Na Slovensku vzniká ďalší minipivovar. A opäť sa môžu tešiť obyvatelia Prešova a priľahlého okolia. Pred pár dňami totiž rozbehol produkciu Prešovský pivovar, ktorý sídli neďaleko krajského mesta v Petrovanoch. „Po piatich rokoch domovaričstva sme sa rozhodli, že do toho ideme,“ povedal pre portál oPive.sk riaditeľ Prešovského pivovaru Ján Pastier. Keď sme sa ho opýtali na to, čím sa by chceli odlíšiť, odpoveď bola jasná – horúcim pivom. „Ide o vysokostupňový pivný nápoj s medom, klinčekmi a škoricou,“ prezrádza riaditeľ. Obsah alkoholu v pive je na úrovni 7,2 percenta. U nás je takéto podávanie piva pomerne nezvyčajné. Stretnúť sa s ním môžete najmä v Poľsku, kde je varené pivo špecialitou na tamojších lyžiarskych svahoch.
Nový majitelia pivovaru aktuálne ponúkajú horúce pivo na vianočných trhoch v Prešove, vlastný podnik však ešte neotvorili. „O dva – tri týždne by sme na Hlavnej ulici v Prešove mali otvoriť Prešovskú piváreň,“ hovorí Pastier. Ten chce práve tu zúročiť dlhoročné skúsenosti s varením piva. Na východe pritom začínali s 50 litrovým hrncom a koncentrátmi, neskôr sa zdokonaľovali až si trúfli otvoriť vlastný podnik. V ňom by ste mali nájsť oproti podobným prevádzkam pomerne širokú ponuku. Okrem klasických ležiakov aj vrchne kvasené pivá. „Budeme variť sedem druhov piva. Okrem klasickej desiatky a dvanástky aj medový a tmavý ležiak, pivo typu IPA aj APA,“ vypočítava Ján Pastier.
Aktuálna kapacita minipivovaru je nastavená asi na úrovni 700 hektolitrov ročne. Prešovčania pritom sľubujú, že dôraz budú klásť hlavne na kvalitu a nie kvantitu. Práve týmto sa chcú odlíšiť konkurenčných podnikov v meste. V Prešove by ste pritom ešte vlani nenašli ani jeden minipivovar, o pár dní tam budú už dva. Od mája totiž svoje pivo ponúka aj pivovar Mariannus.
Rok založenia: 2014
Kapacita pivovaru: cca 700 hektolitrov ročne
Čo ponúknu: Výčapná 10°, Svetlý ležiak 12° , Tmavý ležiak 13°, Medový ležiak 13°, IPA 16°, APA 11° – American Pale ALE, Pivný špeciál 18°