Že pivo môže byť magnetom pozornosti nie je novinka. Mnoho firiem si necháva vyrábať i plniť špeciálne várky piva. A nielen oni. K firmám, mestám, kúpeľom či regiónom sa v susednom Česku pridávajú aj univerzity. Tou poslednou je známa Karlova univerzita.
Pivo, ale nealkoholické
Na trh tento týždeň uviedla pivo s názvom „pí“vO – Slušné číslo. Za jeho vznikom je nová technológia, ktorá ideovo vznikla na Matematicko-fyzikálnej fakulte v spoluprácu s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským.
Ide o nealkoholické pivo, ktoré pre potreby univerzity bude variť pivovar Ferdinand. „Kolegovia z Matfyzu prišli s touto iniciatívou už skôr a myslím, že podobné nápady treba podporovať. Osobne oceňujem, že ďalší z radu nápojov inšpirovaných symbolikou Ludolfovho čísla je od základu inovatívny a nealkoholický. Vďaka tomu nejde o nejakú marketingovú ozdobu, ale o dôstojnú, vtipnú a originálnu prezentáciu celej Karlovej univerzity,“ povedal jej rektor Tomáš Zima.
Predstavitelia univerzity hovoria, že pri vzniku receptúry spojili teóriu aj prax. „Vývoj každej novinky je spojený s rizikom. Myslím si ale, že práve hľadanie nových ciest, ako v teoretickej, tak aplikačnej oblasti je jednou z hlavných úloh Karlovej univerzity a jej fakúlt,“ upozorňuje prodekan pre PRopagáciu MFF UK Martin Vlach.
Slušné číslo v menzách
Pri výrobe piva boli pritom využité vinárske kvasnice Saccharomyces cerevisiae. „Na rozdiel od bežných pivovarských kmeňov nedokážu skvasovať maltózu, hlavný cukor pivovarskej mladiny. Prirodzene tak vzniká len obmedzené množstvo alkoholu a výsledný produkt preto nie je potrebné príliš ďalej upravovať. Vďaka tomu je zachovaná charakteristická chuť nápoja, ktorú navyše podčiarkuje studené chmelenie,“ vysvetľuje univerzita.
Kvalitu piva má garantovať pivovar Ferdinand. „Používame klasickú českú technológiu a najkvalitnejšie suroviny, vrátane vlastného humnového sladu. Mladinu varíme dvojrmutovým spôsobom, zakladáme si na oddelenom spodnom kvasení a dokvasovaní v ležiackom tanku. To všetko sme zvládli aj pri použití netradičných vinárskych kvasiniek, pridaných vo fáze zrenia priamo do piva,“ vysvetľuje konateľ Pivovaru Ferdinand Peter Darílek.
Pivo pritom nebude len zberateľskou limitovanou sériou. Bude sa bežne predávať v študentských menzách Culina Carolina. Tie môže navštevovať aj bežná verejnosť. Podľa pivovaru by sa však malo dostať aj do bežnej distribučnej siete. Karlova univerzita nie je jediná, ktorá varí svoje pivo. Celkovo sedem tamojších vysokých škôl sa môže pochváliť vlastným pivom.
Prečítajte si aj
Snímka: MFK UK