a je veľmi náročné sa k nemu dostať,“ myslí si majiteľ pivovaru Zámčan. Ten by mal mať kapacitu 700 hektolitrov piva ročne. Nemá však zostať len pri nej. V Nových Zámkoch už myslia aj na ďalšie roky. „Do budúcnosti je pivovar nastavený na rozšírenie kapacity na približne 3000 hektolitrov.  Máme záujem ho rozširovať a predávať produkciu aj do iných prevádzok,“ hovorí Tibor Hlavička.

Sládkom pivovaru má byť osoba s 30-ročnou skúsenosťou v oblasti pivovarníctva. „Na začiatok plánujeme spustiť dve pivá: Zámčan svetlé nepasterizované a nefiltrované 11°  a Zámčan tmavé nepasterizované a nefiltrované 12°,“ naznačuje majiteľ. Ten jedným dychom dodáva, že časom by mali prísť na výčap aj špeciálne kúsky ako „polotmavé, viacsladové, pšeničné, so zaúdeným sladom či ochutené ovocné pivá“.

Ako už Tibor Hlavička naznačil, pivo by sa mohlo objaviť aj v iných podnikoch. „Uvažujeme o umiestňovaní tankov v celoročných prevádzkach, prípadne použitie tankových prívesov na nárazových akciách ako sú futbal, hokej, kúpaliská či festivaly. Všade tam, kde sa predá veľa piva za krátky čas,“ uzatvára rozprávanie majiteľ pivovaru Zámčan.

Snímka: FB Zámčan 

Článok bol aktualizovaný