Na juhu Slovenska začnú variť pivo. Nový pivovar už zapojil technológie

Pivovar Kamarum

Už pred letom by na Slovensku mal otvoriť brány nový pivovar. Výrazný posun v prípravách nového producenta piva hlásia v Komárne, kde sa na otvorenie pripravuje pivovar Kamarum.

Rozšírenie ponuky

O tom, že sa v Komárne pripravuje nový pivovar informoval portál oPive.sk ešte v januári 2023. Spoločnosť Kamarum vtedy predložila úradom zámer na posúdenie vplyvu na životné prostredie.

Zámer prezrádzal, že nový pivovar má vzniknúť v priestoroch kasárenskej budovy Novej pevnosti v Komárne. „Pivovar nemá ambíciu byť konkurenciou pre veľkých dodávateľov piva, ale chce ponúknuť „domácky varené pivo“. Investor má snahu pivo ponúkať odberateľom vo fľašiach a KEG sudoch,“ písalo sa v zámere.

Dokumenty vtedy prezradili, že kapacita pivovaru je nastavená na 700 hektolitrov piva. Len pre lepšiu ilustráciu, typický remeselný pivovar na Slovensku má priemernú kapacitu na úrovni 1000 hektolitrov piva.

Prípravy pokročili

Prípravy za dva roky pokročili. Pivovar spustil internetovú stránku, kde sa predstavujú aj majitelia. „Kamarum bol založený v roku 2021 za účelom obnovy a revitalizácie pevnosti v Komárne a po rekonštrukcii časti kultúrnej pamiatky zriadiť a prevádzkovať remeselný, meštiansky pivovar,“ píše sa na stránke.

Pivovar Kamarum

Za spoločnosťou Kamarum stoja Attila Gyuricsek a György Kuzma. „Naše prvé stretnutie a prvé pivo sa zhoduje a počas posledných dvadsaťpäť rokov sme sa dostali tam, že degustácia produktov veľkých nadnárodných pivovarov nám už radosť nerobí. Ako každý aj my sme začali doma variť vlastné pivo a výsledok bol uspokojivý natoľko že sme sa rozhodli prečo nerobiť to pre širšiu verejnosť,“ píšu majitelia.

Tí prezrádzajú, že sa podieľali na obnove kultúrnej pamiatky.  Išlo o spoluprácu s mestom Komárno a s neziskovou organizáciou Stará pevnosť Komárno. Súčasťou pevnosti tak bude nielen reštaurácia a kongresová hala, ale aj pivovar.

Spustenie výroby

Pivovar Kamarum by mal svoje pivo ponúknuť prvým zákazníkom už o pár týždňov. Portálu oPive.sk to potvrdil spolumajiteľ pivovar György Kuzma. „Dokončili sme inštaláciu technológie a na konci mesiaca by sme mali začať skúšobne variť,“ uviedol pre portál.

Spolumajiteľ predpokladá, že prvé pivo by mohli zákazníkom ponúknuť o dva mesiace. Pivo z Komárna by tak malo byť na trhu pred začiatkom letných prázdnin.

Varenie piva má pritom v meste historickú tradíciu. Ako uvádzajú majitelia pivovaru, pivný cech existoval v Komárne už v roku 1697. V meste pritom na prelome milénia fungoval pivovar Sigip. Ten založili v roku 1995 a fungoval 13 rokov, keď následne skončil v dražbe.

Prečítajte si aj

Kalendár pivných festivalov, podujatí a atrakcií na rok 2025

Snímky: Pivovar Kamarum