Opäť to nebola nuda. Máme za sebou pivovarnícky rok 2016 a môžeme bilancovať. Pre niekoho bol prelomový, pre iného stabilizačný. Portál oPive.sk sa rozhodol na prelome rokov uskutočniť veľkú anketu medzi pivovarníkmi a odborníkmi, ktorí sa pohybujú okolo piva. Dnes odpovedá sládok kočovného pivovaru Padre Craft Brews Maroš Hajduk.
Ako hodnotíte rok 2016 z pohľadu pivovarníka?
Rok 2016 bol na Slovensku veľmi hektický, čo sa týka pivnej scény, vznik nových pivovarov, zánik niektorých, vlastnícke zmeny, nové pivá, nové pivné štýly, vznik nových domovaričských súťaží. Nedá sa povedať, že sme si v kľude pri pive posedeli.
Čo bolo pre vás udalosťou roka?
Jednoznačne sú to Salóny piva, Pivobrana Beerfest a navarenie spoločného piva 11 sládkami na tento festival. Jedinečný zážitok.
Aké problémy trápia podľa vás sektor pivovarníctva?
Neviem, či trápia, určite však sú. Najmä vo vzťahoch. Tam kde máme ťahať za spoločný koniec povrazu, veď to robíme pre ľudí, tak tam sa zvyčajne škriepime. Náznaky zlepšenia však badať a preto sa teším na ten nadchádzajúci rok, keď si všetci vyhrnieme rukávy a popri práci na škriepky nebude čas.
Čo vám urobilo v roku 2016 najväčšiu radosť?
Z pohľadu našej spoločnosti je to stabilizácia značiek Mustáž a Gypsy Rouge na trhu, celkovo uvedenie sour beers na trh pivovarom Hellstork, veľmi ma teší Stupavar a ich vozový park a kvalita piva, záchrana pivovaru Kaltenecker, ak to tak môžem povedať, úspešné ukončenie sládkovských kurzov mnohými našimi kamarátmi a priateľmi, čo iste prinesie čerstvý vietor na slovenskú pivovarnícku scénu a v neposlednom rade, ako som už spomínal, spoločné varenie piva na Pivobrana Beerfest.
Aký bude podľa vás rok 2017? Čo bude pre vás najväčšou výzvou?
Veríme, že bude rovnako pestrý ako ten predchádzajúci, pozitívnejší v medziľudských vzťahoch, farebnejší v produkcii. Najväčšou výzvou je stále oslovenie širšej verejnosti, zlepšenie a udržanie kvality našich produktov. A v šuflíku máme uložený stále živý plán na otvorenie vlastného pivovaru.
Snímka: Padre Craft Brews