Opitý Vlk: Po večeroch sa moja kuchyňa menila na domáci pivovar

Opitý Vlk - varenie

Základom toho, aby sa pivovarnícky trh rozvíjal a posúval ďalej, sú domovariči a pivní nadšenci. Práve tí neraz ovplyvňujú scénu a vytvárajú predpoklady pre ďalší rast. Svojimi krokmi tak robí aj Patrik Tužinský, ktorého fanúšikovia piva môžu poznať pod značkou Opitý Vlk. A nejde len o varenie piva. Tento rok prispel k rozvoju scény aj súťažou Jedon Slad a Jedon Chmel. Ale nepredbiehajme.

Od podlahy

Patrik pochádza z malého baníckeho mestečka na strednom Slovensku Nová Baňa. Jeho cesta k vareniu piva bola podobá, ako v prípade iných domovaričov. „S myšlienkou variť pivo doma som sa začal pohrávať okolo roku 2014. Avšak naplno to začalo, keď mi moja partnerka, kúpila set na varenie piva z koncentrátu k narodeninám v novembri 2016. O pár dní som do toho vhupol,“ začína rozprávanie Patrik.

Aj on si prešiel klasickým vývojom, keď začínal variť pivo z koncentrátov. „No nebolo to pravé, len niečo zmiešať a nebolo to pivo, čo som si predstavoval. I keď určitá radosť zo svojho „prvého“ domáceho piva bola,“ spomína domovarník.

Postupne prešiel od koncentrátov k sladových výťažkom. „Dosť som improvizoval a nemal načítané o výrobe piva nič, no nadšenie bolo vysoké. Mojim hlavným pomocníkom a degustátorom bola a je moja partnerka – je Češka takže jej slovo, resp. názor váhu má,“ hovorí s úsmevom Patrik. Ten spomenie, že pomocnú ruku mu podal aj Tomáš alias „Tom Beer“, majiteľ podniku Beer Time v Nitre, ktorý stojí aj za kočovným pivovarom Besný Pes.

Ani varenie zo sladových výťažkov mu nevydržalo dlho a presunul sa medzi domovaričov, ktorí varia všetko tak, ako sa má. „V lete 2017 som už uvažoval a šetril na takzvaný All in One, keďže v dvojizbovom byte veľa priestoru nie je. A v novembri 2017 už bola prvá várka zo surovín v AIO iBrew 50. V chladničke kvasinky, v mrazáku chmeľ a skladom niekoľkokrát aj do 100 kilogramov sladu,“ smeje sa Patri a dodáva, že to už začal postupy študovať a pri varení používať aj výpočty.

U profíkov

Zároveň začal vyhľadávať aj domovaričské súťaže. „Tu je myslím adekvátna spätná väzba, porovnanie s inými domovaričmi, stretnutia, rozhovory, skúsenosti a nielen pochvala „od susedov“,“ konštatuje Patrik.

Ten hovorí, že pivo ho dostalo.  „Od tejto doby sa v dvojizbovom byte väčšinou po večeri menila kuchyňa na domáci pivovar a začala moja vlčia nočná zmena,“ hovorí Patrik. A ako vznikol názov Opitý Vlk, ktorý Patrik používa aj pre svoj projekt kočovného pivovaru?

„Opitý Vlk z viacerých dôvodov. Za prvé, imponujú mi vlci, s bratom sme mali dokonca chovnú stanicu Československého vlčiaka a za druhé, keďže sa hovorí „som hladný ako vlk” a ja rád jem a pivo mám veľmi rád, vznikol názov Opitý Vlk,“ odhaľuje pozadie vzniku názvu.

Patrik si v marci 2019 prvýkrát skúsil aj varenie v profesionálnom pivovare, ktoré získal ako odmenu v degustačnej súťaži, kde jeho pivo zvíťazilo. V minipivovare Juhočeskej Univerzity Čtyrák uvarili pivo s názvom Selachii IPA 14° Single Hop Summit. Varenie piva u susedov mu veľa dalo. „ Na tejto varni varí svoje skúšobné várky aj známy Budějovický Budvar. Tu som spoznal v degustačnej porote skvelých ľudí, ktorí pivu rozumejú a živia sa tým,“ pochvaľuje si Patrik.

Až k súťaži

Patrik sa dokonca zamestnal v pivovare. Od leta 2019 bol niekoľko mesiacov pomocným sládkom v pivovare Flámm. Zároveň rozvíjal aj svoj kočovný pivovar.  Do Česka sa vrátil navariť ďalšiu várku  Selachii IPA 14°, keďže prvá mala veľký úspech. „Vždy poteší keď vám napíše známy, že je vyčapovaný sud za večer, dones “ hovorí Patrik.

V Česku vzniklo aj jeho ďalšie pivo, ktoré vzišlo zo spolupráce s pivovarom Hulvát Truskovice. Pivo nesie názov Opitý Vlk je Hulvát 18° Baltický Porter. Pivo varia spoločne každý rok a môže sa pochváliť aj dvoma oceneniami v súťaži Pivo Českej republiky aj Zlatá pivní pečěť.

Opitý Vlk - varenie

Patrik chce kočovné varenie ďalej rozvíjať. Rozmýšľa aj o vlastnom pivovare, ale ako hovorí, nie je to vôbec jednoduché. A jednoduché nie je zorganizovať ani degustačnú súťaž. Patrikovi sa to však podarilo. Tento rok sa v novej Bani uskutočnila degustačná súťaž Jedon slad, Jedon chmel, ktorú organizoval práve Patrik.

„Zorganizoval som ho z jednoduchého dôvodu, mám rád poctivé pivo a ľudí okolo toho. Súťaží nie je tak veľa, mnohé zanikajú, resp. stagnujú.  Hlavne som chcel súťaž umiestniť inam ako do „bežných priestorov“ a ukázať ostatným ako je krásne u nás v Novej Bani – Štále,“ vysvetľuje.

Súťaž bude pokračovať  aj budúci rok. „Verím, že sa udomácni na domovaričskej a nie len slovenskej scéne. Už teraz mám opäť veľkú sponzorskú pomoc od Ing. Vladimír Nesvadba z Chmelársky Inštitút Žatec. Bude experimentálna odroda skvelého chmelu pre súťažiacich na uvarenie štýlu SMASH s použitím tohto chmeľu,“ prezrádza a dodáva, že predbežný termín je stanovený buď 4.6. alebo 11.6.

Patrik verí, že mu v organizácii pomôžu sponzori. Plány má však aj ohľadom vlastného varenia. „Tento rok by som chcel odvariť komerčne jednu várku cca 10 hektolitrov piva. Štýl ešte na sto percent nie je istý, musím dotiahnuť ešte nejaké detaily, pivovar však  na 99 percent  dohodnutý mám. A budúci rok by som rád už uvaril štyri až šesť  várok na Slovensku či v Česku,“ uzatvára rozprávanie Patrik Tužinský, ktorý stoji za kočovným pivovarom Opitý Vlk.

Prečítajte si aj

Ako v týchto časoch zorganizovať súťaž? Opitý vlk to ukázal

Snímky: Archív PT