Tak čo, kde v pive plávaš? Salón piva v Žiline bol dobrý

Punkova - Wendigo 01

Minulý víkend som sebe nastavil latku vyššie ako treba. Ale Laura ma zachránila. Povedala mi, čo chce papať a ja som jej vyrobil. Mala štyri roky, tak môže rozkazovať. Aj ty poslúchaš svoje deti? Ja musím. Ale keď dá Kazo Wendigo? To musíš. The Stooges – Search and Destroy.

Potrebuješ

  • Hladká muka: 480 g
  • Soľ: 10 g
  • Cukor kryštál: 15 g
  • Droždie: 20 g
  • Maslo: 50 g
  • Vajce: 2 ks
  •  Tekvica:  200 g
  • Zázvor: 50 g
  • Kokosové mlieko: 1 l
  • Pomarančová kôra: 5 g
  • Soľ hrubozrnná: 5 g
  • Cukor kryštál: 5 g

  • Kačacie prsia: 1,2 kg (varíš pre 6 ľudí, takže počítaj 200 g na hlavu )
  • Pomarančová kôra: 15 g
  • Soľ: 15 g

  • Slanina oravská: 200 g
  • Cibuľa červená: 200 g
  • Maslo: 50 g
  • Malinový džem: 200 g (a teraz zober ten od babky. Fajnový, že?)
  • Pivo: 0,1l Stout (použi, čo tebe najviac chutí ale musí byť fakt ťažký)

  • Jablko: 400 g
  • Mrkva: 300 g
  • Zelená cibuľa: 100 g
  • Limeta: 1 ks
  • Wasabi: 20 g
  • Limeta: 1 ks
  • Soľ: 5 g
  • Cukor hnedý: 5 g

Postup

Dnes zase trošku popečieš. No keď nemáš rád jednorožce aspoň môžeš zjesť ten rožtek. Filip pečie, Laura povedala. New Found Glory – Let It Go!

Na tieto rožteky budeš zase potrebovať pyré, takže to si musíš vyrobiť. Toto fakt nekúpiš. Očistenú tekvicu (pokiaľ nepoužiješ Hokkaido, tam stačí iba vybrať jadierka a tie vlasy zo stredu ) a zázvor zalej kokosovým mlieko a dochuť soľou (nie hrubozrnnou, tá je na posyp). Rozvar do mäkka  a sceď. No vývar nechaj.

Hustú masu rozmixuj na pyré a ak by nešlo prilievaj vývar, ktorý si si odložil. Nechaj vychladnúť a pridaj múku, soľ, cukor, droždie, jedno vajce a dobre premiešaj cca tri minúty. Potom pridaj roztopené maslo. Miešaj asi 14 minút do vláčneho cesta (teraz sa bavíme o ručnom miešaní).

Nechaj  hodinu podkysnúť na teplom, mieste (v tomto počasí to fakt nie je problém).

Teraz cesto rozdeľ na šesť rovnakých častí. Vytvaruj rožteky a nechaj ďalších 15 minút podkysnúť (všetko kysnutie musí prebiehať prikryté, inak ti to oschne a to nechceš!). Potom zober druhé vajce a rozdeľ žĺtok od bielka (použiješ iba žĺtok ). Žĺtkom potri rožteky a posyp pomarančovou kôrkou, soľou, cukrom. Peč pri teplote 190°C 17 minút. HO – TO – VO!

To najťažšie máš za sebou. Tak poď na tie príjemnejšie časti, nech môžeš jesť tie jednorožce. Catastrofy – Malinový džem.

Slaninu s cibuľou nasekaj na menšie kúsky a orestuj na masle. Zasyp cukrom a nechaj skaramelizovať. Hnedej sa neboj (čierna už je moc). Zalej pivom  a nechaj zredukovať na polovicu. Potom pridaj babkin džem a  nechaj prevrieť za stáleho miešania. Potom to celé rozmixuj. Vôbec sa nemusíš báť toto ti v chladničke týždeň vydrží až by ti ostalo.

Už len šalát a skladáš. Tak hop na to. Dirty Heads – Rage.

Jablko a mrkvu nasekaj na tenké plátky. Pridaj nasekanú zelenú cibuľu. Pridaj wasabi a dobre premiešaj. Pridaj soľ, cukor a následne premiešaj. Nakoniec daj šťavu z limety a „fest“ premiešaj. Nechaj odpočinúť pokiaľ nespravíš kačku. Potom zase dobre premiešaj.

Ceceky ven! Helmet/ House Of Pain – Just Another Victim

Kačacie prsia narež na koži na mrežu. Zasyp soľou a pomarančovou kôrou. Na suchej rozpálenej (nie horľavej) panvici opeč prsia (najprv kožou dolu) dve minúty z každej strany.  A potom dopeč v rúre pri 180°C sedem minút. A teraz ich už iba narež na plátky.

Poď to zložiť lebo sliny už tečú. Pink, Wilow Sage Hart – Cover Me In Sunshine

Rožtek rozkroj pozdĺžne a  opeč na sucho. Potri slaninový džemom, nalož kačacie prsia (na spodnú stranu, lebo ja som spojil dva spodky a dva vrchy), potri džemom a zasyp šalátom. Teraz priklop a pusti sa do toho.

Odporúčané pivo: Unorthodox Brewing – Wendigo

Na chuť!

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.