Nedeľa bez rezňa? Lepeňak musí byť („Šnicel“)

Punkova - rezen 01

Keď už sme začali sériu „To, čo poznáš odjakživa“, pokračujeme! Dnes si dáme Šnicla. Babka ti určite balila chleba, rezeň a kečup od nepamäti. Neexistuje deň v týždni, či dôvod v roku na to, aby si nemohol „žváchať lepeňák“ s rezňom! A keď máš babku (ešte) ako Timo, tak aj na intrák sa ti zíde (dokonca ani hladný nebudeš)! Punková kuchyňa a tradičné netradično. Rancid – side kick

Potrebuješ
  • Bravčova krkovica 1 kg
  • Cesnak 50 g
  • Horčica celozrnná: 50 g ( naša! v chladničke ešte máš?)
  • Údená paprika: 10 g
  • Soľ: 15 g
  • Hladká múka: 300 g
  • Vajce: 6 ks
  • Mleté čierne korenie: 5 g
  • Panko strúhanka: 300 g

  • Paradajky: 1 kg
  • Jablká: 200 g (2 ks)
  • Cibuľa: 100 g
  • Paprika žltá: 300 g
  • Cesnak: 100 g
  • Cukor: 100 g
  • Soľ: 15 g
  • Škorica mletá: 5 g
  • Klinček mletý: 5 g
  • Chipotle (údené Jalapeňos): 10 g
  • Údená paprika: 10 g
  • Jablčný ocot: 50 ml

  • Uhorka šalátová: 300 g
  • Jablčný ocot: 50 ml

  • Kôprový olej: 100 ml (určite máš v chladničke)

  • Soľ: 3 g
  • Cukor kryštál: 5 g
  • Horčičné semeno: 20 g

  • Kváskový Chlieb: 1 kg (všetci bratislavský v Oli´s pekárenské bistro je ten pravý )
Postup

Tak ako od detských čias. „Šnicla“ v nedeľu na stôl s rodinou (čo už je dosť dávno. Juro),  alebo do ruky medzi chleba a von. Nič sa nemení (iba čísla a názvy). No všetko ostáva, ako hudba dávno minulá. Mäso! Biohazard – Urban Discipline

Krkovičku si narež na hrubšie plátky (bude ich cca 5) a jemne ich naklep (stačí rukou ako v pogu). Cesnak si nasekaj a zmiešaj s horčicou, paprikou a soľou. A teraz to vmasíruj do krkovičky (poriadne!) a nechaj v chladničke cez noc.

Na druhý si nachystaj trojobal (múka, vajce, panko strúhanka) a obaľ mäso (nezabudni na pravidlo suchej ruky!). Na rozpálenom oleji 161°C, vypraž do zlata tak, ako to robila babka každú druhú nedeľu (cca tri minúty z každej strany).

Ja tu nakladanú zeleninu proste ľúbim (Milujem – Filip). Aj ty že? Je to láska! Trochu iná verzia ako si u nás zvyknutý. Ale love song ti dám! Čad – Keď satan chodil po zemi

Kôprový olej a jablčný ocot si zmiešaj spolu s cukrom a soľou (fakt dobre!) Trochu nálevu si odlož = 1/3. Uhorku si nakrájaj na veľmi tenké kolieska (až si netrúfaš, mandolína ti pomôže).

Punková rezeň

Uhorkové kolieska vlož  do väčšieho množstva nálevu = 2/3. Do toho nálevu, čo si si odložil daj horčičné semienko (na tento zázrak ešte príde, nezabudni). Všetko odlož do chladničky na noc vedľa mäsa, nech sa porozprávajú.

Chyba ti omáčka? Juro je team horčica. No team kečup je Filip a Ivan. Kečup! Nie všetko treba iné, ale vždy „yné“ (Punková kuchyňa). Rodinu si proste nevyberieš, tak až to dorobíš daj rezeň medzi chlieb a heja do lesa (pokiaľ ešte máš kde). RozpoR – Vlk

Je jedno, aké máš za oknom počasie, ale teraz rozpáľ gril (fakt to slnko kričí).  Ak máš super pahrebu, tak tam nahádž papriku, paradajky, očistenú cibuľu, očistené jablká, strúčiky cesnaku, čili. Otáčaj to po pol minútkach (je tam fakt peklo). Ak máš opečené (cca 4 minúty) odstráň zelené časti a kožu s papriky a paradajky.

Všetko vlož do cookoveru spolu so škoricou, jablčným octom soľou, cukrom, klinčekom a chipotle. Poriadne rozmixuj na prach (otáčky 20 na jednu minútu). Ak by ti chýbala soľ alebo cukor, tak pridaj. Ak nie tak jedz!

Teraz to už len poskladaj, ako si to pamätáš. Až by si nevedel od radosti ako na to (alebo nemáš po dlhej noci bunky, alebo iný defekt ťa brzdí). Tu je cesta. Aj Ivan ešte potrebuje sem tam pošťuchnúť. A pozor na čemer! The Dreadnoughts – Ivanhoe

Odkroj dva drevorubačské krajce chleba (jak foter keď si mal deväť a stihol ti vynadať, že si neschopný/s dobrým úmyslom, aby si bol lepší ako on v jeho veku). Nalož vypražený rezeň (na jeden krajec). Prelož nakladanou uhorkou, zalej kečupom. A teraz nakladané horčičné semeno natrús na vrch a preklop ďalším krajcom!

Odporúčané pivo: Velický Bombarďák – Galaktický Double Decker

Na chuť!

Filip a Juro

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.