Petrov špeciál: Košické putovanie od Šemráka po Bielu vranu

Keď som sa pozrel na pivnú mapu Košíc, hneď bolo jasné, že tomuto mestu je potrebné venovať dlhšiu pivnú cestu. A dokonale plánovať. Ani sa nepokúšajte to obehať za večer. Keď však budete behať po centre, všimnite si rozmanitosť. Sú mestá, kde na jednej ulici nájdete 6 úplne rovnakých pizzerií, pivární alebo kaviarní. Spoločné majú to, že nad vchodmi majú rovnaké vývesné štíty rovnakého piva (alebo odlišných pomenovaní toho istého piva), majú rovnaké markízy, dáždniky, popolníky a poháre. Rovnako znudenú obsluhu čumiacu do mobilu a rovnako nízky počet zákazníkov. Možno sa spoliehajú na to, že okolo pôjde naraz niekoľko veľkých skupín turistov, čo budú mať zúfalú potrebu si dať presne tú kávu alebo pivo, ktoré je aj všade inde.

Nevyznám sa v turizme, neviem, či sa v Košiciach v lete musíte predierať pomedzi hlúčiky turistov, no večerný život v zime je rozmanitý. Množstvo menších či väčších podnikov s jedinečnou atmosférou, osobitým štýlom a svojou stálou klientelou. Menej posh a väčšia zábava. Všetky zaujímavé podniky boli slušne obsadené. Nespomínam si, že by som v centre na jednej ulici videl rovnaké vývesné štíty, kľudne v priebehu pár minút vidíte štíty štyroch-piatich malých pivovarov.

mapa


Luxor Brewhouse, pivovar Šemrák

semrak1

semrak2

Krásny svetlý priestor, vyzdobený fľašami a pohármi. Atmosféra je sterilná a hostí by mohlo byť viac. Asi najkomplikovanejšia varňa, akú som kedy videl a v ponuke klasika svetlý a tmavý ležiak. Oba sú také obyčajné. Chutné, bez vád, ale ničím nezaujali. Pijú sa ľahko, majú stredne plné telo a horkosť len takú, aby ich vhodne dopĺňala. Svetlé mi dokonca prišlo plnšie než tmavé. Guláš na pive sa úplne rozpadáva na jazyku, je skvelý. Špecialita tohoto podniku je guláš s bryndzovými haluškami. Rovnako hermelín bol fajn. Mám pocit, že tu pri všetkom stavili na istotu a snahu nevybočiť dotiahli do dokonalosti. Až na cenotvorbu, nad tou sa dvíha obočie.


Golem
golem1
golem2

Golem je oveľa frekventovanejšia hospoda než Šemrák. Hlavne atmosféra je lepšia, živšia a menej sterilná. Pivovarská technológia je jednoduchšia, pív varia viac, no dnes sú tu samé ležiaky. Ochutnávam na stojáka svetlú dvanástku. Je kalná, svetlej jantárovej farby, má rýchlo padajúcu penu, vysoké nasýtenie a slabučkú kvasničnú vôňu. V chuti sladká až lepkavá, skoro nie je horká. Ku koncu trochu kyslá. Že by nestíhali variť? Pivo má k bezchybnému ďaleko, no ľudí je tu hromada a ceny sú prijateľné.


Red Nose Pub
rednose1
rednose2

Nátresk, kopa rôznorodých návštevníkov, 26 pív na výčape. V strede podniku sedí väčšina slovenských malopivovarníkov. Keby ste tu sedeli s nami, bolela by vás bránica. Najprísnejší kritici si objednávajú najväčšie zveriny a tie hodnotenia by vydali na standup comedy.

Buntavar Blanche: Je výborný. Koriandrový, svieži, poriadne nasýtený, citrusový a koriandrový. Telo jemné, z vyškový cukor žiaden, jemná pšeničná kyslosť. Spomenul som koriander?

Red Nose IPA varená v Kaltenecker: Farba lesného medu, jemnučká a trvácna krúžkujúca pena. Lenže zaváňa vajcom a handrami. Chuť je trochu lepšia než vôňa, slabo sladová a ovocná. Celkovo je toto pivo divné.


Pokhoi
pokhoi1
pokhoi2

V Pokhoi je hlava na hlave a nedá sa tu hnúť. Na individuálne objednávky sa rezignuje, objednáva sa hromadne Mikkeller It’s Alive. Komplexná vôňa plná ovocia, chuť kyslá, sladová, vínová a koňaková. Je len mierne horké, prevládajú marhule a slivky. Týmto zaručene naučíte baby piť pivo. Samozrejme je veľmi silné, husté a zrádne. Belgický ejl na steroidoch.

Hádajte, čo sa narazilo namiesto Mikkellera? Unorthodox Funky Nálada varená v holíčskom Wyware. Na druhý deň bol v Pokhoji aj skvelý Hellstork Dežko.


Camelot, domovaričská súťaž Biela vrana
camelot1
camelot2

Na súťaž doma varených pív som bol pozvaný ako degustátor a poviem vám, bol to zážitok po každej stránke. V prvom rade, čo sa týka organizácie, je celá akcia vyladená s minimom neočakávaných prekvapení a všetko beží ako hodinky. Camelot je na túto akciu optimálny vďaka možnosti rozdeliť priestor a izolovať poroty od ostatného ruchu, skvelým jedlám (bravčová panenka s červenou kapustou a zemiakovo-hubovou roládou bola skvostná) a tankovej plzni.

Samotné vzorky boli v rozmedzí od úplne hrozných po veľmi dobré. Občas by neškodilo byť k svojim výtvorom trochu kritický a neprihlasovať vzorky, ktoré nepatria do danej kategórie alebo sú vyslovene zlé. Predsa len, sebelepšia sviečková nemá čo hľadať na súťaži gulášov. Ochutnal som zopár skvelých pív, ktoré získali nízke hodnotenie práve z tohoto dôvodu. Všetci súťažiaci istotne vydali zo seba pri varení svojich pív maximum, o to ťažšie je napísať, že nejaká vzorka jednoducho nevyšla.

camelot3

V Camelote sa v rámci Bielej vrany čapujú rôzne zaujímavé pivá a práve bola narazená Stupavar Black IPA. Má hustú béžovú penu, čistú chmeľovú vôňu s tónmi pražených sladov. V chuti je cítiť pražený slad, ovocie, jemne triesloviny, korenie a alkohol. Horkosť sa naplno prejavuje až po prehltnutí a drží dlho. Jemné bublinky robia pivo osviežujúcim a veľmi pitelným. Chutné, veľmi podarené pivo. Toto si nenechajte ujsť ak to vo vašom okolí uvidíte.

***

Na našich stránkach môžete nájsť pivné zápisky Petra Hudáka. Domovariča, degustátora a predovšetkým fanúšika dobrého remeselného piva. Pravidelne putuje po podnikoch a testuje pivo, ale aj jedlo. Nájdete ho aj na Facebooku, kde vytvoril skupinu Súkromné pivné zápisky.