Najlepšie slovenské pivo? O tituly sa pobije 30 pivovarov

Slovenská pivná korunka

Do tohtoročného jubilejného 15. ročníka súťaže Slovenská pivná korunka sa prihlásilo 30 slovenských pivovarov. Oproti minulosti ide o podobné počty prihlásených pivovarov, počet prihlásených vzoriek však za rekordom zaostáva.

Tradičná súťaž

Slovenská pivná korunka  sa koná pravidelne. Jedinou výnimkou bol rok 2021, ktorú spôsobila pandémia nového koronavírusu. Do jedenástich  kategórií prihlásili účastníci celkovo 137 vzoriek svojich pív.

Len na porovnanie, doterajším rekordom v počte prihlásených vzoriek je rok 2019. O tituly vtedy súťažilo 178 pivných vzoriek. Súťaž organizuje Slovenské združenie výrobcov piva a sladu (SZVPS) pod odbornou garanciou Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu v Bratislave.

„Do súťaže sme tento rok zaviedli viacero noviniek. Od novej poroty zloženej zo skúsených degustátorov s dlhoročnými skúsenosťami v hodnotení na domácich i medzinárodných pivných degustačných súťažiach, až po novú kategóriu vrchne kvasených svetlých pív štýlu IPA,“ vysvetlil Vladimír Machalík, výkonný riaditeľ SZVPS.

Práve kategória IPA bola bola v súťaži najviac zastúpená, keď porotcovia testovali 32 súťažných vzoriek. „Slovenskí pivovarníci jednoducho milujú variť pivný štýl IPA,“  zhodnotil Machalík.

Vyhlásenie tento týždeň

Degustačná komisia vyberala najlepšie pivá v celkovo jedenástich kategóriách. Od klasických svetlých ležiakov, cez tmavé pivá, ochutené alkoholické pivá, nealko pivá a radlery, až po nefiltrované spodne aj vrchne kvasené pivá a IPA-y.

Najlepšie pivá roku 2022 slovenskí spotrebitelia spoznajú vo štvrtok 2. júna 2022 po slávnostnom vyhlásení výsledkov súťaže. Novinkou jubilejného ročníka bude Festival Slovenskej pivnej korunky. Ten sa uskutoční 3. a 4. júna na bratislavskej Kuchajde.

„Pivo je najzložitejším alkoholickým nápojom na výrobu. Zážitok z kumšťu, odbornosti a lásky k svojmu remeslu, z ktorých vznikajú najlepšie pivá našej krajiny chceme priniesť aj slovenskej verejnosti. Pivná kultúra má totiž množstvo zaujímavostí, ktoré si konzumenti neraz neuvedomujú,“ uviedol  Vladimír Machalík.

Prečítajte si aj

Ako sa zo „srandistickej“ stala relevantná pivovarnícka súťaž

Snímka od Missy FantUnsplash