Prvý nástrel: Pivo Kelt má za sebou celkom zaujímavú históriu. Síce krátku, ale o to bohatšiu. Značka nemá dlhú tradíciu. Vymysleli si ju v Hurbanove, aby na trh uviedli exkluzívne pivo. A spočiatku aj také bolo. Exkluzívna fľaša, vyššia cena a iná chuť. Čísla však nepustili a v Hurbanove sa rozhodli značku využiť inak. Z Kelta urobili ekonomické pivo. Čo to znamená? Znížili jeho cenu a urobili z neho najlacnejšie pivo z ponuky. Zabralo to. Kelt je najpredávanejšie pivo na Slovensku. My si otestujeme inú verziu Kelta. Ide o „dvanástku“, ktorú po rokoch vrátili na pulty.
Názov piva: Kelt
Pivovar: Heineken Slovensko
Druh piva: Svetlý ležiak
Krajina: Slovensko
Stupňovitosť: 12 %
Obsah alkoholu: 4,8 %
Zloženie: Voda, jačmenný slad, jačmeň, chmeľ.
Farba: Zlatisté. Je číre, akoby bolo predlohou skla 🙂
Vôňa: Sladkastá vôňa, cítiť hlavne slad.
Pena: Biela pena mala stredne hutnú konzistenciu, ktorá rýchlo padala.
Chuť: Sladový úvod začína veľmi nízko. Stred tento trend trocha vylepšuje, keď v ňom zachytíte medové tóny. Záver je chmeľový len veľmi platonicky. V ústach doznieva cukríková pachuť.
Zhrnutie
Musím priznať, že k tomuto pivu som pristupoval s dešpektom. Jednoducho všetci vieme, že pivo je vyrábané tak, aby spĺňalo prísne hygienické predpisy za čo najnižšiu cenu. Napriek tomu sa posnažím tieto riadky písať čo najviac objektívne. Pivo je plytké ako mláka. Začína to jemne a jemnosť vás sprevádza až dokonca. Z monotónnosti vás vyruší stred, kde vyskočí sladkosť s medovým nádychom. Horkosť v koncovke je nevýrazná. Celkovo je na mňa pivo sladké. Tak cukríkovo. Trocha mi vadí aj taká mydlovosť. Na takéto pivo by ste ma večer asi ťažko zlákali. Na strane druhej, už sme tu pili aj väčšie oblby. Tomuto Keltu dávam štvorku. Jednoducho pivo navarené tak, aby sa peňaženka potešila.