Poď oslavovať, lebo každý deň je čo. Žiješ!

Varime Zichovec

Nie je pivo, ako pivo, takže burger tiež nie je iba burger. Dnes je oslava každý deň. A ako sa ty raduješ? Tento fakt neješ každý deň. Hovädzí krk, husacia pečeň (Foie Gras), hľúzovky, jablká! Jaksi Taksi – Mc´Hovnalds

Potrebuješ:
  • Hovädzí krk: 1 kg
  • Soľ: 10 g
  • Čierne korenie: 5 g

  • Jablká: 0,7k g
  • Citrón: 1 ks
  • Soľ: 10 g
  • Cukor kryštál: 30 g
  • Hladká múka: 1 kg
  • Vajce: 2 ks
  • Droždie: 6 g
  • Maslo: 50 g

  • Hľúzovka: 20 g
  • Majonéza: 200 g

  • Cibuľa žltá: 100 g
  • Shimeji (huby): 100 g
  • Soľ: 5 g
  • Bravčová masť: 20 g

  • Cheddar: 200 g (aspoň 6 mesiacov starý)
Postup:

Čo je krajšie, ako keď si sám vieš upiecť žemľe? Jasné bez nenávisti žiť! Konflikt – Tolerancia

Jabĺčka prekroj na štvrte, zasoľ (5 g) a ocukruj v pomere 2 ku 1. Daj piecť na 14 minút pri 180°C. Potom lyžicou vykroj stred a jablko daj do nádoby spolu so šťavou z citrónu a vymixuj na pyré. Nechaj ochladnúť na cca 42°C.

Medzi tým zmiešaj múku zo soľou (5g) a cukrom. Pridaj rozpustené maslo, jablkové pyre, jedno celé vajce a žltko (bielko odlož). Daj nadrobené droždie a vypracuj vláčne cesto. Nechaj hodinu podkysnúť prikryté na teplom mieste. Potom rozdeľ na šesť rovnakých častí. Potri bielkom a zasyp celozrnnou soľou a rascou. Peč pri teplote 180°C 17 minút. Sú duté? HO-TO-VO!

Každý burger potrebuje omáčku, táto je tiež moc dobrá! Táto je moja. Kaos Urbano – Imperdonable

Majonézu zmiešaj s nastrúhanou hľúzovkou a olejom. Nechaj odstáť sedem minút zase premiešaj a pokojne môžeš jesť. Áno, stačí iba tak málo.

Počasie pýta teplé šaláty, tu ti je dám. Nech máš mať z čoho čemer! Wohnuot – Houby

Očistenú cibuľu nasekaj na tenké polmesiačiky. Rozpáľ bravčovú masť. Vlož cibuľu a ak začne skákať, vlož všetku. Prehoď a pridaj Shimeje. Poriadne to v panvičke poprehadzuj (ako vidíš v telke). To už ťa aj Filip naučí. Vie to! A zasoľ. Poprehadzuj (pokiaľ nejde premiešaj) a restuj cca šesť minút, nech to nie je rozvarené, ale sú na skus. No nezabudni miešať nech to nemáš z polky na kašu. Alebo na uhlík.

Teraz daj to mäso, však kvôli tomu tu si každú druhú nedeľu. Ale ešte jednu pre Mira, každý ho pozná, MUSÍ! Miro Žbirka – Obluda deň

Krk pomelieš a premiešaš so soľou a korením. Rozdeľ na šesť rovnakých guliek a každú rozdeľ na dve rovnaké časti. Potom vyrob placky. Na každú druhú polož tenký plátok pečienky a prelož prázdnou plackou. Dobre spoj a opeč na bravčovej masti z každej strany cca 3 minuty.

No až budeš krmiť deti, podrž to tam chvíľu dlhšie. Oni si médium mäso nedajú. Až keď si to budú vedieť spraviť sami, vtedy bude médium raketa. Filip tak povedal.

Zichovec

Keď mäso otáčaš, pridaj aj hrubšie pláty pečene. Tie otáčaj maximálne po minúte. Inak sa premenia na masť. Po otečení mäsa ho prelož chedarom. Nakonec nalož hore pečeň. Máš to!

Si na konci, už to iba zložiť a môže nastať obžerstvo pre horných 10-tisíc! Moscow Death Brigade – Straight outta Moscow

Žemľu rozkroj pozdĺžne a vrchnú časť potri majonézou (normálka burger). Na spodok nalož mäso s pečeňou prelož hubami a priklop. Prebodni a môžeš tlačiť na čemer!

Odporúčané pivo: Zichovec/ Černý potoka – Stolen Haze

Juro+ Filip

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.