Občianske združenie BrewHub zastrešuje aktivity bratislavských domovaričov. Výraznou mierou pritom prispieva k rozvoju pivovarníckej kultúry nielen v regióne okolo hlavného mesta. Napríklad aj jednou dlhoročnou tradíciou. Koncom roka organizuje Vianočnú výmenu piva. Ide o akciu, pri ktorej si domovariči vymieňajú piva. Nejde pritom len o príjemné popíjanie. Domovariči na konci akcie odovzdajú svoje hodnotenie a vyhlásia víťazov.
Tak ako po minulé roky, aj tentokrát ochutnáme/zrecenzujeme tie najlepšie kúsky. Za rok 2024 to bude pätica pív. Dnes ochutnáme pivo s názvom Lucifer 19+ z dielne domáceho pivovaru Rohaj Beer, za ktorým stojí Martin Nemček.
Zrecenzované pivá si bežne kúpiť nemôžete. Ochutnať doma navarené pivá však budete môcť. Ako? Jedinečnou príležitosťou je akcia Hrncovar Homebrew Festival, ktorá sa tento rok uskutoční 17. mája v Bratislave. Informácie o tomto podujatí nájdete na tomto linku.
Názov piva: Lucifer 19+
Pivovar: Rohaj Beer
Druh piva: Wild Specialty Beer
Krajina: Slovensko
Stupňovitosť: Neuvedená
Obsah alkoholu: 8,03 %
Zloženie: Voda z prameňa vo Veľkej Fatre, slad: Levice (plzenský a bavorský), Viking Chocolate Dark Malt, chmeľ (Saaz Briliant, ŽPC), dubové drevo macerované v brandy, kvasnice: Lallemand Voss Kveik a Yeast Bay Amalgamation (Brett Super Blend).
Cena: Pivo nám na otestovanie poskytlo občianske združenie BrewHub.
Farba: Čierno-hnedá.
Pena: Svetlo-hnedá s hutnejšou šľahačkovitou štruktúrou.
Vôňa: Kombinácia tmavej čokolády, dreva, tmavého bobuľovitého ovocia, slaniny, whisky.
Chuť: Sladový základ je stredne výrazný, rezkosť ideálna. V chuti kombinácia tmavej čokolády, toastu, tmavého bobuľovitého ovocia, náznakov ovocnej kyselinky, ale aj dreva či červeného vína. Horkosť je stredne výrazná, doznievanie sladové s ovocno-kyselkavou stopou.
Zhrnutie
Pri prvom dúšku nás zaujala lahodnosť. Vysvetlíme. Vôňa vo veľkom oznamovala, že nás čaká kúsok, ktorý bude mnohorozmerný a aj drsnejší. Bol to len klamlivý dojem, keďže celkové prevedenie pôsobilo lahodne a na obsah alkoholu aj piteľne. Kyselkavá zložka jemne „provokuje“, pivo pôsobí vyvážene. Celkové vyznenie je podarené a za nás osmička.