Mníchovský október  fest? Dá sa aj v marci a s Wywarom

Punková kuchyňa - Wywar

Toto je riadny tréning. Žiadne veľké varenia ale dobra opica s plným bruchom. Zábava bez muziky neexistuje! „Dáša fon flaša – Kazisveti“ tu začni, nech to má aj zmysel. Klobása, kyslá kapusta, celozrnná horčica, vianočková brioša, cesnak, syr a Pánska IPA Wywar z Holíča. Takže bez báb a k voľbám už ti hrajú (netuším ako to skončilo, písal som to ešte vo štvrtok).

Potrebuješ
  • Frankfurtské párky: 6 ks (ale keď máš veľkú párty, pokojne buchni 12)
  • Kyslá kapusta: 0,5 kg
  • Celozrnná horčica: 80 g
  • Soľ: 10 g
  • Korenie: 2 g
  • Pivo: 0,1 l Wywar – Pánska IPA

  • Cesnak: 100 g
  • Olej: 0,1 l

  • Citrón: 1 ks
  • Olej: 285 ml
  • Olivový olej: 285 ml
  • Soľ: 3 g
  • Žĺtko: 1 ks
  • Dijon horčica: 1 lyžička
  • Korenie biele: 1 g

  • Hladká múka: 0,5 kg
  • Mlieko: 230 ml
  • Soľ: 5 g
  • Maslo: 90 g
  • Cukor práškový: 85 g
  • Žĺtky: 2 ks
  • Droždie: 40 g
  • Mandle plátky: 50 g
  • Syrové nite údené: 0,5 kg
Postup

Jasné, že dnes ideš zase piecť. Ale časom potešíš aj priateľku určite je na sladké.

Vo vlažnom mlieku (nie studené ani horúce, maximálne 40°) rozpusti cukor a droždie. Nechaj pracovať prikryté 10 minút. To je kvások. Potom pridaj múku, žĺtko (iba 1 ks) a soľ a premiešaj. Potom pridávaj povolené maslo ( nie roztopené tekuté) a vypracuj vláčne lepivé cesto (nesmie sa trhať).

Rozdeľ na šesť častí a vypracuj bochníky ako na brioše. Nechaj podkysnúť aspoň jednu hodinu. Potom potri žĺtkom a zasyp mandľami. Peč pri 150°C 15 až 20 minút pokiaľ nebudú z vrchu zlatisté. Máš to.

Poď na párky. Potom dáš párty.

Kyslú kapustu dobrej zlej zo šťavy (pokojne aj vytlač). Vyklop do pekáča pridaj horčicu a dobre premiešaj. Potom pridaj pivo, soľ a korenie a zase dobre premiešaj. Roztiahni rovnomerne po pekáči. Na vrch naukládaj párky (nezabudni ich narezať) a peč odokryté v rozohriatej rúre na 180°C 20 minút. Potom párky vyber a nakrájaj na kolieska. Ochutenú kapustu presekaj a dobre premiešaj (pokojne okoštuj).

Punková kuchyňa - Wywar

Teraz ešte omáčku.

Očistený cesnak rozlož na pekáč pokvapkaj olejom a peč pri teplote 180°C 8 minút nechaj vychladnúť pridáš do majonézy.

Žĺtko a horčicu dobre premiešaj o postupne pridávaj zmiešané oleje. Ale musíš stále miešať (najlepšie metličkou, robíš majonézu). Nakoniec pridaj pretlačený cesnak a šťavu z citróna. Dochuť soľou a korením.

Zvládol si ďalší kus práce. Teraz to môže vypuknúť. Všetkým nalož a môžeš piť!

Briošu rozkroj pozdĺžne prehrej, nech je chrumkavá. Nalož teplý kapustový šalát, pridaj klobásu daj syr, cesnakovú majonézu a priklop briošou.

Odporúčané pivo: Wywar – Pánska IPA

Na chuť!

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.