Nemal čo čapovať, tak si s kamarátmi založili pivovar

Jeho cesta k vareniu piva bola v mnohom iná. Fázu domovaričstva preskočil a svoj pivný sen si splnil hneď v skutočnom pivovare. Sládok Piešťanského pivovaru ŽiWell Peter Demko stojí pri boome remeselného piva v Piešťanoch a patrične si to užíva.

Láska na prvý dúšok

Ale začnime úplne na začiatku, keď sa jeho vzťah k pivu začal len formovať. Peter si síce prvé odpitie piva nepamätá, prvú objednávku má však v živej pamäti. „Prekvapujúco si pamätám moje úplne prvé objednané pivo, pamätám si podnik, čašníčku a hlavne pocity. Najmä ten dobrodružný, ako robím niečo zakázané a začínam sa vďaka tomu cítiť dospelo,“ spomína pre portál oPive.sk Peter Demko.

A prečo hovoril o dobrodružstve? Mal len 13 rokov. „Odvtedy pijem pivo a čo je zaujímavé, už takto mladý som v ňom videl rozdiely a často som išiel radšej na jedno drahšie a poriadne, ako na viac lacnejších, zlých,“ vysvetľuje. Vtedy ešte netušil, že jeho život bude prepojený s pivom viac ako u bežných pivárov.

Všetko sa to zmenilo celkom náhodne. „Pred vyše štyrmi rokmi sme s kamošmi otvorili zaujímavý podnik v centre Piešťan. Mali sme vlastnú pípu a teda aj slobodu vo výbere piva. Napriek tomu sa nám stávalo, že sme nemali čo zaujímavé nasadiť. Niežeby vtedy craftbeer svet neexistoval, ale nebol dostupný kvôli cenám a komplikovanej distribúcii,“ hovorí dnes sládok a jedným dychom dodáva, že vtedy sa začal rodiť nápad vlastného pivovaru.

Priamo vo veľkom

„Myšlienka prerástla do iniciatívy, iniciatíva do činov a zrazu sme boli štyria kamaráti s kapitálom, krásnou budovou a ešte krajším plánom. A hlavne s nekonečne naivným optimizmom. Bez neho by sme sa do toho nikdy nepustili,“ hovorí úprimne Peter.

Paradoxne, varenie piva v hrncoch neabsolvoval. „Najprv prišiel pivovar a potom nevyhnutnosť získať vzdelanie a neustále pivovaričsky rásť. Takže takmer žiadna vznešená domavaričská história, pivo som začal variť rovno na slušnej varni, za plného chodu a v plnom nasadení,“ prekvapuje a dodáva, že mal v tom nebol sám.

Pri prvých várkach stál totiž sládok, ktorý pomáhal rozbiehať viacero pivovarov na Slovensku. „Pivo som varil s pánom sladkom Vilom Hujíkom. Vilo má pivo naozaj rád a na prvé osvetlenie pivovarníckych tajomstiev je ako stvorený,“ pochvaľuje si spoluprácu Peter. Ten sa dnes pri varni cíti ako doma. A ktoré pivo má najradšej? „Najradšej mám rád silné, voňavé, nachmelené “ejly“ a najmä poriadnu IPU. Ale viem oceniť doslova každé dobré a poctivo vyrobené pivo,“ priznáva.

Úplne vlastné pivo

Aj keď si jeden sen už splnil, pri tom nechce skončiť. „Snov je samozrejme veľa, spolu s našim tímom v Piešťanskom pivovare postupne pracujeme na ich uskutočnení. Teda aspoň na tých, ktoré máme vo svojich rukách. Napríklad výborná vlastná IPA je už realitou,“ hovorí Peter a prezrádza, že v myšlienkach rozmýšľa nad nezvyčajným nápadom.

„Najšialenejší pivovarský sen aký mám, je tvoriť zaujímavé množstvo kvalitného piva produkovaného z vlastných surovín. Čiže vlastné slady, chmele atď. Sen takmer nereálny, ale ako hovoríme na Liptove: „Dream big!“,“ smeje sa Peter.  Na začiatok chcú v Piešťanoch udržať stabilnú produkciu, na ktorú chcú byť hrdí.

Peter pozorne sleduje pivné dianie na Slovensku. A ako sa pozerá na pivnú scénu? „Ako na peknú mladú tínedžerku. Už sa tam začína črtať krása, ale ešte potrebuje dospieť, dozrieť, ustáliť sa. Taká na ktorú sa pozriete a poviete si, že za pár rokov by to šlo. No a jej čudné kamarátky proste odignorujete,“ končí rozprávanie zaujímavým prirovnaním Peter Demko z Piešťanského pivovaru ŽiWell.

Snímka: archív P. D.