Neľúbiš čokoládu? Mal by si začať!

Bevog, Porter - čokoláda

Ver tomu, že aj deti by boli šťastné za také náboje do školy. A celá trieda by závidela čokoládu na obed (ale neboj Milku nikto nebude rozbaľovať). Kura, čokoláda, kakao, chilli, kaleráb, reďkovka, bryndza, porter. Sick of it all – Death or Jail komu hrajú? Aj mňa sere!

Potrebuješ
  • Kura: aspoň 1,3 kg
  • Maslo: 100 g
  • Limeta: 1 ks
  • Kakao: 20 g
  • Soľ: 10 g
  • Zázvor mletý: 5 g
  • Oregáno: 3 g
  • Kayenská paprika: 5 g
  • Chilli: 3 g ( neviem či je ešte treba písať, že daj na čo si trúfaš, alebo pre koho varíš, moje poznáš )
  • Čokoláda: 50 g ( ja dám aspoň 60 % )
  • Pivo: 0,2l Bevog Brewey – Nitro Heavy Pour

  • Kvások: 30 g (parťák z chladničky, ktorého deň dopredu budíš)
  • Múka hladká: 150 g
  • Voda: 150 ml
  • Múka hladká: 1 kg
  • Voda: 600 ml
  • Soľ: 16 g

  • Kaleráb: 100 g
  • Reďkovka biela: 100 g
  • Zelená cibuľa: 100 g
  • Cvikla: 100 g
  • Citrón: 1 ks
  • Cukor hnedý:20 g
  • Soľ: 5 g

BBQ, no teraz trošku iná, ale čokoládová! Čakám objednávočky!

Postup

Takže pečivko. Nenáročné iba dlho trvajúce. Ale do si počká ten sa  dočká! Black Flag  – Six Pack. Výber je na tebe.

Kvások, ktorý ti ostal v chladničke, použiješ na rozkvas a vyrobíš zase živý kvások. Lyžicu kvásku (30g ) z chladničky rozmiešaj so 150 ml teplej vody. Pridaj 150 gramov múky a dobre premiešaj. Prikryté nechaj cez noc vonku pri izbovej teplote (to je rozkvas a prebúdzaš kvások ).

Ráno odober 300 gramov kvásku a zmiešaj s vodou. To je mokrá zmes. V ďalšej mise zmiešaj múku, soľ. To je suchá zmes. Teraz vmiešaj suchú zmes do mokrej zmesi. Vypracuj vláčne cesto. Nechaj prikryté 10 minút. Potom cesto preťahuj do stredu (takýmto spôsobom sa chytá vzduch a miesi cesto). Toto opakuj ešte dva razy a potom nechaj cesto kysnúť prikryté pokiaľ neznásobí objem.  Môže to trvať tri až šesť hodín  (zase platí čím dlhšie tým lepšie, takže áno stihneš si aj 7 hodín pospať).

Následne cesto prelož na pomúčenú dosku a rozdeľ na osem častí. Vypracuj bagety a nechaj v ošatke kysnúť jednu hodinu. Potom bagety prelož do chladničky nechaj fermentovať cez noc.

Teraz ideš piecť. Rúru rozohrej na 250 °C spolu s prázdnym pekáčom a priprav hrnček s vodou. Bagety narež na vrchu a peč v rúre prikryté 10 minút no počas pečenia zalej pripravený pekáč vodu. Potom bagety  odokry a vytiahni aj pekáč s vodou (až tam ešte nejaká ostala). Teraz dopeč bagety ešte 10 minút. Zisti ťukaním či sú vo vnútri duté (tak sú upečené).

Masoooo! Kura sa ti odvďačí. Slipknot – SIC

Kura prerež cez prsia a otvor ho. Polož bruchom dole a pod kožu napchaj maslo (ale s rozumom, nie všetko na kopu ). Zázvor, soľ, kakao, kôru z limety, chilli, kayenskú papriku, zmiešaj a rozotri na celé kura (úplne všade).

Vlož na pekáč a polej šťavou z limety. Zvyšok hoď pod kura aj s nalámanou čokoládou a podlej pivom. Odokryté peč pri  170°C 1,2 hodiny. Potom mäso potrhaj a zalej výpekom. HO – TO – VO!

Už len šalát, lebo šak niečo musí chrumkať. Aj trošku zdrvia (škoda, že nie zo záhrady), keď už sme nedali VEGE január. Motorhead – Rock and Roll.

Kaleráb, reďkovku, cviklu očisti a nasekaj na tenké rezance ( opýtaj sa Filipa ako on ti ukáže ). Potom pridaj nasekanú cibuľu. Dochuť soľou, cukrom, šťavou a kôrou z citróna. Tak to zapi lebo si skončil.

Poď to zložiť. Určite máš niekoho komu chýba už čemer! NOFX – I Wanna Be an ALCOHILIC!

Bagetu prekroj pozdĺžne, nalož mäso, zalej BBQ (tá čokoládová pasuje jak riť na šerbel). Zasyp bryndzou ( skorej natrhaj lebo zalepené prsty až na predlaktí ). Nalož šalát a priklop bagetou natretou BBQ.

Odporúčané pivo – Bevog Brewery – Nitro Heavy Pour

Na chuť!

Juro + Filip

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.