V čase mojej mladosti sme do Győru chodil počas sobôt pomerne často, rovnako ako väčšina ľudí zo západného Slovenska. Stretával som tam ľudí, s ktorými sme sa doma míňali. Roky plynuli a výlety boli zriedkavejšie až napokon prestali.
Niekedy okolo roku 2016 (alebo tak) sme párkrát boli v takom malom podniku, kde mali skvelé maďarské remeselné pivá. Nakúpili sme a v Žil Verne organizovali ochutnávku. A ešte som chodieval tak raz – dvakrát ročne kupovať pivo do pivovaru Bors na okraji mesta.
Prečo to tu píšem? Po piatich rokoch nás prišiel pozrieť môj dlhoročný kamarát Henrik z ďalekého Haldenu. Vždy keď príde, zdrží sa tak dva dni, jeden deň je v mojej réžii a druhý si zapraje, čo chce vidieť a tam ideme. A áno, tento rok padla voľba na Győr.
Chceli sme skombinovať pamiatky a pivo. Pamiatok je v Győri dosť, len to pivo… Nakoniec sme zistili, že v meste a v okolí sú/boli štyri pivovary. Už spomínaný Bors a Vaskakas stále varia, kým Mighty Millers Brewing Co a Tichy és Társa Sörfozde nie. Konkrétne Šialených mlynárov mi bolo ľúto, pivá mali solídne, plánoval som zorganizovať aj ochutnávku, čo sa nestalo a ani nestane.
Belgian Beer Café
Keďže sme vyrážali pomerne neskoro, tak sme vynechali pivovary, ktoré boli pomerne ďaleko od centra a sústredili sa na pivné miesta. Ako prvé miesto sme po ceste mali Belgian Beer Café, ktoré je súčasťou hotela Danubius Hotel Rába.
Na výčape majú Floris Kriek, Peroni, Pilsner Urquell a dva Drehery. Ehmm. V chladničke majú okolo 13 belgických pív. Leffe, Hoegarden, Rochefort, Chimay a spol. Majú ponuku slušných a zjavne kvalitných jedál, guláš, rezeň, koleno a podobne. Ani stopa po belgickej kuchyni. Prečo sa miesto volá belgická piváreň a reštaurácia, netuším. Personál bol veľmi zdvorilý, prostredie príjemné, avšak…
Hrabal Söröző, podľa názvu český bar, bol zavretý, na chodbe však niečo veľmi páchlo. Csillag EzPresszó pôsobilo veľmi divne a opäť tam niečo strašne páchlo. Prečo sme sem vôbec šli? Našli sme ich na nemenovanom pivnom portáli, kde tieto podniky boli v zozname pivných miest v meste. Očakávania boli nízke a aj sa splnili.
Pállfy restaurant
Túlajúc sa mestom sme vyhladli a narazili na Pállfy restaurant. Reštaurácia sídli v peknom dome a na prvý pohľad však pôsobí ako turistická pasca. A aj na druhý. Boli sme však hladní, tak sme vošli. Pivný lístok je nezaujímavý: Soproni, Heineken, nejaký radler, Weizen. V chladničke sa vynímal Mort Subite Kriek medzi rôznymi Heinekenmi, Gösermi, Soproni pivami.
Jedálniček je presne taký, ako očakávate na turistickom mieste: rezeň, kuracie prsia, cestoviny, nejaké ryby, pizza. Keď sa však prehryziete všetkými týmito jedlami dostanete sa k maďarským špecialitám. K štyrom. A to stačí.
Kvôli týmto jedlám sa sem oplatí prísť, a tiež aj polievkam, konkrétne k dvom. Gulášovú polievku mi v kuchyni rozmixovali. Bola skvelá, dávno som takú dobrú nejedol. Henrik si tiež chválil svoje jedlo Volskú tlamu s vínovou omáčkou a knedľou. Vraj dávno lepšie jedlo nejedol. Dal som si Edelweiss wezien, rovnako ako u Belgičanov a to bolo fajn.
Lima Pub & Hostel
Konečne sa priblížil čas otvorenia podniku Lima Pub & Hostel. Ten vznikol na mieste podniku Beerka (alebo tak nejak), kde sme nakupovali pivo na ochutnávku, ktorú som spomínal vyššie.
Keď sme vošli, zdalo sa mi, že sa zastavil čas, respektíve, že na vybavení sa skoro nič nezmenilo. Pribudli chladničky a boli presunuté na druhú stranu. Inak nič. Na výčape je osem pív prevažne z maďarských pivovarov, vrátane dvoch pív, ktoré si varia externe.
Prečo prevažne? Pretože jednému výčapu kraľuje peklo, teda hell, presnejšie Paulaner Original Münchner Hell. Nech sa páči. To sme nedegustovali. Avšak Brew Your Mind Keep Dreaming áno. Hazy IPA plná tropického ovocia, džúsová, avšak aj slušne chmeľovo horká.
Vaskakas Charlatan, belgický Dubbel, bol o poznanie horší, aj keď by sa rozhodne v Belgicku nestratil. Krois New Way IPA je kyslá IPA, ktorá ma príjemne prekvapila. Žiadne ovocné pi…, ehm prísady, len ľahká kyslosť, ku ktorej sa postupne pridá slušná dávka chmeľu.
LimAle, ktorý si chlapci varia v pivovare Vaskakas, ktorý sa nachádza na okraji Győru, bola taká „odsmädovka“. Čo vôbec neprekážalo, práve naopak. Pivnou hviezdou sa stalo pivo Etyeki Just for Fun Guatemala Coffee Milk Stout. Ani príliš sladké, ani príliš kávové, vanilka krásne dopĺňala chuť.
Ľudia sa pomaly schádzali, viem si predstaviť, že večer bolo celkom plno. Chlapci za pultom sa činili, celkom dobre sa s nimi kecalo, dokonca mi nabalili plechovky z maďarských pivovarov o ktorých som nechyroval. Sledujte Facebook, určite budem publikovať výsledok ochutnávky.
Lima pub je veľmi dobrý podnik, veľmi mi atmosférou pripomínal konkrétne puby v Norimbergu, Metz, ale aj na Slovensku. A určite by sa nestratil ani vo väčšom meste. Navyše tu aj varia, tak aj hladný pútnik si príde na svoje. Otváracie hodiny sú trochu mätúce, na svoj stránke píšu, že sú otvorení od 16:00 v utorok až piatok. Na dverách, že od tretej poobede. Nevadí.
Výlet sa mi páčil a určite si ho ešte zopakujem, či už ako poldňový výlet aj s prehliadkou mesta, alebo len tak, na a pre pivo. Z petržalskej stanice to je cca hodinová cesta, teoreticky na jeden prestup, prakticky na dva, vlaky však na seba nadväzujú. A cesta mne trvá približne toľko, ako by som šiel na pivo do vzdialenejších končín Bratislavy.
Text a snímky: Imrich Nógell, Beermalade.