Otvoril zatvorený pivovar: Letná sezóna splnila očakávania

Pivovar Buc Kvačany

Kvačianska dolina patrí medzi najkrajšie turistické lokality na Liptove. Aj preto je vyhľadávaná turistami z celého Slovenska. Na svoje si však prídu aj pivní nadšenci. V Kvačanoch totiž môžete nájsť aj pivovar. Ten po novom nesie meno Pivovar Buc Kvačany.

Zmena mena

Pivovar pritom mení meno po tretíkrát. Založila ho ešte rodina Brontvaiovcov. Práve jej meno pivovar niesol v názve. V roku 2017 sa však pivovarníci rozhodli pre zmenu. Pivovar premenovali na Kvačany a ohlasovali akýsi nový reštart. Ten nevyšiel podľa predstáv a pivovar začiatkom roka 2018 ukončil svoju činnosť.

Liptovský producent piva bol nasledujúce tri roky zatvorený. Otvorili ho až v januári tohto roka. Nový majiteľ pivovaru Daniel Buc hovorí o tom, že toto rozhodnutie neľutuje. „Pivovar som skúsil najskôr prenajať, ale po dvoch  neúspešných pokusoch som sa v novembri 2021 rozhodol prevádzkovať ho vo vlastnej réžii za pomoci priateľky a prevádzkara Matúša. Toto rozhodnutie sa časom ukázalo ako veľmi správne,“ začína rozprávanie pre oPive.sk Daniel.

A ako hodnotí hlavnú sezónu? „Letná sezóna splnila moje očakávania. Samozrejme je tu stále priestor na rozšírenie a zlepšenie služieb ktoré ponúkame. Na čom neustále pracujeme a snažíme sa posúvať Pivovar na ešte vyššiu úroveň,“ naznačuje Daniel.

Pivovar Buc Kvačany

Pivovar má v celoročnej ponuke štyri pivá: Golden Lager 12°, Copper ALE 12°, Black Star 12° a špeciál Žihľavový ležiak, ktorého tvárou je spevák Bystrík.

Posilnenie penziónu

„Naše pivá sa dajú momentálne zakúpiť v niektorých pivotékach v okolí Nitry a Trnavy. Spolupráca s pivotékami je momentálne v štartovacej fáze, kedy oslovujeme slovenské pivotéky s možnosťou spolupráce. Zatiaľ s pozitívnymi ohlasmi,“ hovorí majiteľ pivovaru.

Ten prezradil aj ďalšie plány na ďalšie obdobie. „V pivovare pribudne fínska sauna a drevená kúpacia kaďa, čo určite našim hosťom spríjemní pobyt v nastávajúcom chladnom období. V mesiacoch mimo letnej sezóny vkladáme úsilie najmä do zabezpečenia obsadenosti penziónu a využitie kapacity našej reštaurácie, či už v podobe rodinných osláv, stretnutí, teambuildingov,“ nazančuje.

Situáciu v gastre považuje za komplikovanú. „Problémy by som videl v troch rovinách. Celkové tržby v zariadeniach sú stále výrazne nižšie oproti dobe pred pandémiou na ktoré boli v podstate nastavené. Druhá rovina je citeľný nedostatok skúseného a zodpovedného personálu,“ vysvetľuje Daniel.

Ten poukazuje na to, že uzatvorenie prevádzok počas pandemického obdobia prinútilo zamestnancov podnikov zmeniť profesiu a v tejto chvíli už mnohí nemajú záujem pracovať v gastre. „Treťou rovinou je extrémny nárast cien energií, ktorý mnohé prevádzky nie sú schopné ustáť. Tieto zvýšené náklady všeobecne dramaticky znižujú možnosti ďalšieho rozvoja a investícií,“ uzatvára rozprávanie Daniel Buc z pivovaru Buc Kvačany.

Prečítajte si aj

Pivovar Kvačany ukončil po 11 rokoch činnosť

Snímky: FB Pivovar Buc Kvačany