Minulý víkend som sebe nastavil latku vyššie ako treba. Ale Laura ma zachránila. Povedala mi, čo chce papať a ja som jej vyrobil. Mala štyri roky, tak môže rozkazovať. Aj ty poslúchaš svoje deti? Ja musím. Ale keď dá Kazo Wendigo? To musíš. The Stooges – Search and Destroy.
Potrebuješ
- Hladká muka: 480 g
- Soľ: 10 g
- Cukor kryštál: 15 g
- Droždie: 20 g
- Maslo: 50 g
- Vajce: 2 ks
- Tekvica: 200 g
- Zázvor: 50 g
- Kokosové mlieko: 1 l
- Pomarančová kôra: 5 g
- Soľ hrubozrnná: 5 g
- Cukor kryštál: 5 g
- Kačacie prsia: 1,2 kg (varíš pre 6 ľudí, takže počítaj 200 g na hlavu )
- Pomarančová kôra: 15 g
- Soľ: 15 g
- Slanina oravská: 200 g
- Cibuľa červená: 200 g
- Maslo: 50 g
- Malinový džem: 200 g (a teraz zober ten od babky. Fajnový, že?)
- Pivo: 0,1l Stout (použi, čo tebe najviac chutí ale musí byť fakt ťažký)
- Jablko: 400 g
- Mrkva: 300 g
- Zelená cibuľa: 100 g
- Limeta: 1 ks
- Wasabi: 20 g
- Limeta: 1 ks
- Soľ: 5 g
- Cukor hnedý: 5 g
Postup
Dnes zase trošku popečieš. No keď nemáš rád jednorožce aspoň môžeš zjesť ten rožtek. Filip pečie, Laura povedala. New Found Glory – Let It Go!
Na tieto rožteky budeš zase potrebovať pyré, takže to si musíš vyrobiť. Toto fakt nekúpiš. Očistenú tekvicu (pokiaľ nepoužiješ Hokkaido, tam stačí iba vybrať jadierka a tie vlasy zo stredu ) a zázvor zalej kokosovým mlieko a dochuť soľou (nie hrubozrnnou, tá je na posyp). Rozvar do mäkka a sceď. No vývar nechaj.
Hustú masu rozmixuj na pyré a ak by nešlo prilievaj vývar, ktorý si si odložil. Nechaj vychladnúť a pridaj múku, soľ, cukor, droždie, jedno vajce a dobre premiešaj cca tri minúty. Potom pridaj roztopené maslo. Miešaj asi 14 minút do vláčneho cesta (teraz sa bavíme o ručnom miešaní).
Nechaj hodinu podkysnúť na teplom, mieste (v tomto počasí to fakt nie je problém).
Teraz cesto rozdeľ na šesť rovnakých častí. Vytvaruj rožteky a nechaj ďalších 15 minút podkysnúť (všetko kysnutie musí prebiehať prikryté, inak ti to oschne a to nechceš!). Potom zober druhé vajce a rozdeľ žĺtok od bielka (použiješ iba žĺtok ). Žĺtkom potri rožteky a posyp pomarančovou kôrkou, soľou, cukrom. Peč pri teplote 190°C 17 minút. HO – TO – VO!
To najťažšie máš za sebou. Tak poď na tie príjemnejšie časti, nech môžeš jesť tie jednorožce. Catastrofy – Malinový džem.
Slaninu s cibuľou nasekaj na menšie kúsky a orestuj na masle. Zasyp cukrom a nechaj skaramelizovať. Hnedej sa neboj (čierna už je moc). Zalej pivom a nechaj zredukovať na polovicu. Potom pridaj babkin džem a nechaj prevrieť za stáleho miešania. Potom to celé rozmixuj. Vôbec sa nemusíš báť toto ti v chladničke týždeň vydrží až by ti ostalo.
Už len šalát a skladáš. Tak hop na to. Dirty Heads – Rage.
Jablko a mrkvu nasekaj na tenké plátky. Pridaj nasekanú zelenú cibuľu. Pridaj wasabi a dobre premiešaj. Pridaj soľ, cukor a následne premiešaj. Nakoniec daj šťavu z limety a „fest“ premiešaj. Nechaj odpočinúť pokiaľ nespravíš kačku. Potom zase dobre premiešaj.
Ceceky ven! Helmet/ House Of Pain – Just Another Victim
Kačacie prsia narež na koži na mrežu. Zasyp soľou a pomarančovou kôrou. Na suchej rozpálenej (nie horľavej) panvici opeč prsia (najprv kožou dolu) dve minúty z každej strany. A potom dopeč v rúre pri 180°C sedem minút. A teraz ich už iba narež na plátky.
Poď to zložiť lebo sliny už tečú. Pink, Wilow Sage Hart – Cover Me In Sunshine
Rožtek rozkroj pozdĺžne a opeč na sucho. Potri slaninový džemom, nalož kačacie prsia (na spodnú stranu, lebo ja som spojil dva spodky a dva vrchy), potri džemom a zasyp šalátom. Teraz priklop a pusti sa do toho.
Odporúčané pivo: Unorthodox Brewing – Wendigo
Na chuť!
Juro
POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.